Διανύουμε την Μεγάλη Εβδομάδα μια περίοδο που ακόμα και για εκείνους που δεν νηστεύουν, τα φαγητά γίνονται λιτά, χορτοφαγικά, απαλλαγμένα από ζωική πρωτεΐνη.
Οι πατάτες στιφάδο είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε, ένα απλό νόστιμο και χορταστικό φαγητό ιδανικό για νηστεία.
Υλικά για στιφάδο με πατάτες
1.2 κιλό πατάτες
½ κιλό κρεμμυδάκια του στιφάδου φρέσκα ή κατεψυγμένα
125 ml κόκκινο κρασί
1 κ.σ. πελτέ
6-8 κόκκους μπαχάρι
2-3 φύλλα δάφνης
1 ξυλάκι κανέλας
αλάτι και πιπέρι
1 κ.σ. ξύδι
ελαιόλαδο
Πατάτες στιφάδο- Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένουμε τις πατάτες.
Τις κόβουμε σε μεγάλους κύβους.
Σε μια πλατιά και ευρύχωρη κατσαρόλα ρίχνουμε περίπου ⅓ του φλιτζανιού ελαιόλαδο.
Όταν ζεσταθεί καλά ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε τις πατάτες και συνεχίζουμε το ανακάτεμα σε δυνατή φωτιά για ακόμη 2-3 λεπτά.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
Ρίχνουμε το μπαχάρι, την κανέλα, τη δάφνη.
Διαλύουμε τον πελτέ σε 1 φλιτζάνι νερό και το αδειάζουμε στην κατσαρόλα.
Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε ελαφρά και αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 1 ½ περίπου ώρα, μέχρι οι πατάτες να μαλακώσουν.
Λίγο πριν σβήσουμε τη φωτιά ρίχνουμε το ξύδι, ανακινούμε την κατσαρόλα να πάει παντού και είμαστε έτοιμοι!