Τοπικά νέα

Τάνια Αυλωνίτη μέλος της επιτροπής πληγέντων Ληλαντίου: Πόσο κοστίζουν οι ζωές μας; – Πρέπει να γίνουν και άλλες παρεμβάσεις για να μπορούν οι κάτοικοι να νιώθουν ασφαλείς

Συνέντευξη παραχώρησε η Τάνια Αυλωνίτη μέλος της επιτροπής πληγέντων Ληλαντίου στο Πρωινό ενημερωτικό σαββατοκύριακο στον Evripo 90fm με την Νίκη Σμπιλίρη μετά τις απαντήσεις που έλαβαν από το Περιφερειακό Συμβούλιο για την πορεία των έργων στον Λήλαντα ποταμό.

Παρακολουθώντας το Περιφερειακό Συμβούλιο η κ. Αυλωνίτη μας τόνισε ότι οι απαντήσεις που έλαβαν  στο Περιφερειακό Συμβούλιο δεν τους κάλυψαν διότι ο Αντιφερειάρχης όπως αναφέρει δεν απάντησε σε κανένα ερώτημα και ότι απάντησε ήταν πολύ γενικό.

“Μας απασχολεί το χρονοδιάγραμμα που μας έχουν δώσει γιατί κάποια έργα θα έπρεπε να έχουν ήδη τελειώσει, αφού τα είχαν αναγγείλει την επομένη της πλημμύρας . Όπως για παράδειγμα η αποκατάσταση της γέφυρας των Φύλλων που έχουν περάσει 3 χρόνια. Όμως το βασικό που μας απασχολεί είναι η μελέτη της οριοθέτησης του ποταμού και αντιπλημμυρικής προστασίας για την οποία είχαμε τοποθετηθεί και στο δημοτικό συμβούλιο ότι είναι ανεπαρκής ,ότι τα μέτρα αυτά είναι ελλιπή με κίνδυνο να ξανάπλημυρίσουμε.”

Σε ότι αφορά την ορεινή κοίτη του ποταμού μας ανέφερε, ότι είναι βασικό  να γίνει παρέμβαση και στην ορεινή κοίτη και να μην βλέπουν αποσπασματικά μόνο το κάτω κομμάτι της πεδινής κοίτης που είναι στα χωρία μας γιατί προφανώς από τις πηγές του ποταμού ξεκινά το θέμα με όλα τα φερτά υλικά , τα μπάζα, που έπεσαν στα χωριά μας, ήρθαν από το βουνό και παρέσυραν ότι βρήκαν στο διάβα τους γιατί ήταν ακαθάριστο το ποτάμι, και έχει μεγάλη σημασία να γίνουν παρεμβάσεις από ψηλά, αφού η βροχόπτωση θα τα παρασύρει όλα από την αρχή.

“Τη μελέτη που εκπονήθηκε την είχαν ανακοινώσει την επομένη της πλημμύρας ως προσωρινή και 2,5 χρόνια μετά, χωρίς η μελέτη να είναι ολοκληρωμένη την ανακοίνωσαν ώς μόνιμη. Μάλιστα σε κάποια σημεία του ποταμού έχει στενέψει η κοίτη επικίνδυνα,  και παρότι δεν είμαι μηχανικός μπορώ να καταλάβω ότι όταν στενεύεις το ποτάμι θα υπερχειλίσει. Είναι κάτι που φοβόμαστε όλοι οι κάτοικοι.”

Από το Δασαρχείο  μας είπαν ότι στο βουνό έχουν γίνει πέντε μικρά φράγματα ενώ προβλέπονται δεκατρία. Άρα ενώ δεν έχουν γίνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στην ορεινή κοίτη και μας έχουν στενέψει και το ποτάμι σε πολλά σημεία, αυτό που σκέφτεσαι είναι ότι κινδυνεύουμε περισσότερο.

Αυτό που ζητάμε είναι να εκπονηθεί μελέτη από τις πηγές του ποταμού. Επίσης δεν έχουν μιλήσει για χρονοδιάγραμμά, για την διάνοιξη του δέλτα που έχουν δεσμευτεί γι’ αυτό προφορικά τουλάχιστον, δεν έχουν αναφερθεί σε χρονοδιάγραμμα για τις απαλλοτριώσεις .

