ΔημοφιλήΕιδήσεις

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 4 Απριλίου

Ποια γιορτή έχουμε σήμερα Πέμπτη 4 Απριλίου 2024 και ποιοι γιορτάζουν

Γιορτάζουν οι : Οσίων Γεωργίου του εν τω Μαλεώ, Ζωσιμά και Πλάτωνος, Θεωνά αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης.

Ο Άγιος Πλάτων ήταν γνωστός για την αυστηρότητα της ζωής του και καθηγητής του ασκητισμού. Ο Πλάτων γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 732 μ.Χ. από γονείς ευγενείς και πλούσιους, του Στεργίου και της Ευφημίας. Στην αρχή ήταν βασιλικός Νοτάριος στ’ ανάκτορα, αλλά απαρνήθηκε την κοσμική ζωή και πήγε στον Όλυμπο (Μ. Ασίας), όπου έγινε μοναχός στη Μονή των Συμβόλων.
Κατόπιν επανήλθε στην Κωνσταντινούπολη και παρέλαβε τους ανιψιούς του Θεόδωρο και Ιωσήφ (τον μετέπειτα μητροπολίτη Θεσσαλονίκης), καθώς και τα λοιπά μέλη της οικογενείας του και αποσύρθηκε στα μέρη της Προύσας, όπου σε ιδιόκτητο κτήμα του έκτισε τη λεγόμενη Μονή του Σακκουδίωνος, της οποίας έγινε και ηγούμενος.

Λόγω όμως ασθενείας του, παρέδωσε την ηγουμενία στον ανιψιό του Θεόδωρο. Αλλά οι βαρβαρικές επιδρομές, τον ανάγκασαν μαζί με το πνευματικό του ποίμνιο να επιστρέψει στη βασιλεύουσα, όταν του δόθηκε η Μονή Στουδίου, ερημωμένη τότε, για να την κατοικήσει, της οποίας μετά την ανακαίνιση έγινε ηγούμενος.

Ατυχώς, από την αυστηρότητα του χαρακτήρα του, ήλθε σε σύγκρουση με τον βασιλιά Κωνσταντίνο τον ΣΤ’, για τον γάμο του με τη Θεοδότη και εξορίστηκε.

Κατόπιν ανακλήθηκε και πήρε ενεργό μέρος κατά της εικονομαχίας και υπέστη μαζί με τους ανιψιούς του Θεόδωρο και Ιωσήφ, συνεχείς εξορίες και κακουχίες μέχρι πού πέθανε στις 4 Απριλίου του 814 μ.Χ..

Σχετικά Άρθρα

Κουτάβια έσωσαν εγκαταλελειμμένο νεογέννητο – το κράτησαν ζεστό όλη νύχτα

Evripos 90FM

Νέα κατηγορία στην εφαρμογή e-ΔΛΑ για ναυτικούς πράκτορες – Ανακοίνωση Κεντρικού Λιμεναρχείου Χαλκίδας

Evripos 90FM

Βγήκαν τα στοιχεία της Απογραφής: 10.432.481 είναι ο μόνιμος πληθυσμός της Ελλάδας

Evripos 90FM