
Την Κυριακή του Παραλύτου 15 Μαΐου 2022, το Νησί της Ευβοίας, πανηγύρισε τους προστάτες και εφόρους του, τους Ευβοείς Αγίους, στον ομώνυμο Ιερό Ναό που έχει ανεγερθεί προς τιμήν τους, στην συνοικία Έξω Παναγίτσα της Χαλκίδος, με τη συμμετοχή τεσσάρων Αρχιερέων, των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, Ειρηνουπόλεως κ. Νικάνδρου, εξ Ευβοίας καταγομένου, του επίσης Ευβοέως Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωρεών και Αρχιγραμματέως της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Φιλοθέου, του οικείου Ιεράρχου, Μητροπολίτου Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου, του συνόλου σχεδόν του Ιερού Κλήρου της Πόλεως καί πλήθους ευσεβών χριστιανών.
Το Σάββατο 14 Μαΐου 2022 το απόγευμα έλαβε χώρα ο Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Ωρεών κ. Φιλοθέου, με την συμμετοχή και του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Χρυσοστόμου, αλλά και πολλών Ιερέων της Πόλεως Χαλκίδος, των περιχώρων της και ευσεβών χριστιανών. Στο κήρυγμά του προς τους πιστούς ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στην αναστάσιμη ομολογία των Αγίων μέσα στον κόσμο, η οποία εκφράζεται από την ελεύθερη αποδοχή της χάριτος του Χριστού και την ταύτιση του ατομικού βίου με τον τρόπο ζωής που ο Θεάνθρωπος άφησε ως παρακαταθήκη στους ανθρώπους. Ο Θεοφιλέστατος, μάλιστα, τόνισε ότι αυτή η αναστάσιμη ομολογία είναι το κήρυγμα και η πίστη της Εκκλησίας και η αποδοχή της Χάριτος και η ταύτιση με τον Χριστό ο μοναδικός τρόπος της ζωής Της.

Την Κυριακή 15 Μαΐου 2022 το πρωί ετελέσθη ο Όρθρος, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως κ. Νίκανδρος και εν συνεχεία το Αρχιερατικό Συλλείτουργο, στο οποίο προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, συλλειτουργούντων και των αγίων Αρχιερέων Ειρηνουπόλεως, Ωρεών και Χαλκίδος. Στην θαυμάσια ομιλία του ο άγιος Καρυστίας ονόμασε την παρούσα ημέρα «Κυριακή των θαυμάτων», αφού στα αγιογραφικά αναγνώσματα περιγράφονται τρία διδακτικά θαύματα και μέσα στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό όλοι μετέχουμε στο θαύμα της ζωντανής παρουσίας των Ευβοέων Αγίων, διά των Ιερών Λειψάνων τους.
Πριν την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε τους αγίους Αρχιερείς για την παρουσία τους, όπως και όσους συνετέλεσαν στην διοργάνωση της Πανηγύρεως, με προεξάρχοντα τον Προϊστάμενο της Ενορίας Αρχιμ. Δαμασκηνό Παπακωνσταντίνου και το υπ΄ αυτόν Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, τους εθελοντές και Ιεροψάλτες και ευχήθηκε σε όλους τους εκκλησιασθέντες, αλλά και τους ακροατές του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος (97,7fm), απ’ όπου μεταδόθηκαν απευθείας όλες οι ιερές Ακολουθίες, να είναι πλήρεις χαράς, φωτός και ελπίδος της Αναστάσεως του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.

Στις Ιερές Ακολουθίες έψαλλαν θαυμάσια πολυμελείς Χοροί Ιεροψαλτών υπό την διεύθυνση του Πρεσβ. Πέτρου Βλάχου-Εφημερίου της Ενορίας Αγ. Τρύφωνος Ν. Λαμψάκου, του κ. Χρήστου Τοπαλίδη-Ιεροψάλτου του Ι. Ναού Ζωοδόχου Πηγής του Εκκλησιαστικού Ορφανοτροφείου Αρρένων Χαλκίδος και του κ. Γεωργίου Ζιαζιά-Πρωτοψάλτου του Ι. Ναού των Ευβοέων Αγίων.
Στην εορτή των Ευβοέων Αγίων συμμετείχαν ο Βουλευτής κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης, η Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Έλενα Βάκα, Αντιδήμαρχοι, ο τ. Υπουργός κ. Ελευθέριος Παπαγεωργόπουλος, ο τ. Βουλευτής και ευεργέτης της I. Μητροπόλεως κ. Άγγελος Πνευματικός και Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Χαλκιδέων και πολλοί εργαζόμενοι σ’ εκείνον, αφού η εορτή των Ευβοέων Αγίων είναι εορτή των εργαζομένων του Δήμου Χαλκιδέων, καθώς και πλήθος χριστιανών, οι οποίοι είχαν και την ευκαιρία να προσκυνήσουν Ιερά Λείψανα πολλών εκ των Ευβοέων Αγίων, όπως του Αγίου Ρηγίνου Σκοπέλου, του Αγίου Νικολάου του Σικελιώτου, του Αγίου Τιμοθέου Ευρίπου, του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, του Αγίου Νεκταριου, του Οσίου Δανιήλ του Κατουνακιώτου, την Τιμία Κάρα του Οσίου Δαυΐδ και Ιερό ένδυμα του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου.
