Κοινωνία

Αλλαγή ώρας: Γυρίζουμε τα ρολόγια πίσω και λέμε “καληνύχτα” στη θερινή ώρα

Την Κυριακή 27 Οκτωβρίου, τα ξημερώματα, θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας μία ώρα πίσω και θα υποδεχτούμε και επίσημα τη χειμερινή ώρα. Αυτή η ετήσια συνήθεια, που έχει γίνει πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, έχει ως στόχο την καλύτερη αξιοποίηση του φυσικού φωτός και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Η πρώτη δοκιμαστική εφαρμογή της θερινής ώρας στη χώρα μας πραγματοποιήθηκε το 1932, από τις 6 Ιουλίου έως την 1η Σεπτεμβρίου. Εκείνη τη χρονιά, τα ρολόγια είχαν προχωρήσει μία ώρα μπροστά, με στόχο την καλύτερη προσαρμογή του ωραρίου στις ανάγκες της εποχής. Από τότε, η αλλαγή ώρας έχει καθιερωθεί ως μια σταθερή πρακτική, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και την καλύτερη αξιοποίηση του φυσικού φωτός.

Γιατί αλλάζουμε ώρα;

Η βασική ιδέα πίσω από την αλλαγή ώρας είναι να ευθυγραμμίσουμε το ανθρώπινο ωράριο με τις φυσικές ώρες φωτός. Κατά τη διάρκεια της θερινής ώρας, οι μέρες είναι μακρύτερες και οι άνθρωποι τείνουν να περνούν περισσότερο χρόνο έξω από το σπίτι. Με την αλλαγή ώρας, προσπαθούμε να μεταφέρουμε αυτό το φως της ημέρας στις απογευματινές ώρες, ώστε να μειώσουμε την ανάγκη για τεχνητό φωτισμό.

Για πολλά χρόνια, η αλλαγή ώρας θεωρούνταν ένας αποτελεσματικός τρόπος για να εξοικονομήσουμε ενέργεια. Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες έχουν αμφισβητήσει αυτή την άποψη. Αν και είναι αλήθεια ότι η αλλαγή ώρας μπορεί να οδηγήσει σε μικρές εξοικονομήσεις ενέργειας σε ορισμένους τομείς, όπως ο φωτισμός, τα οφέλη αυτά συχνά αντισταθμίζονται από αυξημένη κατανάλωση ενέργειας σε άλλους τομείς, όπως η θέρμανση και η ψύξη.

Εκτός από τις επιπτώσεις στην κατανάλωση ενέργειας, η αλλαγή ώρας έχει συσχετιστεί και με μια σειρά από άλλες επιπτώσεις στην υγεία και την ποιότητα ζωής. Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα στον ύπνο, κόπωση, ευερεθιστότητα και μειωμένη παραγωγικότητα τις ημέρες που αλλάζει η ώρα.

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερες χώρες έχουν αρχίσει να επανεξετάζουν την πολιτική της αλλαγής ώρας. Μερικές χώρες έχουν ήδη αποφασίσει να καταργήσουν αυτή την πρακτική, ενώ άλλες βρίσκονται σε διαδικασία συζήτησης.

Σχετικά Άρθρα

Καιρός: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης από την ΕΜΥ

Evripos 90FM

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Σύντομα η ανάρτηση των ποσών προς επιστροφή

Evripos 90FM

Κορονοϊός: 20.409 νέα κρούσματα, 664 διασωληνωμένοι και 80 θάνατοι. Παραμένει 3ψήφιος ο αριθμός των κρουσμάτων στην Εύβοια!

Evripos 90FM