Κατά τη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης τροφίμων Gulfood 2023(20-24 Φεβρουαρίου) στο Ντουμπάι, η Αγροδιατροφική Σύμπραξη Στ. Ελλάδας φιλοξένησε σε ενιαίο χώρο παραγωγούς προϊόντων ΠΟΠ από την Περιφέρεια καλύπτοντας όλα τα έξοδα διάθεσης χώρου προβολής, μετάβασης & διαμονής των εκθετών όπως επίσης αγοράς, μεταφοράς και ασφάλισης των προς επίδειξη και δειγματισμό προϊόντων (τυριά, ελιές, σύκα).
Οι συμμετέχοντες παραγωγοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη στήριξη που λαμβάνουν μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων της Αγροδιατροφικής, συζητώντας με τον Πρέσβη μας στα ΗΑΕ κ. Α.Αλεξανδρίδη, τον Πρόξενο κ. Β.Θεοχαρίδη & τον Εμπορικό Ακόλουθο κ. Δ.Θωμόπουλο που επισκέφθηκαν το περίπτερο της Αγροδιατροφικής. Επίσης, τα αιρετά και υπηρεσιακά στελέχη που οργάνωσαν & συνόδευσαν την αποστολή των παραγωγών απέσπασαν ιδιαίτερα θετικά σχόλια από τα στελέχη της Δ/νσης Οικονομικών Ελέγχων του ΥΠΑΑΤ κ.κ. Μ.Κουνάβη, Φ.Παπουτσή & Σ.Παπουτσή.
Η εν λόγω συμμετοχή αποτελεί μέρος της δέσμης δράσεων του ευρωπαϊκού προγράμματος EUnique όπως και η ανάλογη δράση τον Νοέμβριο 2022 κατά τη διάρκεια της έκθεσης Speciality Dubai. Το πρόγραμμα EUnique ξεκίνησε να εφαρμόζεται την 1/3/2022, έχει διάρκεια 36 μήνες, προϋπολογισμό για την Αγροδιατροφική 1.028.078 € και σκοπός του προγράμματος είναι η προώθηση των προϊόντων ΠΟΠ της Περιφέρειας Στ. Ελλάδας ( κονσερβολιά , τυριά, αποξηραμένα σύκα, κελυφωτό φιστίκι , ακτινίδια) στην Αραβική χερσόνησο.
Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι μόλις ξεκίνησε το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα EUOrgJou με προϋπολογισμό 1.442.378,00€ ενώ σκοπός του νέου προγράμματος είναι η προώθηση των οργανικών προϊόντων της Περιφέρειας Στ. Ελλάδας (μέλι, ελαιόλαδο, ελιές, τυρί, τυρόπηγμα) στις αγορές των ΗΠΑ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων & της Σαουδικής Αραβίας.
Τα προγράμματα της κατηγορίας AGRIP-MULTI είναι συγχρηματοδοτούμενα κατά 80% από την ΕΕ και κατά 20% από τον δικαιούχο, οι δε δράσεις τους εκτείνονται επαναλαμβανόμενες σε βάθος τριετίας και κάθε χρόνο πραγματοποιείται οικονομικός έλεγχος από πιστοποιημένη εταιρεία ελεγκτών.
Τα δύο εγκεκριμένα προγράμματα περιλαμβάνουν μια σειρά από δράσεις όπως: συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις, δημιουργία μέσων κοινωνικής δικτύωσης, εργαλεία επικοινωνίας (έντυπα, δείγματα, χρηστικά αντικείμενα προβολής όπως πάνινες τσάντες, κτλ.), εκδηλώσεις (εκδηλώσεις Τύπου, σεμινάρια, Β2Β επαφές κτλ.), διαφήμιση (κινητή, σταθερή, διαδικτυακή κλπ), δειγματισμοί σε σημεία πώλησης & γευστικές δράσεις, cooking shows, δημιουργία video, αγορά από τους παραγωγούς όλων των προβαλλόμενων προϊόντων, εκπαιδευτικές δράσεις για επαγγελματίες κ.ά.
O πρόεδρος της Αγροδιατροφικής, κ. Αναστάσιος Βελισσαρίου, δήλωσε σχετικά: «Είχα την τιμή και την χαρά να συνοδεύσω, στη μεγαλύτερη έκθεση Αγροδιατροφικών προϊόντων του κόσμου, ομάδα επιχειρήσεων της Περιφέρειας μας. Η Στερεοελλαδίτικη Διατροφική Κουλτούρα έχει καταστεί πλέον σημαντικός ελλαδικός πυλώνας μεσογειακής διατροφής, με παγκόσμια απήχηση. Η συμβολή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και προσωπικά του Περιφερειάρχη, Φάνη Σπανού στην προσπάθειά μας αυτή, καθώς και η άριστη συνεργασία των μελών του Δ.Σ. της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης και όλων των σχετικών φορέων, είναι καθοριστικής σημασίας για να ανεβάσουμε ακόμη πιο ψηλά τον πήχη, έτσι ώστε να μετατρέψουμε σε πόλο έλξης τους «θησαυρούς» της Στερεοελλαδίτικης γης που ξεχωρίζουν για την ποιότητα, την καινοτομία και την πρώτη ύλη τους. Δεδομένου ότι τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. απαγορεύεται να χρησιμοποιούν κρατικούς πόρους για να προωθήσουν τα αγροτικά τους προϊόντα, τα Ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το AGRIP-MULTI αποτελούν τη μοναδική πηγή χρηματοδότησης δράσεων στήριξης των οργανικών και ΠΟΠ προϊόντων μας και κατ’ επέκταση του πρωτογενούς τομέα της Περιφέρειάς μας. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους παραγωγούς μας με κάθε πρόσφορο μέσο ώστε να βρουν τα υψηλής ποιότητας παραδοσιακά προϊόντας μας τη θέση π υ τους αξίζει σε κάθε ράφι καταστήματος, εστιατόριο ή σπίτι.»