Πολιτική

Η Ελλάδα δεν ήταν η αιτία της κρίσης στην Ευρωζώνη υποστηρίζουν Σημίτης και Στουρνάρας

Την θέση ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτέλεσε την αφορμή για την κρίση στην Ευρωζώνη αλλά δεν ήταν η αιτία, υποστηρίζουν ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Στουρνάρας σε άρθρο τους στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.

Στο άρθρο τους αποδίδουν την κρίση στο γεγονός ότι «η Ευρωζώνη είναι μια λειτουργική νομισματική ένωση, αλλά μια ατελής οικονομική και δημοσιονομική ένωση, συγκροτούμενη από κράτη-μέλη με διαφορετικές δομές – τις ώριμες οικονομίες του Βορρά και τις λιγότερο ώριμες του Νότου».

Επιπλέον επισημαίνεται ότι η ΕΕ συνεχίζει να λειτουργεί χωρίς ένα συνολικό πολιτικό σχέδιο, το οποίο να αποσκοπεί ρητά στην άμβλυνση των ανισορροπιών, ενώ τονίζεται ότι «για όσο διάστημα η ΕΕ δεν προχωρεί στην κατεύθυνση της οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης, θα προκαλούνται νέες κρίσεις».

Αναφερόμενοι στα μέτρα που ελήφθησαν τον Μάιο του 2010 από την ελληνική κυβέρνηση εξηγούν ότι οδήγησαν σε μερική βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών και της ανταγωνιστικότητας, αλλά έφεραν βαθιά και επίμονη ύφεση, αύξηση της ανεργίας, φτωχοποίηση μεγάλου μέρους του πληθυσμού και κοινωνικές ταραχές.

Τονίζουν, πάντως, ο Κ.Σημίτης και ο Γ.Στουρνάρας ότι η Ελλάδα δεν είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για το αποτέλεσμα αυτό. «Η οικονομική πολιτική, η οποία εφαρμόστηκε από την Ευρωζώνη, δεν λειτούργησε βοηθητικά, καθώς οι ζητούμενες επιδόσεις ήταν μη ρεαλιστικές ακόμη και για χώρες με πολύ ισχυρότερες οικονομίες από αυτήν της Ελλάδας», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο άρθρο απορρίπτεται κατηγορηματικά ο ισχυρισμός ότι η Ελλάδα έγινε μέλος της Ευρωζώνης με φαλκιδευμένα οικονομικά στοιχεία. Αποδίδονται δε ευθύνες στην κυβέρνηση της ΝΔ, ακόμη στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Και οι δύο παρέλαβαν τότε τα στοιχεία που τους παρέδωσε η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση, χωρίς να τα ελέγξουν. Πέραν αυτού, δεν ζήτησαν ούτε από την Τράπεζα της Ελλάδος ούτε από την προηγούμενη κυβέρνηση να λάβουν θέση».

tanea.gr

Σχετικά Άρθρα

Ενοχλήθηκε ο Βενιζέλος από τις αποκαλύψεις για Λαγκάρντ και Μαργαρίτα

Evripos 90FM

Ελένη Κούτρα: ”Όταν υπάρχει όραμα, θέληση, αποφασιστικότητα και σκληρή δουλειά όλα γίνονται”

Evripos 90FM

Βενιζέλος – Τσίπρας: Διεκδικούν την κληρονομιά του Ανδρέα Παπανδρέου

Evripos 90FM