Ειδήσεις

Τα έλαια που μειώνουν τη χοληστερόλη και προστατεύουν καρδιά και ήπαρ

images-1

Το μικροφύκος Schizochytrium, μια εξαιρετική πηγή του λιπαρού οξέος DHA ή αλλιώς δοκοσαξεξανοϊκού οξέος, θα μπορούσε να γίνει ο νέος σύμμαχος για την καρδιά, σύμφωνα μελέτη ερευνητών από το νορβηγικό Πανεπιστήμιο Nord.


Τα DHA είναι μια από τις σημαντικότερες ομάδες ω-3 λιπαρών οξέων για την καρδιαγγειακή υγεία χάρη στην ιδιότητά τους να μειώνουν την «κακή» LDL χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια. Η εξασφάλιση αυτών των θρεπτικών συστατικών από την κύρια πηγή τους, τα λιπαρά ψάρια, θα μπορούσε να γίνει εύλογα η κίνηση-ματ για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, της πρώτης αιτίας θανάτου παγκοσμίως. Εντούτοις, όπως σημειώνει ο ερευνητής Adnan Gora, «αν όλος ο κόσμος πρόκειται να καλύψει τις ανάγκες του σε ωμέγα-3 έλαια από ιχθυέλαια, σύντομα θα υπάρξει σημαντική έλλειψή τους».

«Στο Πανεπιστήμιο Nord εργαζόμαστε με βιοενεργά συστατικά από μικροοργανισμούς, όπου αναζητούμε επίσης εναλλακτικές λύσεις για τα ιχθυέλαια. Στόχος μας είναι να μελετήσουμε πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν τέτοια προϊόντα για τη βελτίωση της υγείας των ανθρώπων» δήλωσε ο ερευνητής με αφορμή τα πρόσφατα ευρήματα που επιβεβαίωσαν ότι έλαια παρασκευασμένα από τον θαλάσσιο μικροοργανισμό βελτίωσαν δείκτες καρδιαγγειακής υγείας σε ψάρια-ζέβρα (ή Danio rerio κατά την επιστημονική τους ονομασία), αγαπημένο οργανισμό των επιστημόνων λόγω του γονιδιώματός τους που παρουσιάζει υψηλή ομοιότητα με του ανθρώπου, σε ποσοστά 70% έως 80%.

Όπως εξηγεί ο Gora, εξέτασαν εκατοντάδες διαφορετικά λιπίδια στο αίμα των ψαριών-ζέβρα καθώς είναι ιδανικά για προσομοίωση των ανθρώπινων πρώιμων καρδιαγγειακών συμπτωμάτων όσο και για τη διερεύνηση της αποτελεσματικότητας διαφόρων φαρμάκων για την πρόληψη ασθενειών στον άνθρωπο.

 

Σχετικά Άρθρα

Ανατριχίλα – Μαχαίρωσε την έγκυο σύντροφο του έξι φορές για να σκοτώσει το έμβρυο – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Evripos 90FM

Χωρίς φρένο η ανεργία έφτασε το 25,1% – Πάνω από 1.000 άτομα χάνουν τη δουλειά τους κάθε μέρα

Evripos 90FM

Πρόγραμμα πρακτικής άσκησης φοιτητών ανακοίνωσε η Pfizer

Evripos 90FM