Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του ρατσισμού το Sport24.gr κάνει ένα αφιέρωμα στον άνθρωπο που έχει βιώσει στο “πετσί” του το γεγονός αυτό, τον Τζιμπρίλ Σισέ. Οι σκέψεις αποχώρησης από την Ελλάδα, τι προβλέπει η UEFA για τέτοιες συμπεριφορές και τι ανέφερε η μήνυση του Γάλλου άσου εναντίον του Μαρινάκη
.
Η 21η Μαρτίου το 1966 καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων μετά από απόφαση της γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη.
Στην χώρα μας τα κρούσματα σε ό,τι αφορά τον ελληνικό αθλητισμό υπάρχουν ακόμα και ένας από τους παίκτες που παλεύει πολύ ενάντια στο γεγονός αυτό, αλλά συνάμα είναι και “θύμα” είναι ο Τζιμπρίλ Σισέ.
Αρχικά το Πανθεσσαλικό στάδιο και οι οπαδοί του Ολυμπιακού Βόλου, εν συνεχεία τα Πηγάδια της Ξάνθης και οι οπαδοί της ακριτικής ομάδας και τέλος το “Γ. Καραϊσκάκης” και οι φίλοι του Ολυμπιακού ήταν μερικά σημεία από ανθρώπους (μερίδα εξ’ αυτών) που δεν σεβάστηκαν τον άνθρωπο… Τζιμπρίλ Σισέ.
Παρόλο που σύσσωμοι οι αθλητές μας κατά καιρούς έχουν βγάλει “κόκκινη κάρτα” εναντίον του ρατσισμού, υπάρχουν άνθρωποι-φίλαθλοι-οπαδοί που ακολουθώντας τα δικά τους “πιστεύω” χλευάζουν αθλητές που τους ενοχλούν… λόγω κυρίως χρώματος ή φυλής.
Από το Βόλο… στην Πολωνία
“Εγώ δεν ήρθα στην Ελλάδα για να μου κάνουν ρατσιστική επίθεση και να μου φωνάζουν “ουγκ ουγκ”. Αν το ήξερα αυτό, δεν θα ερχόμουν”, είχε πει ο Τζιμπρίλ Σισέ στο περιθώριο του φιλικού με τον Ολυμπιακό Βόλου και τον Αχιλλέα Μπέο να προσπαθεί να ηρεμήσει τον Γάλλο σταρ που ήταν έξαλλος.
Ζιλμπέρτο Σίλβα, Σίντνεϊ Γκοβού και Τζιμπρίλ Σισέ έγιναν στόχος και στο Σκόντα Ξάνθη Αρίνα στα Πηγάδια πριν μερικούς μήνες.
“Υπήρξε ρατσιστική συμπεριφορά οπαδών της Ξάνθης προς τους μαύρους παίκτες του Παναθηναϊκού. Ήταν μεγάλη ντροπή όλων αυτών των οπαδών προς τους παίκτες του Παναθηναϊκού. Θα ήθελα να ζητήσω από όλους σας να στείλετε ένα μήνυμα κατά του ρατσισμού, ο οποίος πρέπει να σταματήσει” είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο Βραζιλιάνος μέσος Ζιλμπέρτο Σίλβα στο Twitter του μετά το ματς.
Εν συνεχεία έφτασε και η περίπτωση στο “Γ. Καραϊσκάκης” όπου μερίδα οπαδών του Ολυμπιακού, με ρατσιστικά συνθήματα χλεύαζαν εναντίον του Τζιμπρίλ Σισέ, γεγονός που έγινε αμέσως γνωστό ακόμα και μέχρι την Πολωνία.
Όλα αυτά είχαν οδηγήσει τον Τζιμπρίλ Σισέ στην σκέψη να αποχωρήσει από την Ελλάδα, έχοντας ως μεγαλύτερη αιτιολογία της απόφασης αυτής, τις ρατσιστικές επιθέσεις.
