Ειδήσεις

Στα άκρα η κόντρα Πολάκη – ΕΟΠΥΥ: Για παραπληροφόρηση τον κατηγορεί η διοίκηση του Οργανισμού

Συνέχεια με νέα του ανάρτηση στα social media, δίνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης, στην αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ. Ο κ. Πολάκης επανέρχεται στις καταγγελίες περί «τρυπών» στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και αποζημίωσης «καταχρηστικών» παραπεμπτικών από τον ΕΟΠΥΥ, απαντώντας στην Θεανώ Καρποδίνη.
 
Χθες το βράδυ, η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση-απάντηση στην «παραπλανητική και συκοφαντική ανάρτηση του βουλευτή κ. Πολάκη που δημοσιεύθηκε στον προσωπικό του λογαριασμό σε Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσής». Υπενθυμίζεται πως ο Παύλος Πολάκης είχε αναρτήσει παραπεμπτικό προγεννητικού ελέγχου για κυστική ίνωση, σε άνδρα με διάγνωση «κοιλιακή κύηση».
 
Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, τα γεγονότα έχουν ως εξής:
 
«Καταρχάς ο βουλευτής κ. Πολάκης, ως ιατρός θα έπρεπε να γνωρίζει ότι η εν λόγω εξέταση δύναται να συνταγογραφείται:
 
· και σε άνδρες καθώς ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αποζημιώνει εξετάσεις γονιδιακού ελέγχου για Κυστική Ίνωση στο πλαίσιο Προγεννητικού Ελέγχου
 
· σε άνδρες και γυναίκες για τον εντοπισμό φορέων της νόσου, κατόπιν συνταγογράφησης από τον αρμόδιο ιατρό που είναι ο Γυναικολόγος.
 
Υπογραμμίζουμε επίσης ότι το παραπεμπτικό που αναρτήθηκε στα social media από τον βουλευτή κ. Πολάκη κατά παράβαση κάθε νομοθεσίας περί Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, αναγράφει λάθος διάγνωση. Η συνταγογράφηση αφορά πατέρα -εμβρύου με υποψία για κυστική ίνωση, γεγονός που έπρεπε να σημειωθεί στο κατάλληλο πεδίο από τον συνταγογράφο ιατρό. Ωστόσο, διευκρινίζεται ότι η συγκεκριμένη εξέταση αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ αποκλειστικά στα πλαίσια προγεννητικού ελέγχου, γι΄αυτό και ο ιατρός προσδιόρισε ότι αφορά κύηση.
 
Ο κ. Πολάκης, ως ιατρός όφειλε να γνωρίζει τα παραπάνω πολύ καλά, αλλά προφανώς δολίως επιλέγει την παραπληροφόρηση και συκοφάντηση μέσω αναρτήσεων του, όπου στη συνέχεια αφαιρεί τις φωτογραφίες που είχε αρχικά αναρτήσει!
 
Ο ΕΟΠΥΥ υπηρετώντας την αλήθεια εστιάζει στην υποστήριξη των πασχόντων με Κυστική Ίνωση, που ταλαιπωρούνται από τις διαρκείς νοσηλείες, από την δύσκολη καθημερινότητά που βιώνουν και από το άγχος της μεταμόσχευσης. Γι’ αυτό το λόγο ο Οργανισμός αφενός στοχεύει στην έγκαιρη πρόληψη της νόσου μέσω του διαγνωστικού ελέγχου των ζευγαριών.
 
Υπενθυμίζουμε στον κ. Πολάκη, ότι η εξέταση κοστολογήθηκε επί των ημερών του, με υπογραφή του και ότι με βάση τον Νόμο 4052/2012 ήταν ο αρμόδιος Υπουργός για να θέσει τις προϋποθέσεις ενσωμάτωσης της συγκεκριμένης εξέτασης στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. Επομένως αντιμετωπίζουμε την ανάρτησή του για την “τρύπα στο σύστημα” ως αυτοσαρκασμό καθώς δεν φαίνεται να διαθέτει ούτε τη στοιχειώδη μνήμη ούτε την αρετή της αυτοκριτικής».
 
Ο Παύλος Πολάκης, σε νέα του ανάρτηση την Πέμπτη (09/11/2023), κατηγορεί την διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ «για έλλειψη επιστημονικής γνώσης» και «διασπάθιση δημοσίου χρήματος που γίνεται στον ΕΟΠΥΥ επί ημερών της». Μάλιστα, προειδοποιεί ότι θα επανέλθει με νέες «αποκαλύψεις» για τις μετακινήσεις προσωπικού στον Οργανισμό.
 
Πάντως, η κυρία Καρποδίνη έχει ήδη δώσει μια πρώτη απάντηση σχετικά με τις μετακινήσεις, στη χθεσινή της ανακοίνωση: «Σχετικά με τις αλλαγές στα διοικητικά στελέχη του Οργανισμού στις οποίες αναφέρεται ο κ. Πολάκης και οι οποίες δήθεν “σχετίζονται με μη υλοποίηση σχεδίων πριμοδότησης συγκεκριμένων επιχειρηματιών της Ιδιωτικής Υγείας”, προφανώς για τον κ. Πολάκη ένα υπηρεσιακό στέλεχος μετακινείται σε θέσεις ευθύνης μόνο όταν δεν εξυπηρετεί τρίτα συμφέροντα. Κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια;
 
Απορίας άξιο είναι ότι ο κ. Πολάκης επιλεκτικά ξεχνάει ότι με δική του ευθύνη επί πέντε έτη οι διοικήσεις που διορίστηκαν από τον ίδιο, όχι μόνο δεν φρόντισαν για την κατάρτιση του Οργανογράμματος του Οργανισμού, αλλά το υπονόμευσαν, οδηγώντας τον Οργανισμό σε δραματική μείωση του μόνιμου προσωπικού του, σε αδυναμία πρόσληψης μόνιμου προσωπικού και απέτρεψαν τη διεξαγωγή κρίσεων των προϊσταμένων βάσει των ισχυουσών δημοσιοϋπαλληλικών διατάξεων.
 
Η παρούσα διοίκηση, ήδη από τον Ιούλιο του 2022, ενέκρινε το πρώτο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του Οργανισμού του ΕΟΠΥΥ από της ιδρύσεως του (τον παραπέμπουμε στην από 22/7/2022 ανακοίνωσή μας που και αυτή ξεχνάει), προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει σε προσλήψεις αλλά και να προκηρύξει τις θέσεις ευθύνης.
 
Υπηρετούμε την υγεία με αξιοκρατία και απόλυτη διαφάνεια για την καλύτερη δυνατή στήριξη των ασφαλισμένων. Ας αναγνωρίσει ο κ. Πολάκης ότι η ανάρτησή του είναι θεσμικά απρεπής υπό την ιδιότητα του βουλευτή και του ιατρού προς τους συναδέλφους του ιατρούς αλλά και τους πολίτες».
 

Σχετικά Άρθρα

Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων και στην 3η χ/θ της Ε.Ο. Αχλαδιού – Κοτσυκιάς του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας

Evripos 90FM

Εύβοια: Σεισμός 3,4 Ρίχτερ ανοιχτά της Κύμης

Νίκη Σμπιλίρη

Βρέθηκε και δεύτερη σορός εκ των χειριστών του μοιραίου ελικοπτέρου – ΒΙΝΤΕΟ

Evripos 90FM