Ειδήσεις

Συντάξεις: Αυξημένες αποδοχές για όσους υποβάλλουν αίτηση το 2023

Συντάξεις: Αύξηση ακόμα και πάνω από 7,75% στις αποδοχές τους θα έχουν χιλιάδες ασφαλισμένοι εφόσον υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης εντός του 2023.

Ειδικότερα, η μεγάλη άνοδος του πληθωρισμού κατά το προηγούμενο έτος έχει ως αποτέλεσμα οι συντάξιμες αποδοχές των υποψήφιων συνταξιούχων να υπολογιστούν για τα έτη από το 2002 έως το 2022 με βάση το 9,6%, γεγονός που οδηγεί σε σημαντική αύξηση της ανταποδοτικής σύνταξης. Παράλληλα, και η εθνική σύνταξη αυξάνεται κατά 7,75%.

Ως εκ τούτου, για να είναι οι νέες συντάξεις υψηλότερες από τις παλαιές, ακόμη κι αν έλαβαν το σύνολο της αύξησης 7,75% -δεν είχαν δηλαδή προσωπική διαφορά- και έχουν τα ίδια έτη ασφάλισης.

Έτσι, κατά το πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους χιλιάδες ασφαλισμένοι έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι στο τέλος του έτους θα ξεπεράσουν τις 220.000.

Το προηγούμενο καθεστώς

Όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί οποτεδήποτε έως και την 31-12-2022 έχουν ήδη λάβει αναδρομικώς από την 1-1-2023 και εφεξής αύξηση 7,75% στο συνολικό ποσό της συντάξεώς τους, με τις διαφοροποιήσεις βεβαίως που προκαλούνταν από την ύπαρξη και το ύψος της τυχόν καταβαλλομένης προσωπικής διαφοράς.

Αντιθέτως, για όσους συνταξιοδοτούνται από την 1-1-2023 και εφεξής εφαρμόζονται οι αρκετά αυξημένοι ετήσιοι δείκτες μεταβολής μισθών, οι οποίοι επιφέρουν σημαντική αύξηση των συντάξιμων αποδοχών, επί των οποίων υπολογίζεται η ανταποδοτική σύνταξη. Ως εκ τούτου, είναι πιθανό μεγάλος αριθμός ασφαλισμένων, οι οποίοι έχουν ήδη θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα ή θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως και την 30-11-2023, να προτιμήσει να συνταξιοδοτηθεί εντός του έτους αυτού, προκειμένου να τύχει αυτής της ευνοϊκής συνταξιοδοτικής μεταχείρισης, η οποία δεν θα ισχύει για τη συνταξιοδότηση εντός του 2024.

Είναι γεγονός ότι οι αιτήσεις συνταξιοδότησης κατά το πρώτο τετράμηνο του 2023, σύμφωνα με τα πλέον διαθέσιμα στοιχεία, έχουν ξεπεράσει τις 65.000, ενώ αναμένεται κορύφωση αμέσως μετά το καλοκαίρι, εφόσον προστεθούν και οι οριστικές αιτήσεις συνταξιοδότησης των εκπαιδευτικών. Σημειώνεται, δε, ότι συνολικά, εντός του 2022 υποβλήθηκαν περισσότερες από 212.000 αιτήσεις, συνεχίζοντας το κύμα αιτήσεων συνταξιοδότησης που ξεκίνησε μαζικά το 2021.

Όσον αφορά στους εκπαιδευτικούς, εκτιμάται ότι εντός του τρέχοντος έτους αναμένεται να αποχωρήσουν σχεδόν 4.500 εκπαιδευτικοί, όσοι περίπου ήταν και αυτοί που συνταξιοδοτήθηκαν εντός του 2022.

Τέλος, για το σχολικό έτος 2022-2023 ήδη έχουν υποβληθεί οι αρχικές αιτήσεις παραίτησης των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εντός του Φεβρουαρίου. Ωστόσο, αυτές θα γίνουν αποδεκτές και θα λυθεί αυτοδικαίως η υπαλληλική σχέση των εκπαιδευτικών στο τέλος Αυγούστου.

 

Σχετικά Άρθρα

Χαλκίδα: Ο Σίμος Κεδίκογλου θα εκπροσωπήσει την Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου

Evripos 90FM

Φωτιά ξέσπασε σε αλιευτικό σκάφος στο μόλο Πολιτικών

Evripos 90FM

Παρέλαβε το δώρο της η τυχερή που βρήκε το φλουρί απο την κοπή της βασιλόπιτας του Σωματείου Καταστηματαρχών Εστίασης Διασκέδασης και Ψυχαγωγίας Εύβοιας ο ”ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ”

Νίκη Σμπιλίρη