Πολιτική

Σ. Κεδίκογλου: Στόχος η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των υδατοκαλλιεργειών

Με επίκεντρο την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Προγράμματος Αλιείας, Υδατοκαλλιέργειας και Θάλασσας (ΠΑΛΥΘ) 2021-2027, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκολγου, ανέπτυξε τον Εθνικό Στρατηγικό στόχο για την ενίσχυση του κλάδου σε χαιρετισμό του κατά τη Γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (FEAP). 
 
Ο Υφυπουργός, ενώπιον της προέδρου της Ομοσπονδίας κας. Λάρα Μπαράζι- Γερουλάνου και εκπροσώπων του κλάδου από τουλάχιστον 20 ευρωπαϊκές χώρες, αναφέρθηκε στους πυλώνες του πολυετούς στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ: 
1. Ανάπτυξη μέσω υλοποίησης ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού
2. Περαιτέρω βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων του κλάδου
3. Ενίσχυση της καινοτομίας, της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας.
 
Ακολούθως απαρίθμησε τους λόγους που η Ελλάδα είναι «υπερήφανη» για τον συγκεκριμένο  τομέα: 
• Είναι ένας ραγδαία αναπτυσσόμενος κλάδος που συμβάλλει στην κοινωνική συνοχή των παράκτιων και νησιωτικών περιοχών και στην τόνωση των τοπικών οικονομιών. Δεν είναι μόνο οι περίπου 12.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται σε όλη τη χώρα, αλλά και η υποστήριξη απομακρυσμένων περιοχών όπου δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές μορφές απασχόλησης.
• Είναι κλάδος με εξαγωγικό προσανατολισμό καθώς το 80% της ετήσιας παραγωγής εξάγεται στην ΕΕ και σε τρίτες χώρες, συμβάλλοντας θετικά στην οικονομία και στο εμπορικό ισοζύγιο. Τα ελληνικά προϊόντα εξάγονται σε περισσότερες από 40 χώρες.
• Είναι ένας καινοτόμος και περιβαλλοντικός βιώσιμος τομέας που παρέχει ποιοτικά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας και βιώσιμα με χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα. Η υδατοκαλλιέργεια έχει το χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα σε σύγκριση με τους άλλους κλάδους ζωικής παραγωγής.
 
«Όσον αφορά τους στόχους παραγωγής, το στρατηγικό μας σχέδιο προβλέπει μέση ετήσια ανάπτυξη 3% έως το 2025 και 5% μέση ετήσια ανάπτυξη μεταξύ 2025 και 2030. Η ανάπτυξη συνδέεται επίσης με τη δημιουργία 10% επιπλέον θέσεων εργασίας σε ορίζοντα πενταετίας», τόνισε και πρόσθεσε ότι «εργαζόμαστε για τη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου που θα διευκολύνει την ανάπτυξη άλλων τύπων υδατοκαλλιέργειας, όπως τα φύκη».
 
Ο κ. Κεδίκογλου υποστήριξε ότι υπάρχουν πολλές λειτουργικές προκλήσεις αλλά η πιο σημαντική είναι το αυξημένο κόστος παραγωγής λόγω της ενεργειακής κρίσης, το οποίο σήμερα είναι αυξημένο κατά τουλάχιστον 20% και δεσμεύτηκε ότι στόχος μας είναι να ενεργοποιήσουμε όλες τις οικονομικές δυνατότητες για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας του κλάδου.
 
Σημειώνεται, ότι συνολικός προϋπολογισμός του (ΠΑΛΥΘ) 2021-2027, το οποίο εγκρίθηκε κατόπιν συνεργασίας του κ.Κεδίκογλου και του Γ. Γ. Ενωσιακών Πόρων & Υποδομών, κ. Δημήτριου Παπαγιαννίδη, ανέρχεται σε 519,64 εκ. € Δημόσια Δαπάνη, εκ των οποίων 363,75 εκ. € (70%) αφορούν Ενωσιακούς Πόρους, οι οποίοι προέρχονται από το Ταμείο Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας (ΕΤΘΑΥ) ενώ 155,9 εκ. € (30%) αφορούν σε Εθνικούς Πόρους.
 
 
 

Σχετικά Άρθρα

Γιατί οι Ευρωπαίοι αποκαλούν τον Βαρουφάκη από «sui generis» μέχρι… ψυχωσικό

Evripos 90FM

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Ο Πούτιν έκανε ότι κοιμάται όταν περνούσε η ομάδα της Ουκρανίας

Evripos 90FM

Μ. Χατζηγιαννάκης: Το λουκέτο στην Εθνική Τράπεζα στη Λίμνη είναι άλλη μια απόδειξη ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Βόρειας Εύβοιας

Evripos 90FM