Μια σειρά από ανησυχητικά γεγονότα έρχονται στο φως μετά από την πυρκαγιά που ξέσπασε σε εργοστάσιο παραγωγής σχολικών γευμάτων στη Λαμία. Η φωτιά, προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές και οδήγησε στην αναστολή λειτουργίας του εργοστασίου. Στο μεταξύ, καταγγελίες για κακή ποιότητα και άθλιες συνθήκες παρασκευής των σχολικών γευμάτων έρχονται να προστεθούν στο ήδη βαρύ κλίμα, θέτοντας σοβαρά ερωτήματα για την ασφάλεια και την υγεία των μαθητών.
Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός MEGA, στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η αστυνομία από κάμερες ασφαλείας δείχνουν ότι η φωτιά ξεκίνησε από βραχυκύκλωμα σε φορτηγό το οποίο ωστόσο ήταν μυστηριωδώς κολλημένο στην μπροστινή πλευρά του εργοστασίου.
Ακόμη ένα στοιχείο που προβληματίζει είναι το γεγονός ότι η φωτιά εξαπλώθηκε άμεσα, κάτι το οποίο δεν δικαιολογεί τη φύση της βιομηχανίας καθώς δεν υπάρχουν εύφλεκτα υλικά.
Αναστολή Λειτουργίας:
- Ο ΕΦΕΤ διέταξε την αναστολή λειτουργίας του εργοστασίου “ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ LOGISTICS Α.Ε.” μέχρι νεοτέρας.
- Ο ΟΠΕΚΑ ανέστειλε τη διανομή σχολικών γευμάτων στο Δήμο Λαμιέων.
- Η απόφαση βασίζεται σε ελέγχους που έδειξαν ακατάλληλες συνθήκες παραγωγής τροφίμων.
Ειδικότερα ο φορέας που είχε διεκπεραιώσει το διαγωνισμό για τα σχολικά γεύματα σε όλη τη χώρα αναφέρει τα παρακάτω:
«Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και ο ΟΠΕΚΑ ανακοινώνουν την αναστολή της διανομής των σχολικών γευμάτων στα δημοτικά σχολεία του Δήμου Λαμιέων μετά την απόφαση του ΕΦΕΤ να αναστείλει τη λειτουργία της αναδόχου εταιρείας με την επωνυμία «ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ LOGISTICS Α.Ε.»
Ο ΟΠΕΚΑ, φορέας υλοποίησης του προγράμματος των σχολικών γευμάτων, μετά τις καταγγελίες των γονέων, ζήτησε άμεσα από τον ΕΦΕΤ και τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, τον έλεγχο στη μονάδα παραγωγής της επιχείρησης.
Εκδόθηκε η υπ’ αριθ. 5862/22.05.2024 Απόφαση του ΕΦΕΤ περί αναστολής έγκρισης της εγκατάστασης παραγωγής μαγειρεμένων φαγητών της επιχείρησης με την επωνυμία «ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ LOGISTICS Α.Ε.».
Κατόπιν της απόφασης αυτής αναστέλλεται και η διάθεση των σχολικών γευμάτων στα δημοτικά σχολεία του Δήμου Λαμιέων τα οποία συμμετέχουν στο πρόγραμμα».
Καταγγελίες για Άθλιες Συνθήκες και Κακή Ποιότητα
Μετά την πυρκαγιά και τη μαζική δηλητηρίαση μαθητών στη Λαμία, ένα κύμα καταγγελιών για άθλιες συνθήκες παρασκευής και κακή ποιότητα των σχολικών γευμάτων έρχεται να σκιαγραφήσει ένα ανησυχητικό τοπίο.
Γονείς από διάφορες περιοχές της Ελλάδας καταγγέλλουν άψητα τρόφιμα, κόκαλα στα μπιφτέκια, άσχημες μυρωδιές, λιποβαρείς μερίδες και ακατάλληλη συσκευασία σε πλαστικά δοχεία που λιώνουν με τη θερμότητα.
