Ειδήσεις

Τέλος από φέτος οι φορολογικές δηλώσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους

forologiki-dilosi

Ένα εκατομμύριο φορολογούμενοι θα απαλλαγούν φέτος από την ταλαιπωρία της συμπλήρωσης των κωδικών της φορολογικής δήλωσης σύμφωνα με το σχεδιασμό της ΑΑΔΕ ενώ το μέτρο των «προκάτ» δηλώσεων θα επεκταθεί σταδιακά και στα εισοδήματα από άλλες πηγές όπως ενοίκια και συμμετοχή στο κεφάλαιο εταιρειών.


 

Παρουσιάζοντας το σχέδιο δράσης της ΑΑΔΕ για το 2024 ο επικεφαλής της Αρχής, Γιώργος Πιτσιλής δήλωσε ότι για τους οι φορολογούμενοι που απέκτησαν το 2023 εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις και δεν είχαν καμία μεταβολή στην οικογενειακή ή περιουσιακή τους κατάσταση οι φετινές φορολογικές δηλώσεις θα είναι προσυμπληρωμένες.

Έτσι δεν θα μπλέξουν» με τους δεκάδες κωδικούς ούτε θα χρειαστεί να απευθυνθούν σε λογιστές. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι να «τσεκάρουν» τα ποσά που είναι προσυμπληρωμένα όπως μισθοί, συντάξεις, αποδείξεις, δάνεια, κατοικίες, αυτοκίνητα και τα προσωπικά τους στοιχεία.

Όσοι δεν διαπιστώσουν λάθη, κενά ή παραλείψεις θα πατήσουν απλά το κουμπί της υποβολής της δήλωσης η οποία την ίδια στιγμή θα εκκαθαριστεί και αυτόματα θα εκδοθεί ο φορο-λογαριασμός.

Ακόμη και στην περίπτωση που οι φορολογούμενοι δεν κάνουν καμία ενέργεια η δήλωση θα θεωρείται ότι έχει υποβληθεί στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ την τελευταία ημέρα της προθεσμίας.

Το σύστημα θα επιτρέπει διορθώσεις και προσθήκες στους κωδικούς του Ε1 για τους φορολογούμενους που έχουν μεταβολές τις οποίες δεν γνωρίζει, δεν έχει καταγράψει και δεν έχει προσυμπληρώσει η ΑΑΔΕ.

Σύμφωνα με το προγραμματισμό η πλατφόρμα για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να ανοίξει στα τέλη Μαρτίου και μέχρι τότε θα έχει ψηφιστεί η νομοθετική ρύθμιση για την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων μισθωτών και συνταξιούχων.

Το ημερολόγιο πληρωμών για όσους λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα θα παραμείνει το ίδιο. Ο φόρος θα μπορεί να καταβληθεί είτε εφάπαξ με έκπτωση 3% μέχρι το τέλος Ιούλιου είτε σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη στο τέλος Ιουλίου και την τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου 2025.

Την ίδια ώρα ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ προβλέπει ότι στις δηλώσεις του 2025 θα υπάρχουν περισσότερα προσυμπληρωμένα δεδομένα όπως εισοδήματα από ακίνητα, συμμετοχές στο κεφάλαιο εταιρειών κλπ. ενώ αυτόματα θα συμπληρώνεται το Ε9 και για τους φορολογούμενους που προχωρούν σε γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων με βάση τα στοιχεία από την πλατφόρμα myProperty

Σχετικά Άρθρα

Υποβολή δηλώσεων για ένταξη στο μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για τον Οκτώβριο

Evripos 90FM

Επιχειρηματικότητα νέων ΔΥΠΑ παράταση: Νέα προθεσμία για τις αιτήσεις – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Evripos 90FM

«Μαρία Τσάλλα»: Οι business με τα πλεκτά και τους… ηλεκτρονικούς υπολογιστές – Η ατομική επιχείρηση και η αλλαγή έδρας

Evripos 90FM