Στα  δημοτικά συμβούλια υπήρξαν παρατηρήσεις και από τους κατοίκους, αλλά και από τον σύμβουλο του δήμου που είναι μηχανικός ότι πρέπει να γίνουν και άλλες παρεμβάσεις για να μπορούν οι κάτοικοι να νιώθουν ασφαλείς.

Σε ότι αφορά τις αποζημιώσεις στους αγρότες ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης στο Περιφερειακό Συμβούλιο ανέφερε ότι έχουν αποζημιωθεί οι 90 ενώ υπολήπτονται άλλες 90.

Η Κυρία Αυλωνίτη ανέφερε ότι δεν αναφέρθηκε στο συμβούλιο ότι είχαν απορρίψει 270 αγρότες ενώ οι αιτήσεις ήταν 450 για αποζημίωση.

“Απέρριψαν 270 και θα δώσουν αποζημιώσεις στους 180. Ο λόγος απόρριψης αυτών των 270 σύμφωνα με την κυρία Αυλωνίτη ήταν γιατί δεν είχαν πληρώσει τις ασφαλιστικές τους εισφορές, όμως σε αυτή την περίπτωση  οι  άνθρωποι έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά και δεν έχουν εισόδημα, πως είναι δυνατόν να μπορούν να πληρώσουν. 

“Οι νόμοι όπως είναι γραμμένοι  και ψηφισμένοι πρέπει να αλλάξουν,  γιατί εμάς δεν μας καλύπτουν διότι πως θα επιβιώσει ένας άνθρωπος που έχασε την βασική πηγή εισοδήματος του, να πληρώνει ΕΝΦΙΑ και να φορολογείται.

Όσοι έχασαν τα σπίτια τους και έμεναν εδώ αν το σπίτι δεν ήταν Α κατοικία αλλά Β δεν αποζημιώθηκαν. Τι σημασία έχει αν το χαρτί λέει Β κατοικία οι άνθρωποι έμεναν εδώ 3 χρόνια μετά όποιος έρθει εδώ θα δει ότι οι άνθρωποι προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις ζημιές.

Οι Β κατοικίες είναι περίπου 350 άρα εκτός αποζημιώσεων του Δήμου δηλαδή το έκτακτο επίδομα που είχε δοθεί με τα 600 ευρώ καθώς και τα  έως 6000 για τις συσκευές που καταστράφηκαν.

Στην Βόρεια Εύβοια δεν είχαν πληρώσει ΕΝΦΙΑ και καλός δεν πλήρωσαν οι άνθρωποι αλλά εμάς δεν μας συμπεριέλαβαν.

Το παράδοξο είναι ότι όχι μόνο μας ζητάνε κανονικά τον ΕΝΦΙΑ , αλλά έχουν αυξήσει και τη τιμή ζώνης στην περιοχή για τις κατοικίες που είναι δίπλα στο ποτάμι. 

Οι ζωές μας αποτελούν ένα κόστος για αυτούς. Σε συναντήσεις που έχουμε κάνει μας έχουν πει ότι ζυγίζουμε το κόστος, κα το όφελος, για το τι έργα θα φτιάξουμε τελικά στο ποτάμι. και εμείς ρωτάμε γι αυτούς πόσο κοστίζουν οι ζωές μας!

Το θέμα είναι ότι προσπαθούν να κάνουν έργα με το δυνατότερο μικρό όφελος για να αντιμετωπίσουν μία καταιγίδα. Ενώ σε ένα αντίστοιχο φαινόμενο με το 2020 μας είπαν ότι τα έργα αυτά δεν θα το σταματήσουν.

Ο Λήλαντα ποταμός είναι 13 χλμ. με 3 λεκάνες απορροής ενώ στην μελέτη έχουν λάβει υπόψιν μόνο την μία χωρίς να έχουν λάβει υπόψιν το μέγιστο ποσοστό βροχόπτωσης που έπεσε τον Αύγουστο του 2020.

 

Ακούστε όλη την συνέντευξη

Σχετικά Άρθρα

Νέα σήμανση στον Δήμο Ιστιαίας! Τι συστήνει ο Γ. Κοτζιάς στους κατοίκους!

Evripos 90FM

Υποβολή δύο νέων τοπικών προγραμμάτων LEADER ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027 για την ΠΕ Εύβοιας

Evripos 90FM

Β. Εύβοια: Παράταση 2 ετών για απόσυρση των ΤΑΞΙ με την συμπλήρωση των είκοσι τεσσάρων (24) ετών

Evripos 90FM