Ειδήσεις

Δεκαπενθήμερη παράταση για το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» – Μέχρι πότε ισχύει η νέα προθεσμία

Παρατείνεται κατά 15 ημέρες η προθεσμία που έχουν οι ωφελούμενοι για την υλοποίηση των παρεμβάσεων στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

 

Συγκεκριμένα, η νέα προθεσμία για το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» που έχουν οι ωφελούμενοι, είναι μέχρι και το Σάββατο, 15 Ιουλίου 2023.

Αναβάθμιση κατά τουλάχιστον 3 ενεργειακές κατηγορίες

Σημειώνεται πως για κάθε κατοικία που θα επιλεγεί προς ένταξη στο «Εξοικονομώ 2023» στόχος είναι η υποχρεωτική αναβάθμιση κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες, ώστε να εξασφαλίζεται εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας σε ποσοστό άνω του 30%.

Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις
Οι παρεμβάσεις που θεωρούνται επιλέξιμες είναι οι εξής:

Αντικατάσταση κουφωμάτων.

Τοποθέτηση/Αναβάθμιση θερμομόνωσης.
Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης.
Σύστημα ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ) με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
Λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας (εγκατάσταση έξυπνου συστήματος διαχείρισης (smart home), έξυπνα συστήματα διαχείρισης ηλεκτρικών φορτίων, Έξυπνα συστήματα ελέγχου της θέρμανσης/ψύξης, έξυπνα συστήματα απομακρυσμένου ελέγχου και παρακολούθησης).

Οι δικαιούχοι
Υπενθυμίζεται πως δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν φυσικά πρόσωπα που διατηρούν εμπράγματο δικαίωμα (πλήρης κυριότητα / επικαρπία / ψιλή κυριότητα) σε επιλέξιμη κατοικία, ενώ δεν μπορούν να κάνουν αίτηση οι δυνητικοί δικαιούχοι του προγράμματος «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους».

Για κάθε επιλέξιμο φυσικό πρόσωπο είναι δυνατή η υποβολή μόνο μίας αίτησης. Κατοικία, με ενεργή αίτηση σε κάποιο από τα Προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης, «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ», «Εξοικονομώ- Αυτονομώ», «Εξοικονομώ 2021» και «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για νέους» δεν έχει δικαίωμα υποβολής στο νέο πρόγραμμα.

Τα κριτήρια για τη βαθμολόγηση των αιτήσεων περιλαμβάνουν το κόστος της εξοικονόμησης ενέργειας, το εισόδημα του αιτούντα, η παλαιότητα του ακινήτου, η κοινωνική κατάσταση κ.α.

Σχετικά Άρθρα

Αγωγή Κεραμέως κατά ΑΔΕΔΥ – Καταγγέλει μεθόδευση των συνδικαλιστικών οργανώσεων

Evripos 90FM

Φ. Σπανός: Πρώτη μας προτεραιότητα η Εύβοια! Ανάγκη για γενικό σχέδιο φυσικών καταστροφών για όλη την Ελλάδα. 

Evripos 90FM

Δυναμικότερη προβολή και στήριξη των επιχειρήσεων! Συνεργασία ΠΣτΕ και Επιμελητηρίου Ευβοίας

Evripos 90FM