Ειδήσεις

ΑΦΜ αποκτούν από σήμερα πάνω από 350.000 ανήλικοι άνω των 12 ετών

Από σήμερα 13 Νοεμβρίου 2023, ανήλικα άτομα που έχουν συμπληρώσει ή θα έχουν συμπληρώσει τα 12 έτη της ηλικίας τους έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023, θα είναι πλέον εφικτό να αποκτήσουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) αυτόματα.

 

Αυτή η διαδικασία θα βασίζεται στα στοιχεία των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του 2022 και τα στοιχεία του ΑΜΚΑ των γονέων, όπως επαληθεύονται από το Μητρώο Πολιτών.

Η ταυτοποίηση των ανηλίκων και των γονέων τους θα γίνεται μέσω μιας ειδικής διαλειτουργικότητας, αναπτυγμένης σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Ψηφιακής Διακυβέρνησης (ΓΓΠΣΨΔ), και την ανταλλαγή δεδομένων με την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ).

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας απόδοσης ΑΦΜ, οι γονείς θα ενημερώνονται για τον ΑΦΜ που αποδόθηκε στο τέκνο τους μέσω ηλεκτρονικής ειδοποίησης στην ψηφιακή πύλη myAADE, καθώς και μέσω ανάρτησης στην ίδια πλατφόρμα. Αυτή η διαδικασία θα γίνεται αυτομάτως, χωρίς να απαιτείται κάποια ενέργεια από την πλευρά των γονέων.

Επίσης, τα στοιχεία του ΑΦΜ του ανηλίκου θα εμφανίζονται ως «Σχετιζόμενος ΑΦΜ» στην εικόνα των σχέσεων φυσικού προσώπου των γονέων στην ψηφιακή πύλη myAADE. Στόχος της ΑΑΔΕ είναι να χορηγήσει ΑΦΜ με την ίδια διαδικασία σε όλα τα ανήλικα τέκνα από το πρώτο έτος της ηλικίας τους.

Σημειώνεται ότι η χορήγηση ΑΦΜ στα ανήλικα δεν συνεπάγεται την υποχρέωσή τους για υποβολή φορολογικών δηλώσεων. Σύμφωνα με σχετικά στοιχεία, υποβάλλονται ετησίως πάνω από 80.000 αιτήσεις για χορήγηση ΑΦΜ σε ανήλικα τέκνα.

 

Σχετικά Άρθρα

Λουκέτο μέχρι νεωτέρας στα καταστήματα τις Κυριακές

Evripos 90FM

Ξεκίνησε η ηλεκτρονική υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων

Evripos 90FM

Πειραματόζωα οι Έλληνες… Παγκόσμιο ρεκόρ λιτότητας με μέτρα 14,5 δισ. φέτος!

Evripos 90FM