Ειδήσεις

Η οικοδομή σε πτώση, τα υλικά σε άνοδο

alt

Νέα σημαντική πτώση, κατά 31,4%, σημείωσε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα τον περασμένο Νοέμβριο, με αποτέλεσμα στο τέλος του 11μηνου 2010, η μείωση να ανέρχεται πλέον σε 25,3%. Η συνεχιζόμενη «καθίζηση» της πάλαι ποτέ «ατμομηχανής της οικονομίας», επηρεάζει αρνητικά το ΑΕΠ και αυξάνει περαιτέρω τον αριθμό των ανέργων.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), τον Νοέμβριο 2010, το μέγεθος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας, στο σύνολο της χώρας, ανήλθε σε 3.735 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 703,9 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 2.679,8 χιλιάδες m3 όγκου. Παρουσίασε, δηλαδή, μείωση 21,6% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, 34,4% στην επιφάνεια και 31,4% στον όγκο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009. Η μεγαλύτερη μείωση του οικοδομικού όγκου καταγράφηκε στις περιφέρειες Ηπείρου (-79,2%), Κεντρικής Μακεδονίας (-49%) και Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης (-46,3%).

Την περίοδο Ιανουαρίου- Νοεμβρίου 2010, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει μείωση12,2% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν από τις πολεοδομίες της χώρας, 21,3% στην επιφάνεια και 25,3% στον όγκο, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Ιανουαρίου- Νοεμβρίου 2009. Το 11μηνο πέρυσι, η μεγαλύτερη πτώση του οικοδομικού όγκου σημειώθηκε στις περιφέρειες Αττικής (-32,8%), Ηπείρου (-32,2%) και Στερεάς Ελλάδας (-29,9%).

Την ίδια ώρα, πάντως οι τιμές των οικοδομικών υλικών σημείωσαν αύξηση 3,9% τον Ιανουάριο εφέτος, καθώς η ανατίμηση μέσα σε ένα έτος κατά 35,5% του πετρελαίου κίνησης (Diesel) συμπαρέσυρε ανοδικά το κόστος των υπόλοιπων υλικών.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο γενικός δείκτης τιμών υλικών κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών τον Ιανουάριο 2011, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2010, σημείωσε αύξηση 3,9% έναντι αύξησης 1,5% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση των δεικτών του 2010 προς το 2009.

Ο γενικός δείκτης τον Ιανουάριο 2011, σε σύγκριση με τον δείκτη του Δεκεμβρίου 2010, σημείωσε αύξηση 0,6% έναντι αύξησης 0,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του 2010 προς το 2009.

Σχετικά Άρθρα

Τα νύχια των ποδιών σας δείχνουν αν κινδυνεύετε από καρκίνο!

Evripos 90FM

«Ελλιπής η έρευνα» για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα, λέει η πρόεδρος του Δικαστηρίου – Ζητά στοιχεία για τ’ όπλο !

Evripos 90FM

Παίρνουν πίσω τη διάταξη για ταχεία επιστροφή του ΦΠΑ

Evripos 90FM