ΕιδήσειςΤοπικά νέα

Σκύρος: Ενημερώνει για την Αντιπυρική Περίοδο 2024 και Προετοιμάζεται για το καλοκαίρι

Ακόμα ένα δύσκολο καλοκαίρι προβλέπετε να είναι μπροστά μας με την ζέστη να αγγίζει ακραία επίπεδα και τις πυρκαγιές να πλήττουν συχνά την χώρα μας. Ο Δήμος Σκύρου ενημερώνει τους πολίτες του να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε το καλοκαίρι να είναι θερμό μόνο από την ζέστη.

Ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου 2024 και προς αποφυγή πυρκαγιών σε δασικές και αγροτικές εκτάσεις, ενημερώνουμε τους κατοίκους, τους επισκέπτες, τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους , ότι ΑΠΟ 01 ΜΑΙΟΥ 2024 ΜΕΧΡΙ 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024 λόγω αυξημένης επικινδυνότητας, ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ οποιεσδήποτε θερμές εργασίες και καύσεις σε δάση, δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτοκτηνοτροφικές εκτάσεις, σύμφωνα και με την Πυροσβεστική Διάταξη 9 /2021 (Υπ’ αριθ. 15005 οικ. Φ.700.9 – ΦΕΚ. 1923/τ.Β΄/13-05-2021) .«Λήψη προληπτικών μέτρων για την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών»
Με δεδομένο ότι εισερχόμαστε στην αντιπυρική περίοδο 2024 είναι υποχρέωσή σας να μεριμνήσετε άμεσα για την εκπλήρωση της υποχρέωσης του αρχικού καθαρισμού του ιδιόκτητου οικοπέδου σας, από την έως την 30η Απριλίου 2024, καθώς και της υποχρέωσης συντήρησης καθόλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

Η πρόληψη και η αντιμετώπιση πυρκαγιών σε δασικές και αγροτικές εκτάσεις.

Από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου 2024, απαγορεύονται αυστηρά οι καύσεις και οι θερμές εργασίες σε δάση, δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτοκτηνοτροφικές εκτάσεις.
Η απαγόρευση βασίζεται στην Πυροσβεστική Διάταξη 9/2021 (Υπ’ αριθ. 15005 οικ. Φ.700.9 – ΦΕΚ. 1923/τ.Β΄/13-05-2021).
Στόχος η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος από τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

«Λήψη προληπτικών μέτρων για την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών»
Με δεδομένο ότι εισερχόμαστε στην αντιπυρική περίοδο 2024 είναι υποχρέωσή σας να μεριμνήσετε άμεσα για την εκπλήρωση της υποχρέωσης του αρχικού καθαρισμού του ιδιόκτητου οικοπέδου σας, από την έως την 30η Απριλίου 2024, καθώς και της υποχρέωσης συντήρησης καθόλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.
Πιο συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές μισθωτές και υπομισθωτές των οικοπέδων και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται:
1. σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων,
2. σε περιοχές εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο,
3. σε εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μέτρων από τα όρια των παραπάνω περιοχών, κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας και
4. εκτός σχεδίου οικοπέδων με κτίσμα,
Υποχρεούνται όπως μεριμνήσουν για τον καθαρισμό των ιδιοκτησιών τους προς αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της, έως την Τρίτη 30 Απριλίου 2024. Ταυτόχρονα, υποχρεούνται όπως συντηρούν τους χώρους τους, καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.
Ο απαιτούμενος καθαρισμός περιλαμβάνει:
1. Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή ή/ και σε μικρή απόσταση με κτίσματα (τουλάχιστον 3μ.) δημιουργώντας κίνδυνο μετάδοσης της πυρκαγιάς.
2. Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
3. Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.
4. Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.
5. Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων εντός των ως άνω χώρων.
6. Ασφαλή συλλογή, μεταφορά και απομάκρυνση όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού καθώς απαγορεύεται ρητά η εγκατάλειψη, η απόρριψη ή η ανεξέλεγκτη διαχείρισή τους.
Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι ο καθαρισμός των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων καθώς και η συντήρηση αυτών, αποτελεί πάγια υποχρέωση των ιδιοκτητών, νομέων και επικαρπωτών και θα πρέπει να διατηρούνται καθαροί άνευ προηγούμενης ειδοποίησης καθ’ όλη την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

Παρακαλούμε πολύ για την συμβολή όλων στην προστασία του δασικού μας πλούτου, αλλά και των περιουσιών των πολιτών.

Σχετικά Άρθρα

Βαθύ Αυλίδας: Λαθροϋλοτόμος υπέστη καρδιακό επεισόδιο όταν συνελήφθη

Evripos 90FM

Αποκλειστικές πληροφορίες: Σε Πολιτιστικό Κέντρο θα μετατραπεί το αρχοντικό Τοπάζη στις Κεχριές – Πότε ξεκινούν οι εργασίες – Φωτό από το εσωτερικό του αρχοντικού!

Evripos 90FM

ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Στερεάς Ελλάδας: Ημερίδα για την Πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης

Evripos 90FM