
Αλλαγές στη νομοθεσία ώστε οι αποδεδειγμένα οικονομικά αδύναμοι φοροοφειλέτες να μη θεωρούνται ότι διαπράττουν διακριτό έγκλημα και να μη βρίσκονται αντιμέτωποι με το Αυτόφωρο εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.
Το νέο σχέδιο για την αλλαγή των ποινικών κυρώσεων αναμένεται να κατατεθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ στην οποία ισχύει το καθεστώς των συλλήψεων για χρέη στην Εφορία. Μόνο το 2013 η οικονομική αστυνομία συνέλαβε 3.072 άτομα για οφειλές προς το δημόσιο που άγγιξαν τα 10 δισ. ευρώ, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2014 μόνο 717.
Με τον τρόπο αυτό θα αλλάξει η υφιστάμενη νομοθεσία που ισχύει από το 1990 και η οποία προβλέπει ποινικές κυρώσεις, με Αυτόφωρο και φυλακή, για όσους έχουν καθυστερήσει πάνω από δύο μήνες να πληρώσουν φορολογικές οφειλές ή δεν έχουν πληρώσει τρεις συνεχόμενες δόσεις χρεών τους στην Εφορία.
Όπως σημειώνει νομικός στην εφημερίδα, πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει ως διακριτό έγκλημα η μη καταβολή χρεών και επομένως δεν προβλέπεται ποινική δίωξη.
Νέα «σεισάχθεια» για χρέη στο Δημόσιο σχεδιάζουν στην κυβέρνηση. Η απόφαση θεωρείται ήδη ειλημμένη και αποτελεί προτεραιότητα για τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για γενική διαγραφή δισεκατομμυρίων ευρώ από οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων στην Εφορία.
Ωστόσο κυβέρνηση και τρόικα ερίζουν ως προς το πόσο βαθύ πρέπει να είναι το «κούρεμα». Πιο ένθερμοι μάλιστα για να σβηστούν οι οφειλές εμφανίζονται να είναι οι δανειστές!
Εκθεση της Ομάδας Δράσης του κ. Χορστ Ράιχενμπαχ, την οποία έχει στα χέρια του το υπουργείο Οικονομικών και αποκαλύπτει το «business stories», υποδεικνύει στην κυβέρνηση ότι από τα 67,5 δισ. των ληξιπροθέσμων χρεών προς το Δημόσιο πρέπει να διαγραφούν τουλάχιστον τα 50 δισ. ευρώ! Τόσα υπολογίζουν πως είναι «αέρας κοπανιστός» από πρόστιμα που είναι γραμμένα και βεβαιωμένα στα βιβλία της Εφορίας αλλά δεν μπορούν να εισπραχθούν.
Από την άλλη, κυβερνητικός παράγοντας που μίλησε στο «b.s.» εκτιμά ότι μόνο τα 25 από τα 67,5 δισ. είναι τα πρόστιμα που μπορούν να διαγραφούν. «Θέλουμε να διαγραφούν τα πρόστιμα, όχι οι φόροι που χρωστούν οι φορολογούμενοι», είπε η ίδια πηγή.
Το θέμα αποτελεί συναρμοδιότητα των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης, και η διευθέτησή του θα περιληφθεί σε νομοσχέδιο, το οποίο σχεδιάζεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Σεπτέμβριο.
Περιθώριο αναβολών δε, δεν υπάρχει, καθώς αποτελεί μία από τις μνημονιακές δεσμεύσεις και η τρόικα πιέζει για ριζικό επανακαθορισμό των ποινών, από τις μικρές φορολογικές παραβάσεις έως τα εγκλήματα φοροδιαφυγής.
Αν δεν υπάρξουν αλλαγές, καθώς πλήρης συμφωνία με την Τρόικα ακόμα δεν έχει επέλθει, από τον επόμενο μήνα, όσοι χρωστούν στην Εφορία, θα μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι ως προς το ενδεχόμενο σύλληψής τους. Αυτό ισχύει για όσους δεν βαρύνονται με πράξεις φοροδιαφυγής.
