ΔημοφιλήΟικονομία

Αλλαγές στον Τεκμαρτό Τρόπο Φορολόγησης Ελεύθερων Επαγγελματιών: Τι Ετοιμάζεται

Σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις, ο τεκμαρτός τρόπος προσδιορισμού των κερδών για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα επανεξεταστεί το φθινόπωρο, με στόχο την αντιμετώπιση αδικιών και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του συστήματος.

Η πρωτοβουλία έρχεται έπειτα από έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των επαγγελματιών, οι οποίοι θεωρούν άδικο το ισχύον καθεστώς. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι “το τεκμήριο είναι μαχητό” και πως “δεν θα γίνει στροφή 180 μοιρών”, άφησε όμως περιθώρια για “επιμέρους διορθώσεις” σε περιπτώσεις ακραίων αδικιών.

Η αξιολόγηση των αλλαγών θα βασιστεί στα ευρήματα από τις φετινές φορολογικές δηλώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πιθανές αλλαγές εστιάζουν στους εξής άξονες:

  • Μείωση της ελάχιστης τεκμαρτής αμοιβής: Η μείωση του αρχικού ποσού από το οποίο υπολογίζεται ο φόρος αναμένεται να ωφελήσει χαμηλόμισθους επαγγελματίες.
  • Λήψη υπόψη του οικογενειακού εισοδήματος: Η αναγνώριση του οικογενειακού εισοδήματος θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο δίκαιη φορολόγηση για επαγγελματίες με οικογενειακές υποχρεώσεις.
  • Ευχερέστερη αμφισβήτηση τεκμηρίων: Απλοποίηση της διαδικασίας για τους επαγγελματίες που θεωρούν ότι η τεκμαρτή τους κέρδη δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα.
  • Εξέταση με τεχνητή νοημοσύνη: Η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης για τον εντοπισμό σφαλμάτων και αδικιών στους υπολογισμούς.
  • Διασταυρώσεις μέσω myDATA: Συνδυασμός δεδομένων από το myDATA για πιο ακριβή εικόνα των πραγματικών εισοδημάτων.

Παράλληλα, τονίζεται πως η δυνατότητα ελέγχου παραμένει διαθέσιμη σε όσους θεωρούν ότι αδικούνται από το τεκμαρτό σύστημα. Η διαδικασία, ωστόσο, περιλαμβάνει την παροχή λεπτομερών στοιχείων για την οικονομική κατάσταση και τις δαπάνες του επαγγελματία.

Εν κατακλείδι, οι αλλαγές στον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, αν και δεν αναμένεται να αποτελέσουν ριζική ανατροπή, φέρνουν στο προσκήνιο την πρόθεση της κυβέρνησης για βελτίωση του συστήματος και αντιμετώπιση αδικιών. Η αξιολόγηση των δεδομένων και η υλοποίηση των όποιων αλλαγών θα λάβουν χώρα το επόμενο φθινόπωρο.

Σχετικά Άρθρα

ΕΝΦΙΑ: Αρχές Απριλίου τα εκκαθαριστικά

Evripos 90FM

“Προθεσμία για τη συμπλήρωση του Ε9: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων”

Evripos 90FM

Το Γλυκάκι: Πώς ένα μικρό εργαστήριο γλυκών του κουταλιού στην Εύβοια κατακτά τον κόσμο – Μια ιστορία γεμάτη γεύση, παράδοση και επιτυχία

Νίκη Σμπιλίρη