Κάτι το οποίο είχε γίνει γνωστό και -ευτυχώς- δεν μπορεί να αποτελέσει και πραγματικότητα σε ότι αφορά την παραμονή του ή όχι, αφού η λατρεία των οπαδών του Παναθηναϊκού τον έχουν κάνει να αναθεωρήσει και πλέον απομένει μόνο η κίνηση των διοικούντων.
Πρώτο θέμα στην ιστοσελίδα κατά του ρατσισμού και μήνυση στον Μαρινάκη
“Είναι μια κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπιστεί πριν αρχίσει το ελληνικό ποδόσφαιρο να αμαυρώνεται, και ένας παίκτης σαν Τζιμπρίλ Σισέ να εγκαταλείψει τη χώρα, εξαιτίας της βίας και του ρατσισμού”, ήταν μερικά από τα λόγια της αντιπροέδρου της οργάνωσης, Υβέτ Τζάρβι στην ιστοσελίδα (Farenet.org) κατά του ρατσισμού που είχε πρώτο θέμα την περίπτωση του Σισέ μετά το ματς με τον Ολυμπιακό στο φαληρικό γήπεδο.
Μάλιστα για τον λόγο αυτό, ο επιθετικός του “τριφυλλιού” κάνει λόγο στη μήνυσή του δια του δικηγόρου του, Δημήτρη Βερβεσού, για ρατσιστική συμπεριφορά στο πρόσωπό του από τους φιλάθλους του Ολυμπιακού, ενώ κατηγορεί τον Βαγγέλη Μαρινάκη ότι είχε απέναντί του ειρωνική και υβριστική συμπεριφορά.
Η προσπάθεια της Λίγκα και οι ποινές της UEFA
Η προσπάθεια φέτος της Σούπερ Λίγκα για το γεγονός αυτό δεν είχε μεγάλη απήχηση. Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, στο πλαίσιο της Πανευρωπαϊκής Εβδομάδας κατά του Ρατσισμού και σε συνεργασία με την FARE, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της UEFA και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφιέρωσε την έκτη αγωνιστική της στις 16 & 17/10/2010, στην ευαισθητοποίηση των φιλάθλων κατά του Ρατσισμού, γεγονός ωστόσο που δεν έπιασε και πολύ τόπο.
Με αφορμή το γεγονός αυτό ας δούμε ποιες είναι οι ποινές που μπορεί να επιβάλλει για τέτοιους είδους συμπεριφορές η UEFA, που είναι αμείλικτη και τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει το δικό της πόλεμο ενάντια στον ρατσισμό.
Συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου στο άρθρο 11bis του Πειθαρχικού της Δικαίου αναφέρει σχετικά:
– Οποιοσδήποτε, ο οποίος προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια ενός ατόμου ή ενός συνόλου ατόμων με οποιοδήποτε μέσο, ακόμα και σε ό,τι έχει να κάνει με το χρώμα, την φυλή, την θρησκεία ή την εθνική καταγωγή, θα τιμωρείται με ποινή αποκλεισμού 5 αγωνιστικών ή συγκεκριμένο χρονικού διαστήματος.
– Οποιασδήποτε ένωσης μέλος της UEFA ή οποιουδήποτε συλλόγου οι οπαδοί επιδείξουν συμπεριφορά ανάλογης με αυτή που περιγράφεται στην παράγραφο 1 τότε θα τιμωρούνται με επιβολή προστίμου ύψους 20.000 ευρώ τουλάχιστον.
– Αν το απαιτούν συγκεκριμένες συνθήκες τότε, η Πειθαρχική Επιτροπή μπορεί να επιβάλλει επιπλέον ποινές στην ομοσπονδία μέλος ή στον σύλλογο που είναι υπεύθυνος, όπως ένας ή περισσότεροι αγώνες κεκλεισμένων των θυρών, κλείσιμο του γηπέδου, κατακύρωση νίκης στα χαρτιά, αφαίρεση βαθμών ή αποκλεισμό από τη διοργάνωση.
πηγή.real.gr
