Κοινωνία

Σκύρος: Ξεκάθαρο “ΟΧΙ” του Δημάρχου και των σκυριανών στις ανεμογεννήτριες!

 

Δείτε την ανακοίνωση του Δημάρχου Σκύρου, Νίκου Μαυρίκου: 

 

Αγαπητοί συνδημότες,
Ορμώμενος από τα 2000 σχόλια φυσικών προσώπων, φορέων, περιβαλλοντικών οργανώσεων αλλά και των κατοίκων της Σκύρου, στη δημόσια διαβούλευση σχετικά με την επικείμενη επένδυση αιολικών πάρκων στην Σκύρο ισχύος 299.6 ΜW, θέλω να εκφράσω τόσο από τη θέση του Δημάρχου αλλά και του απλού πολίτη που ζώ και εργάζομαι όλη μου τη ζωή στη Σκύρο, ένα δυνατό ΟΧΙ σε ένα επιχειρηματικό σχέδιο που μόνο στόχο έχει το κέρδος των ολίγων και όχι του Νησιού.

Στο όνομα της υιοθέτησης της “καθαρής ενέργειας” για την προστασία του περιβάλλοντος και την αποφυγή των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής ,σε ένα τόπο που κατά το μεγαλύτερο τμήμα του είναι χαρακτηρισμένος ως περιοχή ΝΑΤURA, δρομολογείται ένα επενδυτικό σχέδιο αγνοώντας την τοπική κοινωνία αλλά και τον γεωφυσικό πλούτο, την αισθητική, τον χαρακτήρα και την πολιτιστική κληρονομιά, την γεωργική και κτηνοτροφική παράδοση μας, που όλες οι γενιές θέλουμε να κρατήσουμε ζωντανά για εμάς και τα παιδιά μας.

Πιστεύουμε σε έργα που βασίζονται σε εθνική ένεργειακή στρατηγική και σε ένα χωροταξικό σχεδιασμό που θα είναι ισοδύναμος στην εφαρμογή του.
Βλέπουμε ότι το έργο αυτό έχει τα χαρακτηριστικά μιας αποσπασματικής ενέργειας χωρίς ορθολογισμό που καταστρατηγεί τη δημοτική αρχή, τους δημότες και επιβάλλει σε όλους μας μια ποιότητα ζωής με μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό κόστος , ενώ συγχρόνως απομακρύνει το Νησί μας με τον πιο βίαιο τρόπο από τον τουριστικό χάρτη της χώρας μας.

Η στάση όλων όσων αντέδρασαν στη δημόσια διαβούλευση δίνει ένα ισχυρό μήνυμα της δύναμης και της θέλησης μας για να διατηρήσουμε “ζωντανό” το Νησί μας.
Τώρα είναι η στιγμή για ένα εποικοδομητικό διάλογο με στόχο την πραγματική προοπτική ανάπτυξης της πράσινης οικονομίας.
Καλούμε τον Υπουργό Ενέργειας και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να ακούσουν την φωνή της τοπικής κοινωνίας και να σταθούν στο πλευρό μας ουσιαστικά με λύσεις που αναλογούν στο Νησί μας.

Εμεις είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε κάθε νόμιμο και ένδικο μέσο για να σταματήσουμε αυτή την καταστροφή και ζητούμε την ακύρωση του επιχειρηματικού σχεδίου εγκατάστασης ανεμογεννητριών στη Σκύρο που αλλοιώνει την ταυτότητα, τον περιβαλλοντικό χαρακτήρα και την οικονομική βιωσιμότητα του Τόπου μας.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΑΝΕΜΜΟΓΕΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΗ ΣΚΥΡΟ ΚΑΙ ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΩ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ.

Μαυρίκος Νικόλαος
Δήμαρχος Σκύρου

Σχετικά Άρθρα

Viral! Δασκάλα βάζει καλάθι από την απέναντι μπασκέτα και… τρελαίνει τους μαθητές!

Evripos 90FM

Χαλκίδα: Προσπάθησε να της κλέψει την τσάντα, αλλά “τις έφαγε”!

Evripos 90FM

Καιρός: “Καυτή” εβδομάδα μπροστά μας με 42 βαθμούς Κελσίου και αφρικανική σκόνη έως την Παρασκευή!

Evripos 90FM