Πολιτική

Εκλογές 2023: Σήμερα η ορκωμοσία Μητσοτάκη- Το απόγευμα ανακοινώνεται η νέα κυβέρνηση

Σήμερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας διορίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη νέο πρωθυπουργό ενώ θα ακολουθήσει η ορκωμοσία του, μετά και τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

 

Αρχικά, στις 9 το πρωί η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών Καλλιόπη Σπανού μετέβη στο Μέγαρο της Βουλής, προκειμένου να επιδώσει τον πίνακα με τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα των εκλογών της 25ης Ιουνίου στον Πρόεδρο του κοινοβουλίου, Κωνσταντίνο Τασούλα.

Στη συνέχεια αυτός θα μεταβεί στην Ηρώδου Αττικού για να ενημερώσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία θα επικοινωνήσει, όπως οφείλει με τον πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη ώστε να τον διορίσει πρωθυπουργό, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 2 του Συντάγματος.

Στις 11:00, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο για να παραλάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλο αι δύο ώρες αργότερα, στις 13:00 θα ακολουθήσει η ορκωμοσία του.

Σήμερα το απόγευμα αναμένεται η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Την Δευτέρα 3 Ιουλίου, στις 11 το πρωί, θα γίνει η ορκωμοσία των βουλευτών, που εξελέγησαν στις χθεσινές εκλογές και την Τρίτη 4 του μήνα, η ολομέλεια της Κ΄ Κοινοβουλευτικής Περιόδου Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας θα συνέλθει για την εκλογή του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, την εκλογή των αντιπροέδρων του σώματος καθώς και των γραμματέων και κοσμητόρων του κοινοβουλίου.

Η πρώτη, φάση της νέας τετραετίας, θα ολοκληρωθεί με την ανάγνωση των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης και την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 84) και τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 141) η κυβέρνηση οφείλει, μέσα σε 15 ημέρες από την ορκωμοσία του πρωθυπουργού, να εμφανιστεί στη Βουλή και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, μετά τη συζήτηση των προγραμματικών της δηλώσεων.

Η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης αναμένεται να διεξαχθεί μερικές ημέρες μετά την ορκωμοσία των βουλευτών και την εκλογή του προεδρείου της Βουλής, και θα κορυφωθεί τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας συζήτησης, με την ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης προς τη νέα κυβέρνηση.

 

Σχετικά Άρθρα

Ερώτηση του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλη Αποστόλου, στη Βουλή με θέμα: Εγκατάσταση υποσταθμού ηλεκτρικού ρεύματος και ανεμογεννητριών κοντά σε κατοικημένη περιοχή

Evripos 90FM

Θεοδωρικάκος για Τζιτζικώστα: Απαράδεκτη πρόκληση, εκθέτει ανεπανόρθωτα το τουρκικό καθεστώς

Evripos 90FM

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Τα πρώτα αποτελέσματα -Πρώτος με 40% ο Ανδρουλάκης στο 15% των ψήφων !

Evripos 90FM