Από σήμερα, 1η Μαρτίου, οι ανασφάλιστοι πολίτες που έχουν αρρύθμιστα χρέη προς τον ΕΦΚΑ δεν θα έχουν πλέον πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εκτός αν πληρώσουν ή ρυθμίσουν τα οφειλόμενά τους. Αυτό επηρεάζει περίπου 400.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες
Η τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας δεν παρείχε νέα παράταση για την εξόφληση των χρεών προς τον ΕΦΚΑ, οπότε οι ανασφαλιστοί πολίτες που δεν έχουν ενημερώσει την κατάστασή τους βρίσκονται τώρα χωρίς περίθαλψη.
Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν να λαμβάνουν ιατρική περίθαλψη μόνο σε κρατικά νοσοκομεία, αλλά δεν θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε φάρμακα και εξετάσεις σε ιδιωτικούς παρόχους υγείας. Εξαιρέσεις περιλαμβάνουν άτομα που δραστηριοποιούνται σε πληγείσες περιοχές ή έχουν χρόνιες ασθένειες.
Αυτή η αλλαγή έρχεται σε μια περίοδο όπου οι ανασφαλιστοί πολίτες αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω της οικονομικής κρίσης και των επιπτώσεών της στην υγεία τους.