Ειδήσεις

Ακρίβεια: Στα ύψη οι τιμές σε τρόφιμα, καύσιμα και ενέργεια – Έρχονται νέες ανατιμήσεις στα τρόφιμα από τον Σεπτέμβριο

Την ώρα που οι καταναλωτές, περιορίζουν τις αγορές τους στα απολύτως απαραίτητα ή επιλέγουν προϊόντα  ιδιωτικής ετικέτας τα οποία είναι φθηνότερα σε σχέση με τα επώνυμα προϊόντα , οι βιομηχανίες ετοιμάζονται να αποστείλουν νέους  τιμοκαταλόγους με ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά.
 
Ο πληθωρισμός μετά από 9 μήνες αποκλιμάκωσης, ανέβασε ταχύτητα τον περασμένο μήνα σκαρφαλώνοντας στο 2,5% (1,8% τον Ιούνιο) με τον δείκτη τροφίμων να καταγράφει αύξηση κατά 12,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Το χορό των αυξήσεων σέρνουν τα φρούτα (+19,4%), τα λαχανικά (+15,5%) και τα γαλακτοκομικά (+14,4%).  Τα στερεά καύσιμα «τρέχουν» με 26,6% ενώ μεγάλες ήταν οι ανατιμήσεις στις επιβατικές μεταφορές με αεροπλάνο κατά 11,6%. Παράλληλα το τουριστικό πακέτο έγινε πιο «τσουχτερό» κατά 9,9%.
 
Οι αυξήσεις μεσοσταθμικά θα κινηθούν από 8% έως 10% και αφορούν τουλάχιστον 100 προϊόντα ευρείας κατανάλωσης. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στο παρθένο ελαιόλαδο, που θα φτάσει ακόμη και το 45%.
 
Οι καταναλωτές θα αρχίσουν να αντιλαμβάνονται σταδιακά τις αυξήσεις αυτές στις  αρχές Σεπτεμβρίου  ανάλογα βέβαια και με τα αποθέματα που έχουν στις αποθήκες τους οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.
 
Στην Ελλάδα σε σύνολο 60 κατηγοριών τροφίμων και ποτών οι τιμές, μέσα σε ένα εξάμηνο, αυξήθηκαν σε 52 κατηγορίες, ενώ μόνο σε 8 κατηγορίες καταγράφηκαν μειωμένες τιμές της τάξης 2-4%. Οι ανατιμήσεις των τροφίμων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού κυμάνθηκαν από 5 έως 17% και με αύξηση ρεκόρ 41% στα φρούτα
 
Η λίστα με τις ανατιμήσεις, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής προϊόντα:
 
– Παρθένο και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο έως 45%.
 
– Κονσέρβα ντολμαδάκια έως 19%.
 
– Αποσμητικά έως 15%.
 
– Τυροσαλάτα 12%
 
– Συσκευασμένο κρέας 11%
 
– Γαλακτοκομικά 10,5%.
 
– Ξυραφάκια ξυρίσματος έως 10%. 
 
– Σοκολάτες έως 10%.
 
– Πατατάκια 10%.
 
– Τυριά έως 8%
 
– Σαλάμια και συσκευασμένα λουκάνικα έως 5,5%.
 
– Κάψουλες για καφέ 5%.
 
– Κατεψυγμένα λαχανικά 4%.
 
– Αλλαντικά 4%.
 
– Ηλιέλαιο 4%.
 
– Ελληνικός καφές 3%
 
– Γάλα 2%.
 
Η κυβέρνηση για να περιορίσει τη φωτιά που έχει ανάψει η ακρίβεια στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς σχεδιάζει να δώσει σε μια δόση στις αρχές Οκτωβρίου ολόκληρο το ποσό του market pass  το οποίο φθάνει έως 300 ευρώ. 
 
Σημειώνεται ότι το μέτρο έχει παραταθεί για ακόμα τρεις μήνες (Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο)  χωρίς να αλλάζουν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Ωστόσο οι δικαιούχοι θα επαναξιολογηθούν με βάση τα εισοδήματα του 2022, δηλαδή με τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν μέχρι το μεσημέρι της 31ης Αυγούστου 2023.
 
Η πλατφόρμα του market pass θα ανοίξει στις αρχές Σεπτεμβρίου όταν θα έχει κλείσει η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.
 
Αιτήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν όσοι δεν έχουν λάβει την οικονομική ενίσχυση ή η αίτηση που είχαν υποβάλει στον πρώτο κύκλο του market pass απορρίφθηκε. Όσοι έχουν λάβει την ενίσχυση δεν θα χρειαστεί να υποβάλουν εκ νέου αίτηση καθώς θα επαναξιολογηθούν με  βάση τα εισοδήματα του 2022, δηλαδή τις δηλώσεις που υποβάλλονται φέτος.
 

Σχετικά Άρθρα

Λαμία: Τροχαίο στη αερογέφυρα – Σοβαρά τραυματισμένος ο οδηγός!

Evripos 90FM

Επιβεβαίωση evripos 90fm.gr: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διάλεξη του Σταύρου Μπένου στο Μέγαρο Μουσικής για την ανασυγκρότηση της Β. Εύβοιας!

Evripos 90FM

Ατελείωτες ουρές από το πρωί στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ

Evripos 90FM