Πολιτική

Δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο: «Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές και άλλες διατάξεις»

Επιστολή διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο του Υπ. Οικονομικών που βρίσκεται σε διαβούλευση για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας (άρθρο 8 παράγραφος θ για την παρουσία ναυαγοσώστη) απέστειλε η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Εύβοιας προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κο Κωστή Χατζηδάκη και στους Βουλευτές Νομού Ευβοίας.


Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως ακολούθως:
Θέμα:
Νομοσχέδιο του Υπ. Οικονομικών που βρίσκεται σε διαβούλευση για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας ( άρθρο 8 παράγραφος Θ για την παρουσία ναυαγοσώστη)
Με τη παρούσα επιστολή η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Εύβοιας, σας μεταφέρει την έντονη ανησυχία και δυσαρέσκεια που έχει δεχτεί από επαγγελματίες της εστίασης και του τουριστικού κλάδου, μικρών και πολύ επιχειρήσεων με αφορμή το άρθρο 8 παρ. θ  του Νομοσχεδίου του Υπ. Οικονομικών που βρίσκεται σε διαβούλευση για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας,  το οποίο  διασφαλίζει την παρουσία ναυαγοσώστη, εφόσον του υποδειχθεί ότι η υποχρέωση αυτή δεν καλύπτεται από τον οικείο δήμο.  Στην περίπτωση αυτή, βάση του άρθρου ο παραχωρησιούχος συμψηφίζει τις δαπάνες για την αμοιβή του ναυαγοσώστη και τον εξοπλισμό του με το αντάλλαγμα της παραχώρησης.
Μεταφέροντας την αγωνία των επαγγελματιών θέτουμε τα κάτωθι ερωτήματα:
– Πως είναι δυνατόν σε μια μικρή παραλία που υπάρχει μια πολύ μικρή επιχείρηση και έχει παραχωρηθεί μια μικρή έκταση 100 τ.μ για 10 ομπρέλες, να υποχρεώνεται ο παραχωρησιούχος να δίνει ετήσιο μίσθωμα περίπου 1000 ευρώ κα να του επιβάλλεται να έχει και ναυαγοσώστη (εάν τον βρει);
– Η μισθοδοσία με τα ένσημα του θα ξεπεράσει τις 6000 ευρώ για τη θερινή σεζόν, αλλά και ο εξοπλισμός του ναυαγοσώστη θα ξεπεράσει τις 10.000 ευρώ.
– Πως θα γίνει ο συμψηφισμός με το τίμημα της παραχώρηση που αναφέρεται στο Νομοσχέδιο;
– Ποιος θα πληρώσει τη διαφορά;
Είναι ανεφάρμοστο και άδικο το συγκεκριμένο άρθρο του Νομοσχεδίου γιατί το κόστος είναι δυσβάσταχτο. Αφού πλήττονται μόνο οι πάρα πολύ μικρές επιχειρήσεις, σε μικρές παραλίες που είναι διάσπαρτες σε όλη τη χώρα και έχουν μικρό αριθμό λουομένων και φυσικά μικρό αριθμό ομπρελών.
Επίσης κανένας Δήμος δεν θα μπορεί να αναλάβει το κόστος για την κάλυψη ναυαγοσώστη σε κάθε μικρή παραλία.
Η λογική λέει ότι θα πρέπει να μπει ένα όριο και να ισχύει η παρουσία ναυαγοσώστη μόνο στις πολυσύχναστες παραλίες όπως προβλέπεται από το προεδρικό διάταγμα 71/2020 άρθρο 11, που ισχύει σήμερα.
Σε διαφορετική περίπτωση οι μικρές επιχειρήσεις που θα τους παραχωρηθεί χώρος σε αιγιαλό και παραλία για την τοποθέτηση ομπρελών, ουσιαστικά δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν. Σε καμία περίπτωση δεν θα μπορέσουν οι επιχειρήσεις να ανταποκριθούν.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και ευελπιστούμε στις δικές σας ενέργειες για την επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος.

Σχετικά Άρθρα

Γιατί οι Ευρωπαίοι αποκαλούν τον Βαρουφάκη από «sui generis» μέχρι… ψυχωσικό

Evripos 90FM

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω, το 2023 ο λαός θα κρίνει και θα συγκρίνει

Evripos 90FM

Νέος πρόεδρος της ΚΕΔΕ ο Λάζαρος Κυρίζογλου πρώην Νομάρχης Εύβοιας

Evripos 90FM