Ειδήσεις

Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα: Τελευταία μέρα για τις αιτήσεις

Λήγει σήμερα η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα μέσω της ειδικής πλατφόρμας stegastiko.minedu.gov.gr για τους φοιτητές των ΑΕΙ και τους σπουδαστές των Δημοσίων ΙΕΚ.
 
Σημειώνεται πως φέτος το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα ανέρχεται στα 1.500 ευρώ, δηλαδή αυξημένο κατά 500 ευρώ από πέρυσι, ενώ σε περίπτωση συγκατοίκησης το στεγαστικό επίδομα για τους φοιτητές φτάνει στα 2.000 ευρώ.
 
 
Προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης είναι ο φοιτητής/ η φοιτήτρια για τον οποίο χορηγείται το επίδομα:
 
να είναι Έλληνας/ Ελληνίδα υπήκοος ή υπήκοος άλλης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
να είναι κάτοχος ακαδημαϊκής ταυτότητας σε ισχύ,
να είναι κάτοχος ΑΦΜ.
 
Πώς θα κάνετε την αίτηση
 
Η ηλεκτρονική αίτηση για τη χορήγηση στεγαστικού επιδόματος υποβάλλεται από τον δικαιούχο του επιδόματος, δηλαδή το πρόσωπο που θεωρείται ότι βαρύνει ο φοιτητής.
  
Στην περίπτωση συζύγων οι οποίοι έχουν υποβάλει χωριστές φορολογικές δηλώσεις, υποβάλει την ηλεκτρονική αίτηση για χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος ο ένας μόνο γονέας δικαιούχος του επιδόματος, ο οποίος στη φορολογική του δήλωση θα πρέπει να έχει δηλώσει το σύνολο των τέκνων που τον βαρύνουν (εξαρτώμενα μέλη) ώστε να διαμορφωθεί σωστά το οικονομικό κριτήριο.
 
Σε περίπτωση διαζευγμένων ή εν διαστάσει συζύγων, δικαιούχος του επιδόματος είναι ο γονέας τον οποίο βαρύνει ο φοιτητής και τον εμφανίζει ως προστατευόμενο μέλος.
 
Κατ` εξαίρεση, δικαιούχος θα είναι ο ίδιος ο φοιτητής εφόσον:
 
α) είναι ορφανός από τους δύο γονείς ή
 
β) οι γονείς του είναι κάτοικοι εξωτερικού ή
 
γ) είναι πάνω από είκοσι πέντε (25) ετών, δηλαδή να έχει γεννηθεί έως την 31/12/1996) ή
 
δ) είναι υπόχρεος σε υποβολή φορολογικής δήλωσης και δεν θεωρείται εξαρτώμενο μέλος, σύμφωνα με το άρθρο 11 του ν. 4172/2013 (Α’ 167).
 
Για την πρόσβαση στην εφαρμογή του στεγαστικού επιδόματος απαιτείται πιστοποίηση μέσω του συστήματος TAXIS της γενικής γραμματείας πληροφοριακών συστημάτων.
 
Πριν προχωρήσετε σε δημιουργία αίτησης για το Ακαδημαϊκό έτος 2022-2023, θα πρέπει πρώτα να έχετε υποβάλει φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2022. Σε αντίθετη περίπτωση η αίτησή σας θα απορριφθεί αυτόματα με την υποβολή της.
 
 

Σχετικά Άρθρα

Τέλος επιτηδεύματος: Μειώνεται στο μισό – Τι θα πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Evripos 90FM

Νεκρός 45χρονος Αλβανός ληστής από τα πυρά 23χρονου Έλληνα

Evripos 90FM

Μίνωας 2024: Η Χαλκίδα μαθαίνει από την μεγαλύτερη αντισεισμική άσκηση στην Ελλάδα

Evripos 90FM