Ειδήσεις

«Καμπανάκι» για τα ανθεκτικά μικρόβια – H Ελλάδα «πρωταθλήτρια» στη συνταγογράφηση αντιβιοτικών

«Πρωταθλήτρια» της Ευρώπης στην κατανάλωση αντιβιοτικών είναι η Ελλάδα που αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα μικροβιακής αντοχής και κατ’ επέκταση εξάπλωσης ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Παρά τις προσπάθειες να μειωθεί η άσκοπη συνταγογράφηση και κατανάλωση αντιβιοτικών μέσω εκστρατειών για την ορθή χρήση τους, η μικροβιακή αντοχή (ΜΑ) συνεχίζει να είναι μια σημαντική απειλή. Τελευταία στοιχεία του ΟΟΣΑ, όπως περιγράφονται στην ετήσια έκθεση «Health at a glance 2023», δείχνουν ότι η χώρα μας είναι πρώτη στις συνταγές αντιβιοτικών.

Πιο αναλυτικά, με τα στοιχεία να αφορούν στο 2021 και ανάμεσα σε επιλεγμένες χώρες, οι καθορισμένες ημερήσιες δόσεις ανά 1.000 άτομα πληθυσμού την ημέρα είναι στο 21,7% στην Ελλάδα. Ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ είναι 13,1%, ενώ την Ελλάδα ακολουθούν η Γαλλία (19,3%) και η Ιταλία (15,9%). «Φωτεινά» είναι τα παραδείγματα της Αυστρίας (7,2%) και της Γερμανίας (8,1%).

Ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι οι συνταγραφήσεις αντιβιοτικών έχουν μειωθεί στο 90% των χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, όμως η μικροβιακή αντοχή εξακολουθεί να αποτελεί μείζονα ανησυχία, και προβλέπεται ότι το κόστος της θα αυξηθεί σημαντικά τις επόμενες τρεις δεκαετία.

 

Σχετικά Άρθρα

Παρουσίαση βιβλίου “7 Ψυχές”: Μια βιωματική ιστορία από το πουθενά στο παντού

Evripos 90FM

Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων

Νίκη Σμπιλίρη

Παρατείνεται έως τις 25 Οκτωβρίου η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων χορήγησης του στεγαστικού (φοιτητικού) επιδόματος

Evripos 90FM