ΕιδήσειςΥγεία

Δωρεάν self test για τον καρκίνο παχέος εντέρου – Από τον Ιούνιο στα φαρμακεία

H είδηση πως στο πλαίσιο της πρόληψης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου θα ξεκινήσουν να διανέμονται δωρεάν self tests προσυμπτωματικού ελέγχου από τον ερχόμενο Ιούνιο, σε όλους τους πολίτες ηλικίας 50 έως 70 ετών, αποτιμάται ως μια πολύ θετική κίνηση από την ιατρική κοινότητα, δεδoμένου ότι η Ελλάδα θα ακολουθήσει πια μια πρακτική πρόληψης, την οποία εφαρμόζουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Το αυτοδιαγνωστικό τεστ για τον καρκίνο του παχέος εντέρου θα διατίθεται σε όλους τους πολίτες ηλικίας 50 έως 70 ετών, χωρίς οικονομική επιβάρυνση στο πλαίσιο του προγράμματος δωρεάν προληπτικών ελέγχων του Υπουργείου Υγείας. Οι δικαιούχοι θα ενημερώνονται μέσω SMS, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.
«Οι πολίτες θα ειδοποιούνται είτε με sms είτε μέσω άυλης συνταγογράφησης. Στα θετικά τεστ θα ακολουθεί κολονοσκόπηση».

Περιγράφοντας το σχέδιο που επεξεργάζεται ο οργανισμός ο ίδιος λέει πως «οι πολίτες θα ειδοποιούνται είτε με sms είτε μέσω άυλης συνταγογράφησης. Στα θετικά τεστ θα ακολουθεί κολονοσκόπηση. Θα υπάρχουν βέβαια κάποιες ομάδες που θα εξαιρούνται γιατί το τεστ δεν ενδείκνυται στην περίπτωση τους- για παράδειγμα οι πολίτες που έχουν αιμορροΐδες».

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηχριστοδούλου, τα δωρεάν self tests είναι μία παράμετρος ενός συνολικού προγράμματος του υπουργείου Υγείας για την πρόληψη του καρκίνου παχέος εντέρου.

«Προσδοκούμε να ξεκινήσουμε τη διανομή των τεστ από τον ερχόμενο Ιούνιο. Μιας και πρόκειται για ένα συνολικότερο εγχείρημα, επεξεργαζόμαστε σε αυτή τη φάση πώς θα συνεργαστούμε με τους γαστρεντερολόγους της Περιφέρειας, σε ποια νοσοκομειακά ιδρύματα θα απευθύνονται οι πολίτες οι οποίοι θα πρέπει να κάνουν στη συνέχεια κολονοσκόπηση, σε ποιες ευάλωτες ομάδες θα ξεκινήσουμε πρώτα να διανέμουμε τα δωρεάν τεστ κ.τ.λ.», εξηγεί ο κ. Χατζηχριστοδούλου.
Συναγερμός για αύξηση περιστατικών σε νεότερες ηλικίες
Με ετήσια αύξηση περίπου 2% από τη δεκαετία του 1990, ο καρκίνος του παχέος εντέρου κατατάσσεται πλέον στην πρώτη θέση στους πιο θανατηφόρους καρκίνους για τους άνδρες κάτω των 50 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ βρίσκεται στη δεύτερη θέση για τις γυναίκες της ίδιας ηλικιακής ομάδας. Καθώς η ιατρική προοδεύει με γρήγορους ρυθμούς, οι ειδικοί διεξάγουν έρευνα για την ανάδειξη των αιτιών αυτής της νέας τάσης μεταξύ των νεότερων ατόμων στον δυτικό κόσμο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό της αύξησης των περιστατικών στις νεότερες ηλικίες κάτω των 50 ετών αγγίζει το 3%. Μάλιστα, αναμένεται ότι μετά από 15 χρόνια, τα νέα περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου και οι σχετικοί θάνατοι θα αυξηθούν κατά 73% ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο σε σύγκριση με την τωρινή κατάσταση. Ο αναμενόμενος αριθμός ετησίων περιστατικών θα φτάσει τα 3,5 εκατομμύρια, με τους θανάτους λόγω του συγκεκριμένου είδους καρκίνου να ανέρχονται στα 1,6 εκατομμύρια. Παγκοσμίως, το 2023 καταγράφηκαν δύο εκατομμύρια νέα περιστατικά και 930.000 θάνατοι από αυτή τη νόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή Χειρουργικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διευθυντή της Β’ Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής του πανεπιστημίου,

Τι είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου φαίνεται ότι αναπτύσσεται επί μακρό χρονικό διάστημα. Οι περισσότεροι καρκίνοι του παχέος εντέρου ξεκινούν σαν πολύποδες, που είναι γνωστοί και σαν αδενώματα. Με τα χρόνια μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο.

Το παχύ έντερο αποτελείται από 4 τμήματα: το ανιόν, το εγκάρσιο, το κατιόν και το σιγμοειδές. Ο καρκίνος μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιοδήποτε από τα 4 τμήματα του εντέρου και μπορεί να έχει διαφορετικά συμπτώματα ανάλογα με τον εντοπισμό του.

Τα κύτταρα από τον όγκο μπορούν να διασπαρούν με την κυκλοφορία του αίματος ή του λεμφικού συστήματος σε άλλα σημεία του σώματος. Εκεί μπορούν να δημιουργήσουν αποικιακούς όγκους, οι οποίοι ονομάζονται μεταστάσεις.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος πιο συχνά απαντώμενος καρκίνος σε άνδρες και γυναίκες.

Η θνησιμότητα από καρκίνο του παχέος εντέρου μειώνεται διαρκώς τα τελευταία 20 χρόνια. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι τα νέα περιστατικά είναι λιγότερα, διαγιγνώσκονται νωρίτερα και οι θεραπείες έχουν βελτιωθεί κατά πολύ.

Η 5ετής επιβίωση είναι 90% για τους ασθενείς που ο καρκίνος τους εντοπίζεται και αντιμετωπίζεται σε αρχικά στάδια, πριν να εξαπλωθεί. Αλλά μόνο περίπου 40% του καρκίνου του παχέος εντέρου εντοπίζονται σε αρχικά στάδια. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να γίνεται έγκαιρη διάγνωση.

Ο κίνδυνος εμφάνισης μιας νόσου υπολογίζεται με βάση της ύπαρξη παραγόντων κινδύνου, συνθηκών οι οποίες αποδεδειγμένα αυξάνουν τις πιθανότητες κάποιου να νοσήσει από μια δεδομένη ασθένεια.

Σημειώνεται πως τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου κυκλοφορεί ήδη στα φαρμακεία.

Ο φαρμακοποιός Κωνσταντίνος Κακονίκος, λέει στην «Κ» πως διαθέτει τεστ με πολύ ποιοτικά χαρακτηριστικά το οποίο πωλείται προς 10,73 ευρώ. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτά τα τεστ δεν έχουν για την ώρα μεγάλη «κινητικότητα», για την ακρίβεια δεν πουλάει περισσότερα από πέντε τον μήνα. Οι πολίτες τα αγοράζουν είτε μετά από σύσταση του γιατρού τους, ενώ κάποιοι άλλοι έχουν ενημερωθεί για την ύπαρξη τους έπειτα από προσωπική έρευνα.

Σχετικά Άρθρα

Διαμάχη για τους βρεφονηπιακούς

Evripos 90FM

Έκθεση της Κομισιόν «δείχνει» νέες παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό

Evripos 90FM

Πρώτο θέμα η Ελλάδα στα ξένα δίκτυα

Evripos 90FM