Τοπικά νέα

Β . Εύβοια: Αγορά επαγγελματικού εξοπλισμού για μελισσοκόμους !

O μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», συνεχίζει τιςστοχευμένες δράσεις για την υποστήριξη των κατοίκων των πυρόπληκτων περιοχών, στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος «Επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας στη Βόρεια Εύβοια», που αποτελεί μέρος της Πρωτοβουλίας Στήριξης της Βόρειας Εύβοιας του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Συγκεκριμένα, με στόχο την κάλυψη των αναγκών σε επαγγελματικό εξοπλισμό για μελισσοκόμους στις περιοχές του Δήμου Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Άννας και Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού, ο οργανισμός «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» προχώρησε στην αγορά ενός ζυμωτηρίουπαρασκευής μελισσοτροφής, το οποίοπαραδόθηκε στο Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό Ιστιαίας «Η Κυψέλη» στις15 Δεκεμβρίου 2021. Δεδομένης της δυσκολίας εξεύρεσης τροφής στο φυσικό περιβάλλον τους δύσκολους μήνες του χειμώνα, το ζυμωτήριο αποτελεί μία ζωτικής σημασίας λύση για τους μελισσοκόμους, ώστε να διασώσουν τα μελίσσια τους.Με πρώτες ύλες, όπως μέλι, γύρη,πρωτεΐνες και βιταμίνες, το ζυμωτήριο έχει δυναμικότητα παρασκευής έως και 350 κιλών μελισσοτροφής την ώρα.
Ο κ. Ευστάθιος Αλμπάνης, πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Ιστιαίας «Η Κυψέλη» ανέφερε σχετικά με τη δωρεά τεχνικού εξοπλισμού: «Το ζυμωτήριο αποτελεί για τους μελισσοκόμους του Συνεταιρισμού μια σημαντική βοήθεια για να επιβιώσουν τα μελίσσια μας αυτόν τον χειμώνα. Με τον εξοπλισμόαυτό έχουμε τη δυνατότητα να παρασκευάσουμε τροφή υψηλής θρεπτικής αξίας και ποιότητας, χρησιμοποιώντας τα δικά μας υλικάκαι μειώνοντας έτσι το κόστος. Οι ποσότητες τροφής που παράγονται ημερησίως επαρκούν για τα 20.000 μελίσσια των μελών μας, αλλά και τις ανάγκες των μελισσοκόμων στις γύρω περιοχές.»

Πέραν της αγοράς του ζυμωτηρίου, η πρώτη στοχευμένη δράση για την ανακούφιση των κατοίκων της Βόρειας Εύβοιας ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία. Πρόκειται για τοσεμινάριο«Χειρισμοί για τη διάσωση των μελισσιών κατά τους χειμερινούς μήνες», υπό την επιστημονική καθοδήγηση του Ομότιμου Καθηγητή Μελισσοκομίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ), κ. Πασχάλη Χαριζάνη, το οποίο παρακολούθησαν περισσότεροι από 100 μελισσοκόμουςτων πληττόμενων δήμων στο διάστημα μεταξύ 17-20 Νοεμβρίου 2021. Το πρόγραμμα «Επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας στη Βόρεια Εύβοια» υλοποιείται από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», με δωρεά που εντάσσεται στην Πρωτοβουλία Στήριξης της Βόρειας Εύβοιας του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), με απώτερο στόχο την αναγέννηση των πληγεισών περιοχών γρήγορα και αποτελεσματικά, στο μέτρο του δυνατού.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο τουσυγκεκριμένου προγράμματος θα υποστηριχθούν έως και 300 μελισσοκόμοι, 300 ρητινο-παραγωγοί/δασεργάτες, 40 κτηνοτρόφοι και οι τοπικές κοινότητες στις περιοχές του Δήμου Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Άννας και Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού, σε διάστημα ενός έτους, μέσα από τις παρακάτω δράσεις:

1. Μελισσοκόμοι (Νοέμβριος 2021 – Σεπτέμβριος 2022)

α) Εκπαίδευση για την ανάκτηση των απολεσθέντων σμηνών μελισσών

β) Αγορά επαγγελματικού εξοπλισμού

γ) Δημιουργία πιλοτικού, μελισσοκομικού πάρκου στο ιδιωτικό δάσος Noel-Baker

2. Ρητινο-παραγωγοί/Δασεργάτες (Ιανουάριος – Μάρτιος 2022)

α) Αντικατάσταση του τεχνικού εξοπλισμού και του εξοπλισμού ασφάλειας

3. Κτηνοτρόφοι (Ιανουάριος – Δεκέμβριος 2022)

α) Εκπαίδευση σχετικά με την καλή διαβίωση των ζώων, την αναπαραγωγή και τη διατροφή

4. Τοπικές κοινότητες (Ιανουάριος – Οκτώβριος 2022)

α) Υποστήριξη οικιακής παραγωγής τροφίμων

Σχετικά Άρθρα

Γ. Τσαπουρνιωτης: Συμβολική η παρουσία του Α. Τσίπρα στον δήμο μας !

Evripos 90FM

Γιάννης Καλαβρής στη κοπή της πίτας του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών

Evripos 90FM

Αποκαταστάθηκε το πρόβλημα με τις ελαιοποιήσιμες ή διπλής κατεύθυνσης ελιές

Evripos 90FM