Ειδήσεις

ΚΑΙΡΟΣ – Καύσωνας «Κλέων»: Σήμερα και αύριο ως τους 44 βαθμούς ο υδράργυρος

Καύσωνας Κλέων: Ζέστη ακόμα και τη νύχτα αναμένεται σήμερα με τις θερμοκρασίες να σκαρφαλώνουν σε τιμές ρεκόρ

Σε πλήρη εξέλιξη ο καύσωνας Κλέων στη χώρα μας με τη σημερινή ημέρα να είναι η πιο δύσκολη σύμφωνα με τους μετεωρολόγους.

 

Οι θερμοκρασίες θα σκαρφαλώσουν σε επίπεδα ρεκόρ, αφού τοπικά αναμένεται να φτάσουν ακόμα και τους 44 βαθμούς Κελσίου, ενώ ούτε τη νύχτα φαίνεται πως θα πάρουμε «ανάσα δροσιάς», αφού οι ελάχιστες δεν φαίνεται να πέφτουν κάτω από 30 βαθμούς Κελσίου.

Ο μετεωρολόγος του OPEN Κλέαρχος Μαρουσάκης σημειώνει σε ανάρτησή του στο Facebook, πως ένα θετικό στοιχείο του καύσωνα είναι πως πρόκειται για το πρώτο ισχυρό θερμό κύμα ζέστης του φετινού καλοκαιριού, το οποίο σημαίνει ότι η κατάσταση δεν είναι ήδη επιβαρυμένη, ενώ όπως σημειώνει η αποκλιμάκωση του φαινομένου φαίνεται πως θα έρθει πιο γρήγορα για αρκετές περιοχές της χώρας.

Ο μετεωρολόγος επισημαίνει και τον κίνδυνο πυρκαγιάς, που είναι υψηλός για σήμερα Παρασκευή 14 Ιουλίου σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας.

Η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη

«Εδώ και αρκετές ημέρες στην προσέγγιση του όλου θέματος της ισχυρής ζέστης, τονίζαμε ότι ναι μεν η θερμοκρασία ενδέχεται να ξεπεράσει και τους 40 βαθμούς, κάτι που το είδαμε σήμερα σε ορισμένους σταθμούς, ταυτόχρονα όμως τη νύχτα και κατά κανόνα σε μη έντονα αστικοποιημένες περιοχές, ο υδράργυρος θα υποχωρεί αρκετούς βαθμούς.

Επίσης στα θετικά της όλης υπόθεσης είναι και το γεγονός ότι πρόκειται για το πρώτο ισχυρό θερμό κύμα για το φετινό Καλοκαίρι. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια ήδη επιβαρυμένη κατάσταση. Κλείνοντας να τονίσουμε ότι η αποκλιμάκωση του όλου φαινομένου δείχνει να έρχεται γρηγορότερα για αρκετά γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας μας κάτι που μας έδειχναν και τα διαγράμματα που παρουσιάσαμε στις προηγούμενες αναλύσεις μας. Το τι θα γίνει από τα μέσα της άλλης εβδομάδας και μετά ας το δούμε ψύχραιμα και τηρώντας τους κανόνες που διέπουν την με επιστημονικό τρόπο προσέγγιση του φαινομένου.

Η προσοχή μας στραμμένη στον πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς που θα ακολουθήσει αυτό το ισχυρό μεν αλλά όχι και με μεγάλη διάρκεια κύμα ζέστης, μιας και τα μελτέμια στο Αιγαίο και τα ανατολικά θα ενισχυθούν σημαντικά, όπως συμβαίνει άλλωστε όταν τις θερμές μάζες τις ακολουθούν ψυχρότερες. Ακολουθεί ένα γραφικό που αποτυπώνει τις μέγιστες και ελάχιστες θερμοκρασίες από μετεωρολογικούς σταθμούς που προσέγγισαν ή και έσπασαν το φράγμα των 40 βαθμών κελσίου. Στην Ελλάδα ζούμε και είμαστε στην καρδιά του Καλοκαιριού με αρκετή εμπειρία σε θέματα ζέστης».

Ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος από την πλευρά του εστιάζει στη σημερινή ημέρα, κατά την οποία θα έχουμε την κορύφωση του καύσωνα, με θερμοκρασίες αρκετά πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ όπως σημειώνει και αύριο θα είναι πολύ ζεστή ημέρα.

Η ανάρτηση του μετεωρολόγου του Mega:

«Ο φετινός Ιούλιος, αν διατηρηθούν τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, ενδέχεται να αποδειχθεί ιδιαίτερα θερμός. Οι θερμοκρασίες που αναμένονται τις επόμενες αρκετές ημέρες θα είναι κατά 5°C έως 10°C υψηλότερες σε σχέση με τη μέση τιμή για την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι και το 3ο δεκαήμερο του Ιουλίου, οι 36-38°C θα θεωρούνται μάλλον ανάσα “δροσιάς” δοθέντος ότι οι θερμές ημέρες, οι ημέρες δηλαδή που η θερμοκρασία θα ξεπερνά τους 39°C θα είναι κατά πάσα πιθανότητα αρκετές.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ ΜΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 41-42°C

Η Παρασκευή και το Σάββατο θα είναι οι πιο ζεστές ημέρες, για την εβδομάδα που διανύουμε, διότι η επόμενη ενδέχεται κρύβει εκπλήξεις. Θα τα δούμε όμως όλα αυτά τις επόμενες ημέρες.

ΟΙ ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΣΤΗ ΖΕΣΤΗ

Οπλιστείτε με υπομονή τουλάχιστον για σήμερα Παρασκευή και για αύριο Σάββατο διότι θα δούμε τον υδράργυρο:

– στην Αθήνα να φτάνει τους 41-42°C,
– στη Λάρισα τους 43-44°C,
– στο Άργος τους 42-43°C,
– στις Σέρρες τους 41-42°C,
– στη Σπάρτη τους 42-43°C,
– στο Αγρίνιο τους 42-43°C,
– στη Θήβα τους 42-43°C,
– στη Λαμία τους 42-43°C,
– στην Καρδίτσα τους 42-43°C,
– στα Τρίκαλα τους 42-43°C

ΠΙΟ ΥΠΟΦΕΡΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΑΚΤΕΣ ΑΛΛΑ ΜΕ ΑΡΚΕΤΗ ΥΓΡΑΣΙΑ

Επαναλαμβάνω ότι οι παραπάνω θερμοκρασίες αφορούν σε περιοχές που είναι μακριά από τις θάλασσες διότι στα παραθαλάσσια τμήματα οι μέγιστες τιμές θα είναι κατά μέσο όρο κατά 2-5°C χαμηλότερες.

ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΜΕΡΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΩΣ ΠΙΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΣ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

Επίσης, όπως είναι φυσιολογικό, στα ορεινά τμήμα θα είναι επίσης χαμηλότερες οι θερμοκρασίες και έτσι, για παράδειγμα:

– Στα 500 μέτρα υψόμετρο θα φτάνει τους 36-37°C
– Στα 700 μέτρα τους 34-35°C
– Στα 1000 μέτρα τους 31-32°C,
– Στα 1300 μέτρα τους 28-29°C.

Όλα τα παραπάνω θα ισχύσουν ασφαλώς κατά προσέγγιση, διότι, ανάλογα με τον άνεμο και τις τοπικότητες ενδέχεται να υπάρξουν διαφοροποιήσεις από περιοχή σε περιοχή».

 

Σχετικά Άρθρα

Χρηματοδοτήσεις μελετών έργων ύδρευσης του Δήμου Λαμιέων

Evripos 90FM

Στροφή στα ελληνικά προϊόντα! Διαδώστε το!

Evripos 90FM

Επίδομα τέκνων: Οι προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά

Evripos 90FM