Ειδήσεις

Η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από την Ιρλανδία, την Ισπανία και τη Νορβηγία φέρνει αντιδράσεις

Τρεις ευρωπαϊκές χώρες, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Νορβηγία, ανακοίνωσαν την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, μια κίνηση που πυροδότησε έντονες αντιδράσεις από το Ισραήλ.

Η αναγνώριση:

  • Η Ιρλανδία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος, με τον πρωθυπουργό Σάιμον Χάρις να αναμένει ότι και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν.
  • Η Ισπανία θα αναγνωρίσει την ύπαρξη παλαιστινιακού κράτους από την 28η Μαΐου, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ.
  • Η Νορβηγία θα αναγνωρίσει την ύπαρξη παλαιστινιακού κράτους επίσης από τις 28 Μαΐου, με τον πρωθυπουργό Γιόνας Γκαρ Στέρε να καλεί και άλλες χώρες να πράξουν το ίδιο.

Η αντίδραση του Ισραήλ:

  • Το Ισραήλ αντέδρασε έντονα στην αναγνώριση, ανακαλώντας τους πρεσβευτές του από την Ιρλανδία και τη Νορβηγία.
  • Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατς κατηγόρησε τις χώρες ότι “ανταμείβουν τη Χαμάς” και ότι η κίνησή τους “υπονομεύει την ευκαιρία για ειρήνη”.
  • Το Ισραήλ απειλεί με “σοβαρές συνέπειες” και εάν η Ισπανία προχωρήσει στην αναγνώριση.

Η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας:

  • Η αναγνώριση έρχεται εν μέσω αιματηρού πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, με χιλιάδες νεκρούς Παλαιστίνιους και εκτεταμένες καταστροφές.
  • Ο ΟΗΕ προειδοποίησε για “καταστροφικά επίπεδα πείνας” στη Λωρίδα της Γάζας, με 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους να αντιμετωπίζουν κίνδυνο λιμοκτονίας.
  • Η διεθνής κοινότητα καλεί για άμεση κατάπαυση του πυρός και επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από την Ιρλανδία, την Ισπανία και τη Νορβηγία αποτελεί σημαντική εξέλιξη με πιθανές επιπτώσεις στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Η έντονη αντίδραση του Ισραήλ και η τραγική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας καθιστούν σαφές ότι η επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης παραμένει μια από τις πιο πιεστικές προκλήσεις στην περιοχή.

Σχετικά Άρθρα

Ολοήμερα σχολεία: Σε ποια Νηπιαγωγεία και Δημοτικά θα εφαρμοστεί το διευρυμένο ωράριο – Δείτε τη λίστα

Evripos 90FM

ΣΚΑΙ – Γ. Αυτιάς: Η Μ. Καράπα μιλά για την κακοκαιρία στην Εύβοια – Νέα ημερομηνία παρουσίασης μελετών Στ. Μπένου – Αποζημιώσεις κτηνοτρόφων Β. Εύβοιας! (βίντεο)

Evripos 90FM

Κλοπή στο γραφείο αντιδημάρχου Κύμης: Συνελήφθη ο δράστης!

Evripos 90FM