Πολλοί εκφράζουν την ανησυχία τους για την υγεία των παιδιών τους, ενώ παράλληλα τονίζουν τη σπουδαιότητα του προγράμματος σχολικών γευμάτων για οικογένειες που δυσκολεύονται οικονομικά.
«Τα φαγητά που τρώγανε εκεί ήταν άβραστα και τα λαχανικά και όλα. Μου το φέρνει ο μικρός και το κρέας το μοσχάρι που ήταν γιουβέτσι εγώ φοβόμουν μην πνιγεί κανένα παιδί. Δεν ήταν μαγειρεμένο», λέει χαρακτηριστικά στο Mega η μητέρα ενός παιδιού από σχολείο της Αθήνας.
«Ήταν αηδία. Αυτό σας λέω. Εκείνη τη μέρα πήγα να φάω εγώ το μπιφτέκι γιατί δεν το τρώγανε τα παιδιά και μόλις το είδα δεν ξαναέφαγα όλη μέρα. Αηδίασα», αναφέρει μητέρα παιδιού από σχολείο της Λάρσας.
«Τα φαγητά αυτά δεν τα τρώει κανένα παιδάκι γιατί οι πατάτες είναι άβραστες. Τα ρεβίθια είναι χάλια και μίλησα εγώ με τον διευθυντή και μου λέει τα τρώνε και επειδή περισσεύουν παίρνουν και οι δασκάλες και είναι ωραία», είπε πατέρας παιδιού από το Μουζάκι.
Μέχρι και κόκαλα μέσα σε μπιφτέκια
«Μπορεί κάποια παιδιά, οκ, να φάνε στο σπίτι τους. Υπάρχουν όμως παιδιά που μένουν και στο ολοήμερο και έχουν και οικονομικές δυσκολίες και περιμένουν ίσως αυτά τα φαγητά», λέει καταγγέλλουσα.
Συνολικά 180.000 μαθητές, δηλαδή οι τέσσερις από τους 10 μαθητές στα δημοτικά σχολεία της χώρας τρώνε από τα σχολικά γεύματα.
Και αν για παράδειγμα, ένα σάπιο μήλο μπορεί να γίνει αντιληπτό από ένα 6χρονο παιδί, το άψητο κοτόπουλο σίγουρα δεν θα το παρατηρήσει, λέει η μητέρα ενός μαθητή δημοτικού στη Μεταμόρφωση.
«Το κοτόπουλο το μπιφτέκι στη μέση ήταν κόκκινο. Δεν τρώγανε τα παιδιά και δοκίμασα εγώ το μπιφτέκι, το σουτζουκάκι είχε μέσα κόκαλα. Οι σαλάτες μύριζαν κάπως, το λάχανο και αυτά μύριζαν σαν να ήταν άπλυτα. Το παντζάρι άμα το έβαζα στο ψυγείο μύριζε. Το ψάρι ήταν παναρισμένο. Είχε πολύ πανάρισμα, το περισσότερο ήταν πανάρισμα και το ψάρι ήταν ένα μαύρο πράγμα».
Ένας άλλος πατέρας από το Μουζάκι καταγγέλλει στο ίδιο μέσο πως οι μερίδες είναι πολλές φορές λιποβαρείς ενώ εκφράζει τους προβληματισμούς του για το πόσο υγιεινό είναι να συσκευάζονται καυτά τα φαγητά σε πλαστικά δοχεία και νάιλον που αλλοιώνονται με την θερμότητα.
«Τα συσκευάζουν μέσα σε πλαστικές συσκευασίες την ώρα που είναι καυτά και λιώνουν τα νάιλον. Τα συσκευάζουν μέσα σε συσκευασίες πλαστικές και λιώνει το νάιλον όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες», είπε ο καταγγέλλων.
