Ειδήσεις

ΕΚΑΒ: Αυτές είναι οι 3 παρεμβάσεις της κυβέρνησης – Πώς θα συμβάλλει ο στρατός και η πυροσβεστική στα νησιά

Έρχονται σαρωτικές αλλαγές στο ΕΚΑΒ από την κυβέρνηση, που περιλαμβάνονται στον μπλε φάκελο που παρέλαβε στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο ο νέος υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Όπως αναφέρει η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» ετοιμάζονται τρεις παρεμβάσεις.

Η πρώτη παρέμβαση αφορά μια σύμπραξη του Κέντρου Επιχειρήσεων ( ΚΕΠΥ) – ΕΚΑΒ με τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Πυροσβεστική (ΕΜΑΚ) ώστε να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες  αναμονές που καταγράφονται στον φορέα.  Αυτό σημαίνει ότι θα επιστρατευθούν εξειδικευμένο προσωπικό του στρατού και πυροσβέστες για γρηγορότερη ανταπόκριση ειδικά στις απομακρυσμένες περιοχές όπου λείπουν πληρώματα ή και οχήματα.

Όπως αναφέρεται έχουν χαρτογραφηθεί οι περιοχές όπου θα εφαρμοστεί το καινούργιο σύστημα άμεσης παρέμβασης με προτεραιότητα στα νησιά– ενδεικτική η περίπτωση της Θάσου όπου ο θάνατος τουρίστριας και οι καταγγελίες για καθυστερημένη άφιξη του ασθενοφόρου επανέφεραν στη δημόσια σφαίρα τη συζήτηση για τα κενά στο ΕΚΑΒ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης  προαναγγέλλοντας “μεικτά πληρώματα” φωτογράφησε ουσιαστικά μια προσαρμογή στην ελληνική πραγματικότητα του αμερικανικού μοντέλου επέμβασης σε έκτακτες ανάγκης.  Στις περισσότερες Πολιτείες των ΗΠΑ όταν οι πολίτες καλούν στο “911 ” για ένα τροχαίο συνήθως φτάνει πρώτο στο σημείο ένα όχημα της Πυροσβεστικής με εκπαιδευμένο πλήρωμα να αναλαμβάνει τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες εν αναμονή του ασθενοφόρου. Τα πυροσβεστικά έχουν μεγαλύτερη κάλυψη σε μια πόλη-  άρα ταχύτερη  ανταπόκριση -καθώς  και εξοπλισμό (απινιδωτές).

Η δεύτερη παρέμβαση  για το «νέο  ΕΚΑΒ» αφορά στη δημιουργία  6 νέων βάσεων για αεροδιακομιδές και τη μίσθωση υπηρεσιών από το εξωτερικό με σκοπό να υπάρχουν ελικόπτερα σε ετοιμότητα όλο το 24ωρο στο πρότυπο της πρακτικής με τα εναέρια μέσα δασοπυροσβεστικής. 

Η τρίτη παρέμβαση αφορά πιθανότατα την επέκταση της συνεργασίας με ιδιωτικά ασθενοφόρα ώστε μετά το εξιτήριο να μεταφέρονται ασθενείς στο σπίτι τους χωρίς να απασχολούν τα Επείγοντα.

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Φωτιά στο Σχηματάρι: Εντολή εκκένωσης σε οικισμό στο Δήλεσι

Evripos 90FM

Κατάθεση πινακίδων μέχρι 31/12 για απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας 2015

Evripos 90FM

Κοινωνικός Τουρισμός με έως 12 δωρεάν διανυκτερεύσεις: Ποιοι είναι δικαιούχοι -Λήγει σήμερα η προθεσμία

Evripos 90FM