Ειδήσεις

Νέος Πνευματικός Φάρος στην Χαλκίδα: Ο Ιερός Ναός Οσίου Ιακώβου του «ΜΕ ΣΥΓΧΩΡΕΙΤΕ» Άνοιξε τις Πύλες Του

Με την αρμόζουσα λαμπρότητα και την καθορισμένη εκκλησιαστική τάξη, εγκαινιάσθηκε εχθές, Τετάρτη της Διακαινησίμου, 8 Μαΐου 2024, από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας, Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο, ο Ιερός Ναός του Πολιτιστικού-Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, επ’ ονόματι του οσίου και θεοφόρου πατρός ημών Ιακώβου του νέου ασκητού, του «με συγχωρείτε».

Το απόγευμα της Τρίτης 7 Μαΐου 2024, αφού κατέφθασε στο Πολιτιστικό-Πνευματικό Κέντρο η τιμία κάρα του οσίου Δαυΐδ, την οποία εκόμισε ο ηγούμενος της ομώνυμης Ι. Μονής αρχιμ. Γαβριήλ Εμμανουηλίδης, πραγματοποιήθηκε η υποδοχή των αποτμημάτων των ιερών λειψάνων των αγίων Τιμοθέου επισκόπου Ευρίπου, Μακαρίου επισκόπου Κορίνθου του Νοταρά, Νεκταρίου επισκόπου Πενταπόλεως και Δαυΐδ του Γέροντος, τα οποία εκόμισε ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος συμπαραστατούμενος από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Σκοπέλου κ. Νικόδημο και την επόμενη ημέρα τα εμφύτευσε στην Αγία Τράπεζα του νέου Ιερού Ναού. Και, αμέσως μετά, ετελέσθη ο αρχιερατικός αναστάσιμος Εσπερινός των εγκαινίων.

Κατά τον Εσπερινό έψαλλε χορωδία μαθητών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, υπό τη διεύθυνση του διευθυντού της Σχολής κ. Δήμου Τσίμπου και την συμμετοχή του καθηγητού κ. Στυλιανού Μπενή.

Λίγο πριν την απόλυση, ο Σεβασμιώτατος κήρυξε διδακτικά τον θείο λόγο, αναφέροντας ότι είναι απαραίτητη η ύπαρξη ενός ναού σε ένα πολιτιστικό-πνευματικό κέντρο, διότι δεν μπορεί να υπάρξει πολιτισμός χωρίς προσευχή και θεία λατρεία, δηλαδή χωρίς πολιτισμό της ψυχής. Κάθε ιερός ναός είναι μάρτυρας της παρουσίας του Θεού στη ζωή των ανθρώπων και τόπος σύναξης των πιστών και κοινωνίας του Σώματος και Αίματος του Χριστού. Όμως, για να είναι κατάλληλος προς λατρεία του Θεού ένας ναός, εγκαινιάζεται και στο θυσιαστήριό του «φυτεύονται» ιερά λείψανα και καθίσταται Ιερός Ναός.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και τον Περιφερειάρχη κ. Φάνη Σπανό, ο οποίος μερίμνησε για την ανέγερση του Ιερού Ναού του οσίου Ιακώβου. Ευχαρίστησε τον άρχοντα δεποτάτο του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Ισίδωρο Γαρυφαλλάκη και την σύζυγό του κ. Μαρία, ομογενείς εξ Αμερικής, οι οποίοι ανέλαβαν την ιστόρηση και την περικόσμηση του Ι. Ναού. Ευχαρίστησε τον Θεοφιλέστατο κ. Νικόδημο, για την συνεχή μέριμνά του για την αποπεράτωση του Ι. Ναού, τον ηγούμενο π. Γαβριήλ, για την μεταφορά της τιμίας κάρας του οσίου Δαυΐδ, ο οποίος ήταν το μόνιμο πρότυπο μιμήσεως του οσίου Ιακώβου, τον διευθυντή του Ραδιοφωνικού Σταθμού πρωτοπρεσβ. Ευάγγελο Γαλάνη και την πρεσβυτέρα του κ. Αικατερίνα, για την ανύστακτη φροντίδα τους για το συγκρότημα του Πολιτιστικού-Πνευματικού Κέντρου. Με ευγνωμοσύνη απευθύνθηκε, επίσης, ο Σεβασμιώτατος στον ιερομνήμονα των Εγκαινίων πρεσβ. Χρυσοβαλάντη Φιλντίση, στους ιεροψάλτες και φερέλπιδες μαθητές της Σχολής Βυζαντινής μουσικής, στον Δήμο Χαλκιδέων, για την συμμετοχή του στα έργα αποπεράτωσης του Πολιτιστικού-Πνευματικού Κέντρου και στην προετοιμασία της καλής διεξαγωγής των Εγκαινίων.

Ο Σεβασμιώτατος, κλείνοντας, ανακοίνωσε ότι στον Ιερό Ναό του Οσίου Ιακώβου θα υπηρετεί, ως εφημέριος, ο Ιερομόναχος Χρύσανθος Χριστοφής.

Σχετικά Άρθρα

Παπαθανάσης: Σχέδιο για άνοιγμα εστίασης – λιανεμπορίου από 1 Δεκεμβρίου

Evripos 90FM

Τηλεφώνημα για βόμβα στο υπουργείο Οικονομικών- ΤΩΡΑ

Evripos 90FM

Την Κυριακή ο παλμός των Εκλογών χτυπάει εδώ στον Evripo fm90

Evripos 90FM