Και πρόσθεσε: «Τα φαγητά είναι αηδία. Αυτά τα φαγητά τα δίνουν στο γηροκομείο και τα δίνουν σε ειδικό σχολείο. Αυτά τα φαγητά είναι σίχαμα και μόνο που τα βλέπετε».
Η αδιαφορία του ΟΠΕΚΑ απέναντι στις καταγγελίες για τα σχολικά γεύματα
Η υπόθεση με το άψητο μπιφτέκι και το σάπιο μήλο στα σχολικά γεύματα φέρνει στο προσκήνιο την αδιαφορία του ΟΠΕΚΑ απέναντι στις καταγγελίες των γονέων.
Παρά τις επαναλαμβανόμενες καταγγελίες για κακή ποιότητα φαγητού, άψητα τρόφιμα, ακατάλληλες μερίδες και άθλιες συνθήκες παραγωγής, ο ΟΠΕΚΑ φαίνεται να αδιαφορεί πλήρως.
Η περίπτωση της μητέρας που έστειλε φωτογραφίες με το άψητο μπιφτέκι και το σάπιο μήλο, χωρίς να λάβει καμία απάντηση, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της έλλειψης ανταπόκρισης από πλευράς του ΟΠΕΚΑ.
Επιπλέον, η αναφορά του κ. Μάκκα για την λήψη εξωδίκου από την εταιρεία αντί για απάντηση στις καταγγελίες, εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τις μεθόδους του ΟΠΕΚΑ.
Η αδιαφορία αυτή έρχεται να προστεθεί στην ανησυχία που έχει προκληθεί μετά την πυρκαγιά στο εργοστάσιο παραγωγής σχολικών γευμάτων και τη μαζική δηλητηρίαση μαθητών στη Λαμία.
Είναι απαράδεκτο ο ΟΠΕΚΑ να μην λαμβάνει υπόψη τις καταγγελίες των γονέων και να θέτει σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών.
Απαιτείται άμεση λήψη μέτρων για την εξυγίανση του προγράμματος σχολικών γευμάτων, με αυστηρότερα κριτήρια παρασκευής και διανομής, καθώς και με διαφάνεια και λογοδοσία από πλευράς του ΟΠΕΚΑ.
Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η υγεία των μαθητών, καθώς το πρόγραμμα σχολικών γευμάτων αποτελεί ζωτικής σημασίας θεσμό για πολλές οικογένειες.
Ο τζίρος και τα έργα από το ελληνικό Δημόσιο
Σε ό,τι αφορά τη «Γιαννίτσης Group», το 2022 έκανε τζίρο 7,8 εκατ. ευρώ από τα 5,8 εκατ. το 2021, ενώ έχει αναλάβει ένα μεγάλο αριθμό έργων από το ελληνικό Δημόσιο που αφορούν κυρίως τη σίτιση σε νοσοκομεία και σχολεία.
Συγκεκριμένα:
-Γενικός Νοσοκομείο Λαμίας (σίτιση-εστιατόριο-κυλικείο)
-Πολυκλινική Λαμίας (σίτιση)
-Μαιευτική Πολυκλινική Τρικάλων (σίτιση)
-Σχολικά γεύματα (Φθιώτιδα, Άμφισσα, Καρπενήσι, Δομοκός) από το 2016
-Συσσίτιο Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας
-Κατάστημα κράτησης Δομοκού Φθιωτίδας (κυλικείο, καντίνα)
-ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας (Λαμία, Άμφισσα, Καρπενήσι) σίτιση σπουδαστών, κυλικείο
-Παιδικοί σταθμοί Λαμίας
-Μουσικό Γυμνάσιο Λύκειο Λαμίας
Πριν από μερικούς μήνες πούλησε την COLD SIN, επίσημο διανομέα των παγωτών της εταιρείας General Mills A.E., και αποκλειστικό διανομέα της Sammontana SPA για την Ελλάδα και Κύπρο, μέσα από ένα δίκτυο 12.000 ψυγείων που καλύπτει ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.