Ποιος είπε πως αν ένα γλυκό δεν έχει ζάχαρη δεν είναι και λαχταριστό; Αρκεί να ξέρεις τι ακριβώς πρέπει να αντικαταστήσεις και τα σπιτικά γλυκά σου θα είναι ακαταμάχητα και πιο ελαφριά. Βρίσκουμε τους γλυκούς αντικαταστάτες της λευκής επεξεργασμένης ζάχαρης και φτιάχνουμε πέντε ligth συνταγές με λιγότερες από 160 θερμίδες.
138 Θερμίδες το ένα
Συστατικά
1 κ.σ. μαργαρίνη
5 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
2 γερές, ώριμες μπανάνες λιωμένες
1 κ.σ. χυμό lime
1 μεγάλο κρόκο αυγού
Τα ασπράδια από 3 μεγάλα αυγά
Αλάτι
Τρόπος μαγειρέματος
1 Προθέρμανε το φούρνο στους 200oC.
2 Βουτύρωσε τέσσερα φορμάκια με τη μαργαρίνη. Πρόσθεσε δυο κουταλιές ζάχαρη στο πρώτο και περίστρεψε να πάει παντού. Γύρισε τη ζάχαρη που περισσεύει στο επόμενο και κάνε το ίδιο και στα τέσσερα φορμάκια.
3 Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων λιώσε τη μπανάνα, μαζί με το χυμό lime, τον κρόκο αυγού και 2 κ.σ. ζάχαρη να γίνουν ένα σώμα. Γύρισε το μείγμα σε μεγάλο μπολ.
4 Χτύπησε τα ασπράδια σε ανοξείδωτο καθαρό σκεύος με μια πρέζα αλάτι ώσπου να σφίξουν. Πρόσθεσε μια κ.σ. ζάχαρη και συνέχισε το χτύπημα να γίνει γυαλιστερή μαρέγκα.
5 Γύρισε το ένα τέταρτο της μαρέγκας στο μείγμα με τη μπανάνα και χτύπησε με σύρμα να ενωθεί. Στη συνέχεια γύρισε στο μπολ την υπόλοιπη μαρέγκα, ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα να ενωθεί.
6 Μοίρασε το μείγμα στα φορμάκια και χτύπησε απαλά στον πάγκο να ευθυγραμμίσεις την επιφάνεια. Βάλε τα φορμάκια σε λαδόκολλα και σε ταψάκι και ψήσε για 15′ λεπτά περίπου να φουσκώσουν και να πάρουν χρώμα. Σέρβιρε αμέσως.
120 θερμίδες το ένα
Συστατικά
1 ¼ φλιτζανιού γάλα 2%
2 κ.σ. στέβια
1 φακελάκι άνθος αραβοσίτου
½ φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό
1 κ.γ. κορν φλάουρ
2 νεκταρίνια κομμένα σε κομμάτια
2 ακτινίδια κομμένα σε κομμάτια
½ φλιτζάνι μύρτιλλα
Φύλλα μέντας για το σερβίρισμα
Τρόπος μαγειρέματος
1 Ετοίμασε την κρέμα άνθος αραβοσίτου όπως αναγράφει η συσκευασία. Αντικατάστηκε απλώς τη ζάχαρη που προτείνει με στέβια.
2 Ανάμειξε το κορν φλάουρ με το γιαούρτι και ανακάτεψε καλά. Όταν πήξει η κρέμα, πρόσθεσε και το γιαούρτι και ανακάτεψε ζωηρά. Άφησε στην άκρη να κρυώσει καλά.
3 Μοίρασε τα κομμάτια νεκταρίνι σε 4 μεγάλα ποτήρια. Ρίξε από πάνω τρεις με τέσσερις κουταλιές τις σούπας από την κρέμα και πρόσθεσε τα κομμάτια νεκαρίνι. Βάλε λίγη ακόμη κρέμα και πρόσθεσε τα μύρτιλλα.
4 Σέρβιρε με φύλλα μέντας
160 θερμίδες το ένα
Συστατικά
2 φλιτζάνια τριμμένο καρότο
1 μήλο καθαρισμένο και επίσης τριμμένο
1 φλιτζάνι ανανά λιωμένο και στραγγισμένο
½ φλιτζάνι σταφίδες
1 φλιτζάνι ηλιέλαιο
¼ του φλιτζανιού χυμό καρότο
2 ½ του φλιτζανιού αλεύρι βρώμης
2 κ.γ. κανέλα
2 κ.γ. baking soda
½ κ.γ. αλάτι
Για το frosty: 50ml μέλι καθαρό
½ κ.σ. παγωμένο/κρυσταλλωμένο μέλι
100ml κρέμα γάλακτος 15% λιπαρά
Τρόπος μαγειρέματος
1 Προθέρμανε το φούρνο σου στους 170oC
2 Ανάμειξε το καρότο, το μήλο και τον ανανά με τη ζάχαρη και τις σταφίδες. Συμπλήρωσε το λάδι και το χυμό καρότο
3 Βάλε σε άλλο μπολ τα στερεά σου υλικά, αλεύρι, baking soda, κανέλα και αλάτι και κοσκίνισέ τα όλα μαζί
4 Γύρισε τώρα τα υγρά σου υλικά (φρούτα και χυμό) στο αλεύρι και ανάμειξε προσεκτικά ώσπου να γίνουν ένα σώμα
5 Μοίρασε τη ζύμη σε ταψάκι για muffins, στρωμένα με καραμελόχαρτα και βάλε στο φούρνο. Ψήσε για 20-25′ λεπτά. Δοκίμασε αν είναι έτοιμα βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο ενός από αυτά.
