ΕιδήσειςΚοινωνία

Εορτολόγιο : Δείτε ποιοι γιορτάζουν σήμερα 5 Ιουνίου!

Σήμερα, Τετάρτη 5 Ιουνίου, η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Δωροθέου ιερομάρτυρος, του Αγίου Πλουτάρχου μάρτυρος και των Αγίων δέκα Μαρτύρων της Αιγύπτου.

Σήμερα γιορτάζουν:

Δωροθέα, Δωρόθεος, Πλούταρχος, Κύνθια, Απόλλωνας, Νικανδρία, Νίκανδρος, Σεληνιάς, Σελήνος, Σελήνιος, Σεληνιάδα, Σεληνία,
Σελήνη

Ο Άγιος Δωρόθεος ήταν ποιμένας που διακρινόταν για την σοφία και την αφοσίωσή του στην πίστη. Κατά τη διάρκεια του διωγμού του Διοκλητιανού, κρύφτηκε για να γλιτώσει από τα βασανιστήρια, αλλά επέστρεψε στο ποίμνιό του μετά το τέλος του διωγμού. Συνελήφθη και βασανίστηκε άγρια από τους ειδωλολάτρες, αρνούμενος να απαρνηθεί την πίστη του. Τελικά, θανατώθηκε το 362 μ.Χ. σε ηλικία 107 ετών.

Ο Άγιος Πλούταρχος ήταν επίσκοπος Σαλαμίνας στην Κύπρο. Κατά τη διάρκεια του διωγμού του Μαξιμιανού, συνελήφθη και βασανίστηκε άγρια. Αρνούμενος να απαρνηθεί την πίστη του, ρίχτηκε στη θάλασσα με μια πέτρα δεμένη στο λαιμό του και πνίγηκε.

Οι Άγιοι δέκα Μάρτυρες της Αιγύπτου ήταν μια ομάδα χριστιανών που συνελήφθησαν και βασανίστηκαν για την πίστη τους κατά τη διάρκεια του διωγμού του Δεκίου. Αρνούμενοι να απαρνηθούν τον Χριστό, θανατώθηκαν με διάφορους φρικτούς τρόπους.

Η μνήμη των Αγίων Δωροθέου, Πλουτάρχου και των δέκα Μαρτύρων της Αιγύπτου αποτελεί για εμάς μαρτυρία πίστης, θάρρους και αφοσίωσης. Η ζωή και ο θάνατός τους μας υπενθυμίζουν την αξία της πίστης και μας καλούν να ακολουθούμε το παράδειγμά τους με πίστη και αρετή.

 

Σχετικά Άρθρα

Ο ΕΟΦ απαγορεύει την διακίνηση και διάθεση έξι συμπληρωμάτων διατροφής

Evripos 90FM

ΕΟΔΥ: Τα πρώτα κρούσματα της υποπαραλλαγής «Κράκεν» εντοπίστηκαν στην Ελλάδα

Evripos 90FM

Δημαρχος Ιστιαίας Αιδηψού Γιάννης Κοντζιάς «αναμενόμενα τα αποτελέσματα»

Evripos 90FM