Ειδήσεις

Στους δρόμους οι Ευρωπαίοι κατά των μέτρων λιτότητας

Απεργιακός αναβρασμός στην Ευρώπη με χιλιάδες διαδηλωτές να ξεχύνονται στους δρόμους για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στα σκληρά μέτρα λιτότητα που προωθούν οι κυβερνήσεις τους.

Στη γειτονική Ιταλία, δύο από τους μεγαλύτερους συνδικαλιστικούς φορείς της χώρας έχουν καλέσει σε απεργία, στην οποία θα συμμετάσχουν εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στις περικοπές των δαπανών που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, στο πλαίσιο των προσπαθειών του να βγάλει τη χώρα από την οικονομική κρίση.

Tο κέντρο της Ρώμης αναμένεται να κατακλυστεί από χιλιάδες διαδηλωτές κατά τη διάρκεια πορείας που θα πραγματοποιήσουν κοντά στο Κολοσσαίο.

Η ανακοίνωση της απεργίας έρχεται λίγες μόνο ημέρες ύστερα από τις συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία στη Μαδρίτη και την Αθήνα, όπου πραγματοποιήθηκαν πορείες διαμαρτυρίας κατά των αυστηρών μέτρων λιτότητας.

«Αναγκάστε το τέρας να λιμοκτονήσει, αποδυναμώστε το, παραλύστε το, υπονομεύστε τις δυνατότητές του, σταματήστε την αποστολή του -αυτές είναι οι αρχές πίσω από την κοινή πολιτική διοίκηση της κυβέρνησης» αναφέρουν σε επιστολή τους στελέχη της Ιταλικής Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους θα πραγματοποιήσουν την απεργία, μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τα αυστηρά μέτρα λιτότητας έχουν πλήξει σοβαρά τις δαπάνες των νοικοκυριών, ενώ παράλληλα έχουν ενισχύσει την ύφεση στην Ιταλία. Το ποσοστό ανεργίας στη χώρα αυξήθηκε στο 10,7% τον Ιούλιο, το υψηλότερο από το 20.

Την ίδια ώρα, στην Ισπανία, τα πνεύματα παραμένουν οξυμμένα μετά την παρουσίαση των νέων δυσβάσταχτων μέτρων για το 2013, με έμφαση στις κοινωνικές δαπάνες, που ενέκρινε η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι.

Στην Πορτογαλία, οι πολίτες θα δώσουν αύριο δυναμικό παρών στις κινητοποιήσεις, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των μεγαλύτερων συνδικάτων της χώρας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την μέγγενη της λιτότητας που επιβάλλεται στη χώρα.

Από την πλευρά της, η συντηρητική κυβέρνηση του Πέδρο Πάσους Κοέλιο αναζητά ισοδύναμα μέτρα στο φορολογικό πεδίο, αφού μετά τις έντονες κοινωνικές αντιδράσεις αναγκάστηκε να πάρει πίσω το μέτρο για αύξηση των εισφορών των εργαζομένων.

Στη Γαλλία, ο πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ είναι έτοιμος να παρουσιάσει τον σκληρότερο προϋπολογισμό των τελευταίων 30 ετών.

Το Παρίσι σκοπεύει να εξοικονομήσει 30 δισ. ευρώ τον επόμενο χρόνο, με φορολογικές αυξήσεις για τα υψηλά εισοδήματα και περικοπές κρατικών δαπανών.

Ο πρώτος προϋπολογισμός του Σοσιαλιστή προέδρου θα παρουσιαστεί σε λίγες ώρες και βασικός του στόχος είναι η μείωση του γαλλικού ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ.

Από τα συνολικά 30 δισ. ευρώ στα οποία στοχεύει ο προϋπολογισμός, τα 10 δισ. ευρώ αναμένεται να προέλθουν από επιπλέον φόρους στα υψηλά εισοδήματα.

protothema.gr

Σχετικά Άρθρα

Παραιτήθηκε ο Παναγιώτης Κοντολέων από διοικητής της ΕΥΠ

Evripos 90FM

Σε εποικοδομητικό κλίμα η συνάντηση του Σταμάτη Βαρδαρού με την Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας, τη Δευτέρα

Evripos 90FM

ΟΠΕΚΑ: Ποιά επιδόματα πληρώνονται στις 29 Ιουλίου

Evripos 90FM