6 Βγάλε και άφησε να κρυώσουν
7 Βάλε το κρυσταλλωμένο μέλι μέσα στο καθαρό. Αν το μέλι σου είναι καιρό στο ντουλάπι, ζέστανέ το ελαφρά σε κατσαρολάκι και άφησε να κρυώσει. Χτύπησε το μέλι καλά να πάρεις μια πάστα, κρέμα μελιού.
8 Χτύπησε την κρέμα γάλακτος να σφίξει. Πρόσθεσε και την κρέμα μελιού και συνέχισε το χτύπημα ώσπου να σφίξει η κρέμα σου.
9 Βάλε το frosty μελιού σε σακούλα και στόλισε τα cupcake σου. Άφησε στο ψυγείο για 30′ λεπτά πριν σερβίρεις.
150 θερμίδες/Το κομμάτι
Συστατικά
200 γρ. μαργαρίνη light
10 γαρίφαλα
1 ξύλο κανέλας
2 πορτοκάλια (τον χυμό και το ξύσμα τους)
1 κ.σ. σόδα
2 φλιτζάνια πετιμέζι
1 σφηνάκι λικέρ εσπεριδοειδών
3 κ.σ. σουσάμι
2 κ.σ. ζάχαρη μαύρη
2 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
3 φλιτζάνια βρώμη
2 κ.σ. baking powder
Τρόπος μαγειρέματος
1 Προθέρμανε το φούρνο στους 180oC
2 Βάλε σε κατσαρολάκι 1 ποτήρι νερό να βράσει μαζί με τα γαρίφαλα και το ξύλο κανέλας. Σούρωσε και άφησε να κρυώσει.
3 Ανακάτεψε τη σόδα μέσα στο χυμό πορτοκάλι.
4 Σε μπολ ανακάτεψε τη μαργαρίνη με το περιμέζι και πρόσθεσε σιγά, σιγά το αρωματισμένο νερό, το λικέρ και το χυμό πορτοκάλι με το ξύσμα. Χτύπησε τα υλικά καλά με το μίξερ ή με σύρμα.
5 Τρίψε τις νιφάδες βρώμης να γίνουν σκόνη και ανάμειξε με το αλεύρι και το baking powder. Ρίξε σταδιακά μέσα στα υγρά υλικά ώσπου να πάρεις ένα αραιό μείγμα αντίστοιχο με αυτό του κλασικού κέικ.
6 Βουτύρωσε ελαφρά μια φόρμα για κέικ/ Πασπάλισε με το σουσάμι, αφού το ανακατέψεις με τη ζάχαρη και ανακίνησε να πάει παντού. Πρόσθεσε τώρα το μείγμα στη φόρμα και βάλε στο φούρνο για 50′ λεπτά. Βγάλε από το φούρνο και άφησε να κρυώσει ελαφρά πριν ξεφορμάρεις.
Θερμίδες 120 το ένα
Συστατικά
1 2/3 φλιτζάνια φουντούκι αλεσμένο σε αλεύρι
2 ½ κ.γ. baking powder
½ κ.γ. αλάτι
½ κ.γ. στέβια
1 κ.γ. κανέλα
¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
1 αυγό ελαφρά χτυπημένο
2/3 του φλιτζανιού γάλα 2%
¼ του φλιτζανιού μαργαρίνη με χαμηλά λιπαρά
1 φλιτζάνι μήλα (κατά προτίμηση πράσινα ξινόμηλα) ψιλοκομμένα
Τρόπος μαγειρέματος
1 Βάλε το αλεύρι, το baking powder, με το αλάτι, τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά σου σε ένα μπολ. Ανακάτεψε καλά και πέρασε από σήτα να έχεις όσο πιο φίνο αλεύρι
2 Χτύπησε σε άλλο μπολ το αυγό με το γάλα και τη μαργαρίνη και γύρισε το μείγμα στο αλεύρι. Ανακάτεψε να ενωθούν καλά τα υλικά και στη συνέχεια πρόσθεσε τα μήλα στο μείγμα
3 Βάλε το μείγμα σου σε φορμάκια cupcake στρωμένα με καραμελόχαρτα και ψήσε στο φούρνο για 25-30′ λεπτά στους 200oC
4 Βγάλε από το φούρνο και άφησε να κρυώσουν. Μπορείς να πασπαλίσεις με λίγη έξτρα κανέλα