Ειδήσεις

Πρόσφυγες ψάχνουν νερό και ψωμί στη νότια Γάζα

Η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας γίνεται κάθε ημέρα και πιο δύσκολη, με τελευταία δραματική εξέλιξη το βομβαρδισμό του νοσοκομείου Αλ Αχλί, με τα θύματα να είναι εκατοντάδες.
 
Έπειτα από τα τελεσίγραφα του Ισραήλ για εκκένωση του βόρειου τμήματος στη Λωρίδα της Γάζας, πάνω από 600.000 Παλαιστίνιοι εκτοπίστηκαν προς τον νότο, για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς και την επικείμενη χερσαία επιχείρηση.
 
Σε σχετικό ρεπορτάζ της Deutsche Welle, Αμπού Αχμέτ έφτασε με την οικογένειά του στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας πριν τρεις ημέρες. «Η κατάσταση είναι άσχημη και χειροτερεύει. Δύο άνθρωποι μοιράζονται ένα κρεβάτι, υπάρχουν λιγοστές κουβέρτες», δηλώνει ο 60χρονος, ο οποίος ζει κοντά στην Μπέιτ Λαχία στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
 
Λέει ότι την ημέρα της άφιξής τους, η υπηρεσία αρωγής για τους Παλαιστινίους UNRWA έδωσε στον καθένα τους ένα καρβέλι ψωμί, κρέας για δύο άτομα και ένα κιλό χουρμάδες για δέκα άτομα. Τώρα ψάχνει για ψωμί για τα πέντε παιδιά του, τις γυναίκες τους και τα 17 εγγόνια του.
 
Ο Αμπού Αχμέτ είναι ένας από περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους, οι οποίοι σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, ανταποκρίθηκαν στην προτροπή του Ισραήλ να εγκαταλείψουν τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Εδώ και πάνω από μια εβδομάδα το Ισραήλ βομβαρδίζει την Λωρίδα της Γάζας αντιδρώντας στις επιθέσεις της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στο Ισραήλ με πολλές εκατοντάδες νεκρούς. Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, που ελέγχεται από την Χαμάς, στην Λωρίδα της Γάζας έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 2.750 Παλαιστίνιοι.
 
«Αφήσαμε τα πάντα πίσω, το σπίτι και τις αναμνήσεις»
Επανειλημμένα ο ισραηλινός στρατός προέτρεψε τον άμαχο πληθυσμό να εγκαταλείψει το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και να κινηθεί προς το νότο. Λέγεται ότι οι Ισραηλινοί υπόσχονται στους Παλαιστινίους ότι δεν θα επιτεθούν σε συγκεκριμένες ώρες στους διαδρόμους διαφυγής προς το νότο. Η χερσαία επίθεση του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας θεωρείται πάντως απλά ζήτημα χρόνου.
 
Στη Ράφα οι πρόσφυγες στέκονται σε μεγάλες ουρές μπροστά από τα αρτοποιεία και τις τουαλέτες των κέντρων βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών και των τζαμιών. Εκατοντάδες άνθρωποι κάθονται στα πεζοδρόμια των κεντρικών δρόμων και αναζητούν στα κινητά πληροφορίες για τις οικογένειές τους και τα σπίτια τους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν.
 
Ο Ιμάντ Σαϊντάμ και η οικογένειά του κοιμούνται στο έδαφος μπροστά από ένα υπερπλήρες σχολείο της υπηρεσίας αρωγής UNRWA. Οι συνθήκες υγιεινής είναι κακές, αναφέρει ο Ιμάντ. Δεν υπάρχει νερό στα καζανάκια των αποχωρητηρίων. «Αφήσαμε τα πάντα πίσω, το σπίτι και τις αναμνήσεις», λέει ο Παλαιστίνιος: «Γλιτώσαμε από το θάνατο, αλλά όμως ούτε εκεί που είμαστε σήμερα υπάρχει ζωή».
 
Η τιμή ενός μπουκαλιού νερού έχει διπλασιαστεί
Η παράκτια Λωρίδα της Γάζας, με έκταση σαν την Άνδρο, έχει αποκλειστεί πλήρως εδώ και μέρες από τον ισραηλινό στρατό. Ο εφοδιασμός των δύο εκατομμυρίων κατοίκων με καύσιμα, νερό, τρόφιμα και φάρμακα έχει διακοπεί. Ο ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Ίσραελ Κατς ανακοίνωσε την Κυριακή ότι το Ισραήλ θα αποκαταστήσει την παροχή νερού στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Σύμφωνα ωστόσο με το υπουργείο Εσωτερικών στη Γάζα μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας δεν έβγαινε νερό από τους σωλήνες. Οι Παλαιστίνιοι λένε ότι η τιμή ενός μπουκαλιού νερού έχει διπλασιαστεί λόγω της έλλειψης.
 
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εκτιμούν ότι οι τρομοκράτες της Χαμάς κρύβονται σε σήραγγες και σε σπίτια. Κατηγορούν μάλιστα τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί τον άμαχο πληθυσμό ως ασπίδα και παρεμποδίζει την διαφυγή του στο νότο. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ωστόσο ότι η παλαιστινιακή οργάνωση εγκατέλειψε γρήγορα τις προσπάθειές της να αποτρέψει τους αμάχους να φύγουν.
 
Στις 7 Οκτωβρίου τρομοκράτες με εντολή της Χαμάς εισέβαλλαν στο Ισραήλ και σκότωσαν εν ψυχρώ ισραηλινούς πολίτες σε παραμεθόριες πόλεις και σε ένα μουσικό φεστιβάλ. Ήταν η πιο πολύνεκρή επίθεση στην ισραηλινή ιστορία. Παράλληλα οι τρομοκράτες απήγαγαν τουλάχιστον 199 παιδιά, γυναίκες και άνδρες στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό. Ανάμεσά στους ομήρους βρίσκονται περισσότεροι από δέκα Γερμανοί πολίτες.
 
Πηγή: Deutsche Welle
 

Σχετικά Άρθρα

Ιράν: Απίστευτο χαστούκι επί σκηνής σε κυβερνήτη

Evripos 90FM

Λαμία: Κατέφτασαν τα αεροσκάφη PZL

Evripos 90FM

Κύπρος: Στην κόψη του ξυραφιού-Ραγδαίες οι εξελίξεις

Evripos 90FM