Θα συνεχίσουν βέβαια να απειλούνται με κατασχέσεις κινητών και ακινήτων περιουσιακών στοιχείων, με βάση τις νέες διατάξεις για το ακατάσχετο των 1.500 ευρώ μισθών, συντάξεων ή ενός καταθετικού λογαριασμού.
Στην κυβέρνηση ετοιμάζονται έτσι να δώσουν λύση σε δύο κατευθύνσεις:
α) Να μειωθούν οι ποινές και οι προσαυξήσεις που θα επιβάλλονται στο μέλλον για χρέη και παραβάσεις στην Εφορία. Το «ποινολόγιο» θα αλλάξει, ωστόσο δεν υπάρχουν περιθώρια για πολύ μεγάλες μειώσεις.
Αυτό που εκτιμάται πως μπορεί να μειωθεί κάπως είναι οι τόκοι υπερημερίας, με τους οποίους επιβαρύνεται το χρέος στο Δημόσιο όταν καταστεί ληξιπρόθεσμο (περίπου 7,5% ετησίως). Και αυτοί, όμως, μόνο μετά από πολλές δεκαετίες μπορεί να αυξηθούν υπέρογκα.
Και ως προς τα πρόστιμα, πάντως, αρμόδια πηγή θύμιζε ότι «για εικονικές συναλλαγές είναι πια στο 50%. Πόσο μπορεί να μειωθούν ακόμα; Στο 10%; Τότε θα συμφέρει κάθε απατεώνα να κάνει 10 απάτες και αν τον πιάσουν, να πληρώνει μόνο τη μία»!
Και έτσι, όμως, οι όποιες αλλαγές δεν μπορούν να ισχύσουν πριν από το 2015, γιατί δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται διαφορετικά οι ίδιες παραβάσεις εφόσον έγιναν μέσα στην ίδια φορολογική περίοδο (στο 2014 δηλαδή).
β) Αμεσα όμως θα σβηστούν τα πρόστιμα που έχουν ήδη σωρευτεί και επιβαρύνουν τα παλαιά χρέη στην Εφορία. Αυτά τα υπολογίζουν σε περίπου 25 δισ. ευρώ και προέρχονται κυρίως από το μακρινό παρελθόν (εκτοξεύτηκαν προ 20ετίας στα ύψη επί Γιάννου Παπαντωνίου, όταν είχαν ισχύσει ποινές έως 500% που δεν απέδωσαν τίποτε και εν συνεχεία μειώθηκαν).
«Δεν γίνεται αλλιώς», λένε οι ίδιοι παράγοντες, εξηγώντας ότι «ήδη τα ληξιπρόθεσμα αυξάνονται 1 δισ. τον μήνα και από τον Αύγουστο θα τα δούμε να φτάνουν στο 1,2 δισ. ευρώ κάθε μήνα! Πού θα φτάσουν τα χρέη αυτά μαζί με τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα το 2015; Στα 100 δισ. ευρώ;».
Αν και δεν έχουν ακόμα καταλήξει ποιοι θα ευνοηθούν και ποιοι θα αποκλειστούν από το μέτρο, το βασικό επιχείρημα των υποστηρικτών του είναι πως «αν ο άλλος βουλιάζει ήδη στα χρέη γιατί δεν πλήρωσε τους φόρους του, τότε παρατάει κάθε προσπάθεια να πληρώσει και αυτούς που έρχονται». Θεωρούν δηλαδή πως 2,8 εκατομμύρια οφειλέτες που χρωστούν τα 67,5 δισ. ευρώ έχουν βγει πια «εκτός μάχης» και δεν υπάρχει προοπτική να πληρώσουν ξανά φόρους. Σκέφτονται ήδη όμως και δικλίδες ασφαλείας για όσους μπορεί να έκαναν κατάχρηση του μέτρου: «Αν κάποιος έχει βουλιάξει την εταιρεία του και έχει βγάλει λεφτά στο εξωτερικό, το χρέος θα αναβιώνει όταν δει η Εφορία ότι τα έχει φέρει ξανά στη χώρα για να αγοράσει, π.χ., ακίνητα», λένε οι ίδιες πηγές.
