Ειδήσεις

Έρχονται αλλαγές στη ρύθμιση οφειλών για χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία

Το οικονομικό επιτελείο μελετά πριν λήξει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων, που είναι η 31η Ιουλίου 2023, να «ανοίξουν» τη ρύθμιση, δηλαδή να καταργήσουν ή να τροποποιήσουν τον συγκεκριμένο περιορισμό, προκειμένου να ενταχθούν περισσότεροι οφειλέτες στις ρυθμίσεις, την ώρα που τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο ξεπερνούν τα 107,7 δις ευρώ.

Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί μόνο 22.000 οφειλέτες.

Ο νέος υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης σημείωσε ότι «θα κάνουμε αξιολόγηση τω ρυθμίσεων που έχουμε ως τώρα, για να δούμε που υπάρχει αποτυχία» ενώ ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης κατά την διάρκεια των εθιμοτυπικών συναντήσεων που έχει με τους κοινωνικούς φορείς και τους εκπροσώπους φορέων και επιμελητηρίων, φαίνεται να δέχεται πιέσεις για μια νέα, ευνοϊκότερη ρύθμιση.

Κύκλοι του Υπουργείου εξετάζουν και το ενδεχόμενο θεσμοθέτησης μια νέας πιο στοχευμένης ρύθμισης οφειλών, κοινή για εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, όμως κάτι τέτοιο απαιτεί την συναίνεση των ευρωπαίων εταίρων.

Με δεδομένο ότι στη δεύτερη έκθεση μεταπρογραμματικής εποπτείας η Κομισιόν επέκρινε με αυστηρότητα τις νέες ρυθμίσεις χρεών στην εφορία, επισημαίνοντας ότι υπονομεύουν την κουλτούρα πληρωμών, φαίνεται εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση να προχωρήσει ένας νέος ευνοϊκός διακανονισμός χρεών στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι οφειλέτες αφορά τον όρο να μην υπάρχουν αρρύθμιστες οφειλές πριν από την 1η Νοεμβρίου του 2021.

Στο μεταξύ τελευταία ευκαιρία στους μεγαλοφειλέτες του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων, με χρέη άνω των 150.000 ευρώ να σπεύσουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους έως την 1η Αυγούστου, πριν δημοσιοποιηθούν οι λίστες με τα ονόματά τους δίνει η ΑΑΔΕ.

Η φορολογική διοίκηση πριν την οριστική δημοσιοποίηση των οφειλών, θα αποστείλει τελεσίγραφο στις 18 Ιουλίου στους οφειλέτες που βρίσκονται στην «κόκκινη ζώνη», προειδοποιώντας τους ότι έχουν προθεσμία 15 ημερών να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους δηλαδή το αργότερο μέχρι την 1η Αυγούστου 2023.

Σημειώνεται ότι με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης οι καταστάσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ για τα έτη 2020,2021, 2022 και 2023 θα επικαιροποιηθούν μέχρι την 4η Αυγούστου.

Στις λίστες περιλαμβάνονται οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, και την εφορία οι οποίες υπερβαίνουν τις 150.000 ευρώ και η καταβολή τους βρίσκεται σε καθυστέρηση μεγαλύτερη του ενός έτους, δηλαδή περιλαμβάνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές οι οποίες ανάγονται σε χρονική περίοδο ασφάλισης προγενέστερη του ημερολογιακού έτους που προηγείται της ημερομηνίας δημοσιοποίησης.

Από τη δημοσιοποίηση εξαιρούνται οι κάτωθι οφειλές ακόμα και αν πληρούν τα προαναφερθέντα κριτήρια ύψους και παλαιότητας οφειλής.

Ειδικότερα:
οι οφειλές οι οποίες έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης και τηρούνται οι όροι αυτής,
οι οφειλές οι οποίες τελούν υπό αναστολή καταβολής με προσωρινή διαταγή, δικαστική απόφαση, πράξη διοικητικού οργάνου ή εκ του νόμου,
οι οφειλές οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτες είσπραξης,
οι οφειλές των αποβιωσάντων ή ανηλίκων και
οι οφειλές των νομικών προσώπων εντός του στενού ή ευρύτερου δημοσίου τομέα.
Στη σχετική απόφαση υπογραμμίζεται η σπουδαιότητα της καταβολής από τους οφειλέτες των απαιτητών δόσεων ρύθμισης ή τυχόν έναντι ποσών για την εξόφληση της οφειλής, ιδίως κατά το χρονικό διάστημα από 27 Ιουλίου έως 1η Αυγούστου 2023, όχι με χρήση της Ταυτότητας Οφειλέτη, αλλά με χρήση ειδικού κωδικού RF (τραπεζικό προϊόν ΔΙΑΣ «ΕΦΚΑ-ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ»), ο οποίος εκδίδεται κατόπιν υποβολής αίτησης προς την αρμόδια υπηρεσία ΚΕΑΟ η Εφορίας ούτως ώστε να ενημερωθεί το σύστημα άμεσα με την εν λόγω καταβολή.

Ωστόσο, ακόμα και μετά την δημοσιοποίηση των οφειλών, προβλέπεται η δυνατότητα διόρθωσης, άρσης ή διαγραφής των δημοσιοποιούμενων στοιχείων, είτε αυτεπάγγελτα είτε κατόπιν αιτήσεως του φυσικού ή νομικού προσώπου.

Αιτήματα οφειλετών για τη διόρθωση, άρση ή διαγραφή των δημοσιοποιούμενων στοιχείων θα διαβιβάζονται στα αρμόδια τμήματα με σχετική εισήγηση των αρμοδίων οργάνων ,μόνο εφόσον από τον διενεργηθέντα έλεγχο προκύπτει η συνδρομή των απαιτούμενων προϋποθέσεων για την ικανοποίηση του αιτήματος, ενώ σε αντίθετη περίπτωση το αίτημα θα απορρίπτεται από τις υπηρεσίες σας χωρίς τη προαναφερόμενη διαβίβαση.

 

Σχετικά Άρθρα

«Φλέγεται» Η Κάρυστος

Evripos 90FM

Στον ελαιοτουρισμό στρέφονται οι παραγωγοί στη Μεσόγειο – Γιόγκα σε ελαιώνες, συναυλίες και ράβδισμα

Evripos 90FM

Διασωληνωμένος στο Ιπποκράτειο o ανήλικος που καταπλακώθηκε από καγκελόπορτα

Evripos 90FM