Ειδήσεις

Κορονοϊός: Γεμίζουν τα νοσοκομεία – Αρκετοί ασθενείς με πνευμονική εμβολή

Ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα γεμίζουν ξανά τα νοσοκομεία της χώρας. Ανοίγει η πλατφόρμα για τους εμβολιασμούς κατά της COVID-19.
Την ερχόμενη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου, το Υπουργείο Υγείας εγκαινιάζει το εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά της COVID-19 και το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για το κλείσιμο των ραντεβού των εμβολιασμών.
 
Το πρωί της ίδιας μέρας, η αναπλ. υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου, θα δώσουν στη δημοσιότητα τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες αναφορικά με τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων, τόσο με τα επικαιροποιημένα mRNA εμβόλια κατά του ιού SARS-CoV-2, όσο και με τα εμβόλια έναντι του ιού της γρίπης.
 
Εντωμεταξύ, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη (12.10.23) αυξημένους εβδομαδιαίους αριθμούς νοσηλειών σε απλές κλίνες και ΜΕΘ νοσοκομείων, ενώ αποτελεί παράδοξο ότι η θετικότητα δεν παρουσιάζει αντίστοιχη αύξηση.
 
Αυτό οφείλεται, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, στην υποδήλωση των κρουσμάτων καθώς όσοι πολίτες παρουσιάζουν συμπτώματα κρυολογήματος (βήχα, φτέρνισμα, πυρετό) δεν κάνουν rapid, self test ή και μοριακό τεστ, και πολύ περισσότερο δεν δηλώνουν τη νόσηση τους στο μητρώο COVID-19.
 
Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ, πάντως, οι νέες εισαγωγές ασθενών σε απλές κλίνες νοσηλείας πλησίασαν τις 1.000 (974 συγκεκριμένα), ενώ σε ΜΕΘ έφτασαν τις 17. Αυξημένες κατά 3 ήταν οι διασωληνώσεις σε σύγκριση με τις 14 τη; προηγούμενης εβδομάδας.
 
Οι θάνατοι παρουσίασαν μείωση (-5), ενώ δεν ξεπέρασαν τους 48 εβδομαδιαίως.
 
Ο συνδυασμός κορονοϊού, γρίπης και αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) δεν αποκλείεται και φέτος να προβληματίσει τους επιστήμονες, αφού δεν αποκλείεται να στείλει πολλούς ανθρώπους στα νοσοκομεία.
 
Αυτός είναι και ο λόγος που το Υπουργείο Υγείας προσπαθεί εγκαίρως να θωρακίσει το ΕΣΥ.
 
Με απόφαση που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια την Τετάρτη (11.10.23), οι υγειονομικές αρχές παίρνουν 50 κλίνες από το Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ και τις εντάσσουν στο ΕΣΥ για τη νοσηλεία non COVID-19 περιστατικών, ενώ η χώρα μας προμηθεύεται και 35.000 επιπλέον σκευάσματα αντιιικών φαρμάκων, που αποτρέπουν τις νοσηλείες κορονοϊού σε ποσοστό που υπερβαίνει το 85%.
 
Ωστόσο, πολλοί υπέργηροι με υποκείμενα νοσήματα (νεφρική, καρδιακή ή αναπνευστική ανεπάρκεια, εγκεφαλικά κ.α.) δεν θα καταφέρουν να αποφύγουν τη νοσηλεία.
 
Δείτε επίσης: Νίκος Τζανάκης για κορονοϊό: Η Αττική θα “δώσει” πολλά κρούσματα το επόμενο διάστημα
 
Αυξημένος αριθμός ασθενών με πνευμονική εμβολή
Μιλώντας στο iatropedia.gr ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, επισημαίνει πως έχουν εντοπιστεί φέτος αρκετά κρούσματα πνευμονικών εμβολών, λίγα περισσότερα από τα αναμενόμενα.
 
“Εμείς στην κλινική μας στο ΠΑΓΝΗ, βλέπουμε αρκετά κρούσματα πνευμονικών εμβολών που συνδέονται με κορονοϊό. Πάντα ο κορονοϊό έκανε πνευμονικές εμβολές αλλά τώρα τελευταία μας έχει κάνει εντύπωση, γιατί μας έρχονται με συμπτωματολογία πνευμονικής εμβολής και στην πορεία βλέπουμε ότι είναι ή θετικοί ή τις προηγούμενες δύο ή τρεις εβδομάδες είχαν νοσήσει από COVID-19”, σημειώνει.
 
Αυτή η νέα ασυνήθιστη κλινική παρατήρηση έχει προβληματίσει τους γιατρούς στην Κρήτη. Εμπειρικά διαπιστώνουν πως οι πνευμονικές εμβολές, οι οποίες φαίνεται να συνδέονται με πρόσφατη λοίμωξη με κορονοϊό ή με ενεργή λοίμωξη με κορονοϊό, εντοπίζονται σε συχνότερο βαθμό από τα προηγούμενα κύματα.
 
“Δηλαδή το προηγούμενο διάστημα δεν βλέπαμε τόσο συχνές πνευμονικές εμβολές το τελευταίο δίμηνο τρίμηνο βλέπουμε πολλές. Σε βαθμό που το συζητάμε μεταξύ μας στην πρωινή ενημέρωση. Αυτός ο ιός τώρα φαίνεται να κάνει πολύ αγγειοπάθεια”, καταλήγει ο Νίκος Τζανάκης.

Σχετικά Άρθρα

Αναβλήθηκε και πάλι η δίκη Κορκονέα για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου

Evripos 90FM

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού από το Σάββατο 17 Ιουνίου 2023 έως και την Κυριακή 18 Ιουνίου 2022 – Σε ετοιμότητα ο Δήμος Χαλκιδέων

Evripos 90FM

Χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για σήμερα Πέμπτη 6 Ιουλίου – Σε επιφυλακή οι αρχές για Εύβοια, Βοιωτία και νησιά του Ιονίου.

Evripos 90FM