Ειδήσεις

Να συνεχιστεί η έρευνα για τον θάνατο του Σ. Βαλυράκη ζητά η οικογένεια του. Τι αναφέρεται σε ανακοίνωσή της


Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες από τους νομικούς παραστάτες της οικογένειας Βαλυράκη επισημαίνεται ότι η έρευνα των Αρχών πρέπει να συνεχιστεί για τους εξής λόγους:

 

«1. Από τα ευρήματα της ιατροδικαστικής έκθεσης, όπως έχουν αξιολογηθεί και από την τεχνική σύμβουλο-ιατροδικαστή της οικογένειας, προκύπτει ότι τα δεκαπέντε (15) χτυπήματα που έφερε ο θανών, τα περισσότερα στο κεφάλι, πρόσωπο, αυχένα κ.λπ., έχουν προκληθεί από διαφορετικά μεταξύ τους όργανα.

Η συμβατότητα ορισμένων από τα χτυπήματα αυτά με προπέλα σκάφους δε σημαίνει ότι υποχρεωτικά έχουν προκληθεί από αυτήν, ενώ οι περιστάσεις και τα ευρήματα της δικογραφίας σχεδόν αποκλείουν οποιαδήποτε προσέγγιση του σώματος του θανόντος με την προπέλα του δικού του σκάφους, ενώ επίσης από τα ίδια ευρήματα και στοιχεία αποκλείεται η περίπτωση της εκούσιας πτώσης του στη θάλασσα και η ανατροπή του σκάφους από θαλασσοταραχή ή άλλη αιτία.
Από το βιντεοληπτικό υλικό που βρίσκεται στη δικογραφία προκύπτει (ύστερα από επεξεργασία του τεχνικού συμβούλου μας και αφού οι αρμόδιες Αρχές απέτυχαν να την πραγματοποιήσουν) προσέγγιση άλλου σκάφους δίπλα στο φουσκωτό σκάφος του Σήφη Βαλυράκη και η πραγματοποίηση κυκλικών κινήσεων γύρω από αυτό.
Από τις καταθέσεις δύο αυτοπτών μαρτύρων, οι οποίοι αντιλήφθηκαν τα διαδραματιζόμενα από διαφορετικό σημείο και σε συνεχόμενο χρόνο στο Νησί των Ονείρων, προκύπτει ότι:
α) Το σκάφος το οποίο προσέγγισε το φουσκωτό του Σήφη Βαλυράκη ήταν ένα αλιευτικό σκάφος, οι επιβαίνοντες στο οποίο προκάλεσαν λογομαχία μαζί του,

β) ενώ ο δεύτερος εκ των μαρτύρων περιγράφει με σαφήνεια την εκ μέρους τού ενός εκ των επιβαινόντων στο αλιευτικό σκάφος επανειλημμένη σκόπιμη πλήξη του Σήφη Βαλυράκη στο κεφάλι με κοντάρι, μέχρι που αυτός έπεσε πλέον στη θάλασσα. Τα πρόσωπα τα οποία κατονομάζει ο μάρτυρας έχουν ταυτοποιηθεί και εκλήθησαν σε ανωμοτί κατάθεση και έγγραφες εξηγήσεις.

Η παρά τα παραπάνω στοιχεία έκδοση της απορριπτικής διάταξης από τον κ. εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας, μετά τις έγγραφες εξηγήσεις των υπόπτων και με φανερά ελλιπείς τις κατά νόμο επιβαλλόμενες έρευνες των πραγματικών περιστατικών της υπόθεσης από τις αρμόδιες προανακριτικές Αρχές, όπως ο γεωγραφικός εντοπισμός του ύποπτου σκάφους, η κίνηση των αλιευτικών σκαφών στην επίδικη περιοχή τη συγκεκριμένη ώρα, ο γεωγραφικός εντοπισμός των ίδιων των υπόπτων και η πληρέστερη επεξεργασία του φωτογραφικού και βιντεοληπτικού υλικού, δημιουργεί εύλογες απορίες για τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης».
«Ύβρις στη μνήμη του να κλείσει επιπόλαια η υπόθεση»

Σύμφωνα με τον Μανόλη Φωτάκη, η οικογένεια Βαλυράκη ευελπιστεί ότι θα γίνει το «αυτονόητο, δηλαδή να πάει η υπόθεση τουλάχιστον για περαιτέρω έρευνα. Και λέω «τουλάχιστον», γιατί για εμάς θα έπρεπε να έχει ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη. Είτε εν τοις πράγμασι, είτε κατά υπόπτων που έπρεπε πραγματικά η προκαταρκτική έρευνα να τους έχει βρει».

«Η οικογένεια του εκλιπόντος άσκησε, ως είχε δικαίωμα, προσφυγή στον αρμόδιο εισαγγελέα Εφετών Χαλκίδας, όπου και εκκρεμεί η κρίση της απορριπτικής διάταξης σε δεύτερο βαθμό, με την εύλογη αξίωση και προσδοκία να μην κλείσει η υπόθεση, αλλά να συνεχιστεί η ανάκριση και να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Είναι αυτονόητο ότι η οικογένεια του Σήφη Βαλυράκη ούτε κατασκευάζει ενόχους, ούτε έχει οποιοδήποτε συμφέρον από τον χαρακτηρισμό του θανάτου του ως ανθρωποκτονίας. Αδιαπραγμάτευτη θέση της αποτελεί η συνέχιση της δικαστικής-ανακριτικής έρευνας της υπόθεσης και ακαθησύχαστη είναι η αγωνία της για την αναζήτηση της αλήθειας, στην οποία με όλες της τις δυνάμεις προσπαθεί να συμβάλει, χωρίς να ενοχοποιεί οποιονδήποτε. Θα αποτελούσε όμως ύβρη προς τη δικαιοσύνη και προς την ιστορία του Σήφη Βαλυράκη, μίας εμβληματικής φυσιογνωμίας τής αντίστασης ενάντια στη δικτατορία, να κλείσει η υπόθεση αυτή τόσο επιπόλαια και να χαρακτηριστεί ως ατύχημα μία πράξη που όλα δείχνουν ότι είναι δολοφονία», αναφέρουν, ακόμη, στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι δικηγόροι της οικογένειας Βαλυράκη.

 

Σχετικά Άρθρα

Την Τρίτη στις εφορίες η εγκύκλιος για τα χρέη

Evripos 90FM

31 συλλήψεις στις τακτικές εκτεταμένες αστυνομικές επιχειρήσεις στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Evripos 90FM

Ο Δήμος Χαλκιδέων υποδέχεται τον ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο Ελλάδας 2024!

Evripos 90FM