Ειδήσεις

Υποβάθμιση έξι γερμανικών και τριών αυστριακών τραπεζών από Moody΄s Πηγή:www.capital.gr

Την αξιολόγηση έξι γερμανικών τραπεζών κατά μία βαθμίδα υποβάθμισε η Moody’s, εξαιτίας των αυξημένων ρίσκων που προκύπτουν από την κρίση κρατικού χρέους της ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, υποβαθμίστηκαν οι αξιολογήσεις της Commerzbank και της UniCredit Bank στο A3, με αρνητικό outlook. Επίσης, οι αξιολογήσεις των DekaBank Deutsche Girozentrale και DZ Bank AG Deutsche Zentral-Genossenschaftsb υποβαθμίστηκαν στο Α1 με σταθερό outlook.

Οι αξιλογήσεις των Landesbank Baden-Wuerttemberg και Norddeutsche Landesbank GZ υποβαθμίστηκαν σε Α3 με σταθερές προοπτικές.

Ακόμη, η Moody’s υποβάθμισε τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις αρκετών θυγατρικών αυτών των τραπεζών μέχρι και τρεις βαθμίδες ενώ υποβάθμισε και τις αξιολογήσεις μιας γερμανικής θυγατρικής ενός ξένου ομίλου.

Ο οίκος επισημαίνει ότι αυτές οι τράπεζες είναι εκτεθειμένες σε ενδεχόμενη επιδείνωση του λειτουργικού περιβάλλοντος στην Ευρώπη, υπογραμμίζει ωστόσο ότι οι αξιολογήσεις των γερμανικών τραπεζών έχουν υποχωρήσει λιγότερο σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες εξαιτίας του ευνοϊκού λειτουργικού περιβάλλοντος στην αγορά της Γερμανίας.

Εξάλλου, η Moody’s υποβάθμισε την αξιολόγηση τριών αυστριακών τραπεζών, επίσης λόγω του αυξημένου ρίσκου από την κρίση κρατικού χρέους αλλά και λόγω της «τρωτής» τους θέσης ενάντια στις αντίξοες λειτουργικές συνθήκες σε κάποιες από τις βασικές αγορές στις οποίες δραστηριοποιούνται στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, η Moody’s υποβάθμισε τις αξιολογήσεις της Raiffeisen Bank International κατά μία βαθμίδα στο Α2 ενώ υποβάθμισε την αξιολόγηση της UniCredit Bank Austria κατά μία βαθμίδα στοΑ3.

Οι αξιλογήσεις της Erste Group Bank υποβαθμίστηκαν κατά δύο βαθμίδες στο Α3. Το outlook για την Raiffeisen είναι σταθερό ενώ για τις UniCredit και Erste είναι αρνητικό.

Ο οίκος σχολιάζει ότι τα προβληματικά δάνεια και στις τρεις τράπεζες θα παραμείνουν σε υψηλό επίπεδο αυτό το χρόνο και στη συνέχεια, προκαλώντας υψηλές απαιτήσεις για προβλέψεις που μπορεί να καταναλώσουν μεγάλο μέρος των κερδών προ προβλέψεων των εν λόγω τραπεζών.

Οι τράπεζες αυτές έχουν μεγάλη έκθεση σε αγορές στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη που είναι περισσότερο ευάλωτες σε σχέση με τις περισσότερες δυτικοευρωπαϊκές οικονομίες, επισήμανε η Moody’s.

Πηγή:www.capital.gr

Σχετικά Άρθρα

Αλλάζει ο χάρτης του “ναι” στο Δήμα μετά το διάγγελμα Σαμαρά

Evripos 90FM

Ατελείωτες ουρές από το πρωί στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ

Evripos 90FM

Νέα συνεργασία έρχεται για το site του 90fm.gr με τη Σεφ της καρδιάς μας Ελισάβετ Κοντοκώστα

Νίκη Σμπιλίρη