Ειδήσεις

12 Μαρτίου: Παγκόσμια ημέρα κατά της Λογοκρισίας στο Διαδίκτυο

Η Παγκόσμια ημέρα κατά της λογοκρισίας στο διαδίκτυο γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Μαρτίου μετά από πρωτοβουλία των «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» (RSF). Η ημέρα ορίστηκε και γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 2009.
Οι «Ρεπόρτερ χωρίς σύνορα» είναι μία δημοσιογραφική διοργάνωση η οποία έχει ώς στόχο την υπεράσπιση και την εξασφάλιση της ελευθερίας της έκφρασης.
Η ελευθερία της έκφρασης και της ενημέρωσης θα αποτελεί πάντα μια από τις πλέον θεμελιώδεις ελευθερίες του κόσμου. Οι δημοσιογράφοι που υπηρετούν τη σωστή και αληθινή ενημέρωση προσφέρουν στον κόσμο την αναφορά πραγματικών περιστατικών, καταγγέλουν την κατάχρηση εξουσίας και ευαισθητοποιούν το κοινό για την αντιμετώπιση σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων, όπως την εκμετάλλευση παιδιών και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών, καθώς και σε θέματα που άπτονται του περιβάλλοντος.
Καθιερώθηκε το 2009 με στόχο η Παγκόσμιας Ημέρας να υπενθυμίσει ότι το ίντερνετ θα έπρεπε να είναι ένας παγκόσμιος ψηφιακός χώρος όπου όλοι οι πολίτες έχουν δικαίωμα στην έκφραση, την πολύπλευρη ενημέρωση και την επικοινωνία, δίχως περιορισμούς.
Σε ορισμένες χώρες, βασανιστές σταματούν τις αποτρόπαιες πράξεις τους το συντομότερο όταν αυτές αναφέρονται στα μέσα ενημέρωσης. Σε άλλες περιπτώσεις, οι διεφθαρμένοι πολιτικοί εγκαταλείπουν τις παράνομες συνήθειές τους, όταν οι δημοσιογράφοι-ερευνητές δημοσιεύουν λεπτομέρειες σχετικά με τις δραστηριότητές τους. Συνάμα, αποτρέπονται σφαγές όταν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης εστιάζουν την προσοχή και τις κάμερες σε ανάλογες περιπτώσεις.
Η ελευθερία της πληροφόρησης είναι το θεμέλιο κάθε δημοκρατίας. Ωστόσο, σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού εξακολουθεί να ζει στο σκοτάδι.
Η ελευθερία του λόγου αποτελεί θεμελιώδη αξία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπου υπάρχει η δυνατότητα δράσης σε χώρες της ΕΕ πραγματοποιούνται προγράμματα για την ενίσχυση της ελευθερίας στα ΜΜΕ.

Σύμφωνα με την οργάνωση RSF αυτή τη στιγμή υπάρχουν τουλάχιστον 160 δημοσιογράφοι και 175 χρήστες του διαδικτύου οι οποίοι έχουν φυλακιστεί επειδή εξέφρασαν τις απόψεις τους ελεύθερα αγνοώντας την λογοκρισία.

Στον κατάλογο με τους «Εχθρούς του Ίντερνετ», που συντάσσει κάθε χρόνο, στις πρώτες θέσεις βρίσκονται η Σαουδική Αραβία, η Λευκορωσία, το Ιράν, η Συρία, οι ιταλικές εγκληματικές οργανώσεις Camorra, Ndrangheta, Sacra Corona Unita και Cosa Nostra, η Κίνα, το Λάος, το Τουρκμενιστάν, το Αζερμπαϊτζάν, το Ουζμπεκιστάν και ο ισραηλινός στρατός.

Ακόμη, ηγέτες όπως ο Ρατζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Τουρκία, ο Σι Τζινπίνγκ στη Κίνα, ο Μαδούρο στη Βενεζουέλα και ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στην Αίγυπτο κατηγορούνται ως «κυνηγοί» της ελευθερίας των ΜΜΕ παγκοσμίως.
Η Διεθνής Οργάνωση Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα είναι καταχωρημένη στη Γαλλία ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός, έχουν την ιδιότητα του συμβούλου στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και της UNESCO και από το 1992 έχει βραβευτεί με πλειάδα βραβείων από όλο τον κόσμο, με το πιο πρόσφατο το 2013, το βραβείο the Freedom of Speech Award (Το Βραβείο της Ελευθερίας του Λόγου) από τη Διεθνή Ένωση od Press Clubs (IAPC).

Ο Ρόλος των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα:

Να παρακολουθούν συνεχώς τις επιθέσεις κατά της ελευθερίας της πληροφόρησης σε όλο τον κόσμο
Να καταγγέλουν τέτοιου είδους επιθέσεις στα μέσα ενημέρωσης
Να ενεργούν σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις για την καταπολέμηση της λογοκρισίας και των νόμων που αποσκοπούν στον περιορισμό της ελευθερίας της πληροφόρησης
Να συνδράμουν ηθικά και οικονομικά τους δημοσιογράφους που διώκονται, καθώς και τις οικογένειες τους
Να προσφέρουν υλική βοήθεια στους πολεμικούς ανταποκριτές προκειμένου να ενισχύεται η ασφάλειά τους

Βασικά Στοιχεία

Ανταποκριτές σε 150 χώρες
Πάνω από 1.000 δελτία τύπου που εκδίδονται ετησίως σχετικά με παραβιάσεις της ελευθερίας της πληροφόρησης
3 άλμπουμ φωτογραφιών που δημοσιεύονται ετησίως, με ετήσιες πωλήσεις 150.000 αντιτύπων κατά μέσο όρο
Η ιστοσελίδα, rsf.org, συγκεντρώνει 350.000 μοναδικούς επισκέπτες και 750.000 προβολές σελίδων μηνιαίως
Διεθνής Παρουσία

Οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα δραστηριοποιούνται σε πέντε ηπείρους μέσω ενός δικτύου με περισσότερους από 150 ανταποκριτές, των εθνικών τμημάτων της και μέσω της στενής συνεργασίας με τοπικές και περιφερειακές ομάδες υπέρ της ελευθερίας του Τύπου. Η διεθνής οργάνωση Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα διαθέτει σήμερα 10 γραφεία και επίσημα τμήματα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σχετικά Άρθρα

Σχέδιο παράτασης για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις

Evripos 90FM

Με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο Β΄ συναντήθηκε ο Φάνης Σπανός

Evripos 90FM

Σε ισχύ από σήμερα όλα τα μέτρα που λαμβάνονται ανα περειφερειακή ενότητα στον τομέα της Υγείας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επιδημία του Covid19 στη χώρα μας.

Evripos 90FM