Ειδήσεις

Τα μανιτάρια πλευρώτους διαγράφονται από τις χορτοφαγικές επιλογές

Tα μανιτάρια πλευρώτους παραλύει και σκοτώνει τα νηματώδη σκουλήκια χρησιμοποιώντας ένα αέριο που στοχεύει στα νεύρα, πριν να τα ρουφήξει το εσωτερικό των μανιταριών ως τροφή.

Μανιτάρι λέμε το ορατό μέρος πολυκύτταρων μυκήτων, με ομβρελοειδή μορφή. Πρόκειται για το σώμα, ό,τι προκύπτει δηλαδή, από την ανάπτυξη των σποριών.

Το κύριο μέρος του μύκητα είναι υπόγειο -σχεδόν πάντα αθέατο. Λέγεται μυκήλιο.

Όπως σημειώνει το New Scientist, τα διάσημα μανιτάρια είναι κατ΄ουσίαν οι αναπαραγωγικές δομές – ή καρποφόρα σώματα – του μύκητα Pleurotus ostreatus.

Η Yen-Ping Hsueh από το ερευνητικό ινστιτούτο Academia Sinica στην Ταϊβάν, και οι συνάδελφοί της είχαν καταλήξει στο ότι στο μανιτάρι υπάρχουν μικροσκοπικές δομές σε σχήμα γλειφιτζουριού που ανοίγουν όταν τα σκουλήκια πιέζουν το κεφάλι τους πάνω τους.

Τώρα εξακρίβωσαν ότι οι δομές αυτές σπάνε κι απελευθερώνουν ένα αέριο που είναι εξαιρετικά τοξικό για το νευρικό σύστημα των σκουληκιών.

Σημειώνεται ότι οι τοξικές δομές του αναπτύσσονται μέσα στο ξύλο που το φιλοξενεί κι έτσι το κυρίως σώμα τους, το οποίο και καταναλώνουμε δεν είναι τοξικό αλλά φαίνεται ότι θα πρέπει να αναθεωρήσουμε το αν αποτελεί χορτοφαγική επιλογή.

Αν είναι επικίνδυνο και για τους ανθρώπους αυτό το αέριο;

Βρίσκεται στην μακριές διακλαδιζόμενες δομές που αναπτύσσονται μέσα στο σάπιο ξύλο και αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του μύκητα. Αυτά που βλέπουμε, κόβουμε και τρώμε δεν είναι τοξικά.

Το εύρημα ωστόσο, προκαλεί συζήτηση στη vegan κοινότητα, σχετικά με το εάν τα μανιτάρια πλευρώτους είναι μια πραγματικά vegan τροφή.

 

Σχετικά Άρθρα

Οι δρόμοι που είναι ανοικτοί μετά την καταστροφή στην Β Εύβοια .

Evripos 90FM

Έρχονται αύριο τα έξι νέα μαχητικά αεροσκάφη Rafale ! ΓΑΛΛΙΑ -ΕΛΛΑΔΑ ΝΟΝ STOP ! (video)

Evripos 90FM

«Τουρισμός για Όλους»: Στις 30 Γενάρη η νέα κλήρωση για 125.000 δικαιούχους – Με vouchers 150 και 200 ευρώ

Evripos 90FM