Ως είδος πολυτελείας αντιμετωπίζουν πλέον οι καταναλωτές το ελαιόλαδο, μετά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις στην τιμή του.
Οι νέοι τιμοκατάλογοι χονδρικής που λαμβάνουν οι αλυσίδες της οργανωμένης λιανικής αυτό το διάστημα φέρνουν ακόμη υψηλότερες τιμές, με το λάδι να γίνεται κυριολεκτικά απλησίαστο, καθώς οι ανατιμήσεις φθάνουν έως και το 48%.
Αυξήσεις στον πληθωρισμό και τις τιμές των τροφίμων έχουν εκτοξεύσει τον οικογενειακό προϋπολογισμό, ενώ βασικά αγαθά έχουν μετατραπεί σε είδη πολυτελείας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο αυξήθηκε στο 3,4% έναντι 1,6% που ήταν τον Σεπτέμβριο.
Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 9,9%, ενώ αύξηση τιμών κατά 5,6% καταγράφηκε στην κατηγορία της υγείας και 4,8% στα ξενοδοχεία, καφέ και εστιατόρια.
Σε συνέντευξη του, ο Μύρων Χιλετζάκης, μίλησε για την πορεία της τιμής του λαδιού. Ο αντιπρόεδρος ένωσης αγροτικού συνεταιρισμού Ηρακλείου ανέφερε «Δυστυχώς, θα έχουμε κι άλλη αύξηση στο λάδι. Το μήνα Δεκέμβριο θα υπάρξει κι άλλη αύξηση της τιμής. Η κλιματική αλλαγή έχει ”χτυπήσει την πόρτα” μας.»
Μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», ο Μύρων Χιλετζάκης ανέφερε «Η παραγωγή μειώνεται κάθε μέρα που περνάει. Στην Κρήτη έχουμε θερμοκρασίες καλοκαιριού και οι θερμοκρασίες ευνοούν ένα έντομο που λέγεται δάκος κι αυτό μειώνει την ήδη μειωμένη παραγωγή που έχουμε. Έτσι, εφόσον μειώνεται η παραγωγή αυξάνεται η τιμή».
«Οι τιμές καθορίζονται βάσει Ιταλίας»
Σε ότι αφορά, για την τιμή του λαδιού διευκρίνισε ο κ. Χιλετζάκης ότι δεν τις καθορίζει ο Έλληνας παραγωγός. «Οι τιμές καθορίζονται βάσει Ιταλίας. Η Ιταλία καθορίζει την τιμή σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ακριβώς οι ίδιες τιμές παραγωγού που υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα σημειώνονται και στην Ισπανία και στην Ιταλία. Υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση από το εξωτερικό, οι ποσότητες είναι μειωμένες και κάποιοι το εκμεταλλεύονται αυτό».
Νάξος: Παραγωγός πούλησε 5 τόνους προπέρσινο λάδι για 30.000 ευρώ
«Υπήρχε παραγωγός στο νησί, που είχε λάδι δύο ετών στα βαρέλια του και το πούλησε 6 ευρώ. Συγκεκριμένα, είχε πέντε τόνους και πληρώθηκε 30.000 ευρώ από έμπορο σε άλλο νησί. Σε κανονικές συνθήκες, το έδινε τσάμπα και δεν το έπαιρνε κανείς», ανέφερε ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης
Σύλληψη για νοθεία
Σε ένα χωριό των Σερρών, οι αρχές συνέλαβαν έναν άνδρα ηλικίας 37 ετών που κυκλοφορούσε με 30 τενεκέδες ελαιόλαδου μέσα στο αυτοκίνητο. Πάντως, ισχυρίζεται πως έπεσε θύμα πλεκτάνης μίας ηλικιωμένης γυναίκας.
«Αυτά τα βρήκα από μία γιαγιά σε ένα χωριό και τα πήρα. Τα πήρα για προσωπική μας χρήση για την οικογένεια και τα αδέλφια μου. Δεν τα πήρα για εμπόριο, να τα πουλήσω», υποστήριξε. Όμως, δεν είχε κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι τα αγόρασε από εκείνη.
«Της έδωσα εμπόρευμα για 300€, είχα κάποια σεντόνια, είχα διάφορα πράγματα εγώ και της έδωσα κάποια, δηλαδή ανταλλάξαμε στην ουσία, της έδωσα και 50€».
Στο χημείο αποκαλύφθηκε ότι οι τενεκέδες που βρέθηκαν στο αυτοκίνητο του 37χρονου ήταν νοθευμένο ελαιόλαδο και ο άνδρας συνελήφθη.
«Το πήραμε εμείς για ελαιόλαδο και βγήκε τελικά σπορέλαιο με χρωστικές ουσίες μέσα. Στο μάτι φαίνεται κανονικά, δεν έχει καμία διαφορά από το ελαιόλαδο. Ούτε στη γεύση μπορείς να το καταλάβεις. Πρέπει να το στείλεις σε κάποιο χημείο για να το καταλάβεις, με πολύ ειδική ανάλυση να το καταλάβεις ότι είναι νοθευμένο το λάδι», ανέφερε.
Το τελευταίο περιστατικό κλοπής εντοπίσθηκε στην Ξάνθη, όπου ένας επιτήδειος «τρύπωσε» μέσα σε ελαιώνα και μάζεψε συνολικά 620 κιλά ελιών από 32 ελαιόδεντρα.
Η ιδιοκτήτρια του ελαιώνα εντόπισε τον δράστη να έχει προχωρήσει στη συγκομιδή 620 κιλών ελιών, προκαλώντας και φθορές. Ο επιτήδειος συνελήφθη προχθές το πρωί (31/10) σε οικισμό της Ξάνθης, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας.
Η παραπάνω ποσότητα των ελιών παραδόθηκε ξανά στην ιδιοκτήτρια του ελαιώνα, ενώ, το Τμήμα Ασφάλειας Ξάνθης διενεργεί την προανάκριση.
Διάθεση ελαιολάδου με το… σταγονόμετρο στα σούπερ μάρκετ: Τρία με τέσσερα μπουκάλια αυστηρά
Το υψηλό κόστος του ελαιολάδου έφερε και τις πρώτες ελλείψεις στα ελληνικά ράφια. Ως αποτέλεσμα, μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα γνωστοποίησε μέσω ανακοίνωσης ότι θέτει πλαφόν στην πώληση ελαιόλαδου από τα καταστήματά της.
Συγκεκριμένα, η αλυσίδα σούπερ μάρκετ τόνισε προς τους πελάτες πως μπορούν να πάρουν μέχρι 3 τεμάχια σε όλα τα ελαιόλαδα τεσσάρων και πέντε λίτρων και έως 4 τεμάχια σε όλα τα ελαιόλαδα ενός και δύο λίτρων.