Ειδήσεις

Εντοπίστηκε μέδουσα της Ερυθράς Θάλασσας στη Ρόδο – Τι πρέπει να προσέχουν οι λουόμενοι

Ερευνητές στη Ρόδο εντόπισαν στα νερά του νησιού ένα σπάνιο είδος μέδουσας για την Ελλάδα, καθώς προέρχεται από την Ερυθρά Θάλασσα, ενώ η διάμετρος μπορεί να αγγίξει και το 1 μέτρο.

Συγκεκριμένα, επιστήμονες του Υδροβιολογικού Σταθμού της Ρόδου βρήκαν τέσσερεις μέδουσες του είδους Rhopilema nomadica, το οποίο παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το 1980 στην Ελλάδα.

Έκτοτε, υπάρχουν παροδικές εξάρσεις του πληθυσμού της, όμως η κλιματική αλλαγή και η υπερθέρμανση των υδάτων ευνοεί την αναπαραγωγή της. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια μειώνεται η πληθυσμός των χελωνών που τρέφονται κυρίως με μέδουσες, οπότε μπορεί να αυξηθούν σημαντικά τα επόμενα χρόνια.

Η μέδουσα Rhopilema nomadica που εντοπίστηκε στη Ρόδο
Ακολουθεί η ανάρτηση του Υδροβιολογικού Σταθμού της Ρόδου, όπου παραθέτει και οδηγίες προστασίας, σε περίπτωση που κάποιος έρθει σε επαφή με το συγκεκριμένο είδος.

«Προσωπικό του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου εντόπισε 4 άτομα του είδους Rhopilema nomadica χθες (11/3) και σήμερα (12/3) στον Κόλπο των Τριαντών.

Το συγκεκριμένο είδος, είναι ενδημικό της Ερυθράς θάλασσας, και στη Μεσόγειο η πρώτη καταγραφή του είδους έγινε το 1970.
Η Rhopilema nomadica, γνωστή και ως νομαδική μέδουσα, έχει ημισφαιρικό σχήμα, διαφανές – γαλαζωπό χρώμα, ενώ η διάμετρός της μπορεί να φτάσει το 1 μέτρο. Στην κάτω επιφάνεια του σώματος, υπάρχουν 8 πλοκάμια με νηματοκύστεις, δηλαδή μικρά κεντριά με δηλητήριο, που αν έρθουν σε επαφή με το δέρμα προκαλούν έντονο πόνο, αίσθημα καύσου, κνησμό και ερεθισμό της περιοχής.

Ακόμα και αν βρούμε μια μέδουσα στη παραλία, αποφεύγουμε την επαφή με γυμνά χέρια!

Σε περίπτωση επαφής με το δέρμα, ακολουθούμε τα εξής βήματα:

1.Αφαιρούμε τα πλοκάμια ή άλλα υπολείμματα της μέδουσας, χρησιμοποιώντας μια πλαστική κάρτα, ένα τσιμπιδάκι, ένα ξύλο ή ακόμα και ένα πλαστικό φτυαράκι από παιδικό παιχνίδι. Δεν ακουμπάμε τη μέδουσα με γυμνά χέρια!

2.Ξεπλένουμε με θαλασσινό νερό ή ξύδι, χωρίς όμως να τρίβουμε τη περιοχή. Δεν χρησιμοποιούμε γλυκό νερό!

3.Δεν καλύπτουμε τη περιοχή με επιδέσμους.

4.Καθώς τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλουν από άτομο σε άτομο, δε χρησιμοποιούμε φαρμακευτικά παρασκευάσματα χωρίς ιατρική συμβουλή.

5.Εάν ο πόνος και το οίδημα παραμένει, συμβουλευόμαστε έναν γιατρό.

6.Σε περίπτωση αλλεργικού ατόμου, το άτομο αυτό πρέπει να επικοινωνήσει/μεταβεί άμεσα σε γιατρό ή νοσοκομείο.

Από τη δεκαετία του 1980, καταγράφονται περιοδικές εξάρσεις του πληθυσμού στις ελληνικές θάλασσες.

Η εμφάνιση των εξάρσεων των μεδουσών είναι παροδικό φαινόμενο που συνήθως διαρκεί από λίγες ώρες μέχρι μερικές ημέρες, και εξαρτάται κυρίως από τα θαλάσσια ρεύματα.

Ταυτόχρονα, η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, άρα και της θάλασσας, λόγω της κλιματικής αλλαγής, δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την εμφάνιση τέτοιων εξάρσεων στους πληθυσμούς των μεδουσών.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε, ότι τα προηγούμενα χρόνια, η θερμοκρασία της θάλασσας στις ακτές της Ρόδου κατά τη περίοδο Φεβρουαρίου- Μαρτίου, ήταν συνήθως στους 16ο C, ενώ φέτος για την ίδια περίοδο, η θερμοκρασία είναι σχεδόν 19ο C!

Επιπλέον, η μείωση των θαλάσσιων χελωνών, των οποίων οι μέδουσες αποτελούν βασική τροφή, συμβάλει στην αύξηση του πληθυσμού των μεδουσών».

Σχετικά Άρθρα

Απεργία: Τραβούν χειρόφρενο τα ταξί της Χαλκίδας μέχρι την Πέμπτη

Evripos 90FM

«Γ. Χατζηθεοδοσίου: Αναγκαιότητα η χώρα να αποκτήσει σταθερή κυβέρνηση το ταχύτερο δυνατό»

Evripos 90FM

Ηλίας Μόσιαλος: Να θεσπιστεί πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για πρόληψη, διάγνωση και αντιμετώπιση του καρκίνου

Evripos 90FM