ΔημοφιλήΕιδήσεις

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 23/4: Η δύναμη του γραπτού λόγου και η μαγεία της ανάγνωσης

Η 23η Απριλίου σηματοδοτεί την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, μια ημέρα αφιερωμένη στην εξύμνηση της λογοτεχνίας και στην προώθηση της ανάγνωσης. Η UNESCO καθιέρωσε αυτήν την επέτειο το 1995 προς τιμήν των λογοτεχνικών τιτάνων Μιγκέλ ντε Θερβάντες και Ουίλιαμ Σαίξπηρ, οι οποίοι άφησαν το στίγμα τους στην παγκόσμια κουλτούρα.

Αυτή η ημέρα δεν είναι απλώς μια αφορμή για να χαθούμε στις σελίδες ενός συναρπαστικού βιβλίου, αλλά και μια υπενθύμιση για τη θεμελιώδη σημασία της ανάγνωσης στην ατομική και κοινωνική μας ανάπτυξη. Τα βιβλία ανοίγουν πόρτες σε νέους κόσμους, διευρύνουν τους ορίζοντές μας, μας καλλιεργούν κριτική σκέψη και ενσυναίσθηση, και μας εμπνέουν να ονειρευτούμε και να δημιουργήσουμε.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου κάθε χρόνο, η UNESCO μαζί με τη συμβουλευτική επιτροπή από τους μεγάλους κλάδους της βιομηχανίας του βιβλίου, επιλέγουν την Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για ένα χρόνο.

Κάθε καθορισμένη Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου πραγματοποιεί ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων για τον εορτασμό και την προώθηση του βιβλίου και της ανάγνωσης.

Ακολουθούν μερικά από τα πιο σημαντικά σημεία του εορτασμού στην Ελλάδα:

Περίπατος Βιβλίου: Διοργανώνεται σε όλη την Ελλάδα, με στόχο την προσέλκυση νέων αναγνωστών και την τόνωση της αγάπης για το βιβλίο.

Γιορτή Βιβλίου στο Μουσείο Μπενάκη: Λαμβάνει χώρα από τις 26 έως τις 28 Απριλίου και περιλαμβάνει bazaar βιβλίου, παρουσιάσεις βιβλίων, εκπαιδευτικές δράσεις και συγκέντρωση βιβλίων για την ενίσχυση βιβλιοθηκών.

Ημέρα Βιβλίου στη Βουλή των Ελλήνων: Περιλαμβάνει ξεναγήσεις στα αρχεία της Βουλής, ενημέρωση για τη διαχείριση και αξιοποίησή τους, καθώς και παρουσιάσεις για τη Χάρτα του Ρήγα Φεραίου.

Εκδήλωση “Γρίφοι για την Αθήνα με ένα βιβλίο”: Η συγγραφέας Τόνια Καφετζάκη προτείνει στους αναγνώστες έναν αρχιτεκτονικό περίπατο στο κέντρο της Αθήνας, με αφορμή το βιβλίο της “Γρίφοι για την Αθήνα”.

Εκτός από τις προαναφερθείσες εκδηλώσεις, πολλές βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία και εκδοτικοί οίκοι διοργανώνουν δικές τους εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, όπως παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις με συγγραφείς, εκθέσεις βιβλίου και προσφορές σε βιβλία.

Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να γιορτάσετε την αγάπη σας για το βιβλίο, να ανακαλύψετε νέους συγγραφείς και βιβλία, και να στηρίξετε τον ελληνικό πολιτισμό.

 

Σχετικά Άρθρα

Μηδενική η τιμή του ρεύματος σήμερα το μεσημέρι 2-4 λόγω ανανεώσιμων πηγών

Evripos 90FM

Νέα πυρκαγιά στον Κουβαρά Αττικής

Evripos 90FM

Στο στόχαστρο οι συντάξεις άνω των 1.000: Κλιμακωτό «ψαλίδι» έως και 11%

Evripos 90FM