ΕιδήσειςΥγεία

Τέλος κυκλοφορίας για το εμβόλιο Covid-19 της AstraZeneca στην Ευρώπη

Η AstraZeneca ξεκίνησε την παγκόσμια απόσυρση του εμβολίου της για τον Covid-19, επικαλούμενη μείωση της ζήτησης λόγω της “αφθονίας διαθέσιμων ενημερωμένων εμβολίων” που στοχεύουν σε νεότερες παραλλαγές του ιού.

Η φαρμακευτική εταιρεία δήλωσε ότι η ανάπτυξη νεότερων εμβολίων οδήγησε σε μείωση της ζήτησης για το εμβόλιο AstraZeneca, το οποίο δεν παράγεται πλέον. Στις 7 Μαΐου, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο δεν έχει πλέον άδεια κυκλοφορίας, ενώ η ενέργεια της εταιρείας έρχεται λίγες μόνο ημέρες μετά την παραδοχή της ότι το εμβόλιο Covid-19 μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες.

Παρόλα αυτά, η AstraZeneca τονίζει στην ανακοίνωσή της ότι “σύμφωνα με ανεξάρτητες εκτιμήσεις, πάνω από 6,5 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν και πάνω από 3 δισεκατομμύρια δόσεις χορηγήθηκαν παγκοσμίως κατά το πρώτο έτος χρήσης του εμβολίου”.

“Οι προσπάθειές μας έχουν αναγνωριστεί από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο και θεωρούνται ευρέως ως κρίσιμο στοιχείο για τον τερματισμό της παγκόσμιας πανδημίας”, δήλωσε η εταιρεία. “Θα συνεργαστούμε τώρα με τις ρυθμιστικές αρχές και τους εταίρους μας για να ευθυγραμμιστούμε σε μια σαφή πορεία προς τα εμπρός, ολοκληρώνοντας αυτό το κεφάλαιο και τη σημαντική συμβολή μας στην πανδημία Covid-19”.

Ενώ το εμβόλιο έχει αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό συνολικά, φέρει τον κίνδυνο μιας σπάνιας αλλά σοβαρής παρενέργειας, γνωστής ως θρόμβωση με θρομβοπενία ή TTS. Το σπάνιο σύνδρομο εμφανίστηκε σε περίπου 2 έως 3 άτομα ανά 100.000 που έλαβαν το εμβόλιο της AstraZeneca.

Σχετικά Άρθρα

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί για τρία συμπληρώματα διατροφής – Το ένα εμφανίζεται ως θεραπευτικό

Evripos 90FM

Δωρεάν ελέγχους rapid test μέσα από το αυτοκίνητο πραγματοποιεί σήμερα ο Δήμος Χαλκιδέων

Evripos 90FM

Πάτρα : Στον εισαγγελέα η μητέρα των τριών παιδιών

Evripos 90FM