Ειδήσεις

Η κρυφή «παγίδα» στα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος

Μεγάλη προσοχή στα «ψιλά γράμματα», των τιμολογίων ρεύματος, πρέπει να έχει ο καταναλωτής, πριν αποφασίσει ποιο τιμολόγιο θα διαλέξει. Έστω και μια μέρα να καθυστερήσει η πληρωμή υπάρχει κρυφό «πέναλτι» στους χρωματιστούς λογαριασμούς ρεύματος που ενδεχομένως να φτάσει και στο 50%


Τις τιμές των «χρωματιστών» τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος από όλους τους παρόχους μπορούν να παρακολουθούν οι καταναλωτές μέσα απ’ τη σχετική πλατφόρμα της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ).
Ειδικότερα, στην σελίδα https://invoices.rae.gr/oikiako/ οι πολίτες μπορούν να επιλέγουν το είδος τιμολογίου (το ειδικό αντιστοιχεί στο λεγόμενο «πράσινο») για να ενημερώνονται για την τιμή της κιλοβατώρας. Ο πίνακας περιλαμβάνει την πάγια χρέωση και την τελική τιμή προμήθειας του σχετικού μήνα, κατόπιν υπολογισμού τυχόν εκπτώσεων. Για τη διαφανή ενημέρωση των καταναλωτών, αναγράφεται η προϋπόθεση βάσει της οποίας χορηγείται η εκάστοτε έκπτωση.
Όπως επισημαίνει η Αρχή: Για τη διευκόλυνση των καταναλωτών στη σύγκριση των τιμών των προϊόντων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, η Αρχή θα διατηρεί στην ιστοσελίδα της δυναμικό «Πίνακα Δημοσίευσης των Τιμών Ρεύματος», ο οποίος θα περιλαμβάνει τις τιμές των ειδικών (πράσινων) τιμολογίων, καθώς και τις τιμές των σταθερών «μπλε» τιμολογίων, δηλαδή των τιμολογίων που η τιμή τους παραμένει σταθερή καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης, χρονικής έκτασης τουλάχιστον ενός (1) έτους, και των κυμαινόμενων «κίτρινων» τιμολογίων.
Κατά τον τρόπο αυτό, οι καταναλωτές θα μπορούν εύκολα και γρήγορα να συγκρίνουν τις τιμές όλων των προϊόντων όλων των προμηθευτών. Ο καταναλωτής δύναται να επιλέξει κατηγορία τιμολογίου (οικιακό, επαγγελματικό), καθώς και τον μήνα κατανάλωσης. Ως προεπιλογή εμφανίζονται τα ειδικά τιμολόγια του τρέχοντος μήνα.
H «κρυφή παγίδα» πίσω από τα χρωματιστά τιμολόγια
Πέναλτι 20 έως 50% προβλέπεται για τους μη συνεπείς στις πληρωμές καταναλωτές, γεγονός που σημαίνει πως ακόμα και μία ημέρα καθυστέρησης πληρωμής μπορεί να ανεβάσει δραματικά τον λογαριασμό ρεύματος.
πηγή dnews.gr

Σχετικά Άρθρα

Μετεγγραφές φοιτητών 2021: Βγήκαν τα αποτελέσματα, ξεκινούν οι ενστάσεις

Evripos 90FM

Δια νόμου χημικός ευνουχισμός για παιδόφιλους στη Ρωσία

Evripos 90FM

Παίρνουν πίσω τη διάταξη για ταχεία επιστροφή του ΦΠΑ

Evripos 90FM