Πολιτική

Βασιλική Ρόγκα: Απετράπη η κατασκευή τριών αιολικών πάρκων στο μεγάλο βουνό στην Αρχαία Αυλίδα

Η Υποψήφια Περιφερειακή σύμβουλος με τον συνδυασμό του Φάνη Σπανού Βασιλική Ρόγκα στην εκπομπή “Πρωινό ενημερωτικό Σαββατοκύριακο”, με την Νίκη Σμπιλίρη έθιξε ένα θέμα που λίγοι γνώριζαν αλλά όλους μας ενδιαφέρει. Αναφέρθηκε στην Αυλίδα και το αιολικά πάρκα που ήθελαν να γίνουν στην περιοχή, καθώς και τον τρόπο που απέτρεψαν τις ενέργειες αυτές.

Η ενασχόληση μου με την Αυλίδα ξεκίνησε από όταν ήμουν στο επιμελητήριο και είχα έρθει σε επαφή με κάποιους ανθρώπους όπως ο Νίκος Σιακαντάρης, και είναι τιμή για εμένα, ο οποίος είχε κάνει ολόκληρη έρευνα για την περιοχή.

Κάναμε προσπάθειες να αναδείξουμε την Αυλίδα, να καθαριστεί, και να αναβαθμιστεί η περιοχή, επίσης κάναμε και κάποιες συναντήσεις με την Αρχαιολογική υπηρεσία η οποία αντιμετωπίζει ελλείψεις προσωπικού και αυτό φυσικά είναι εμπόδιο. Προσπαθήσαμε να βρούμε τρόπους να αναβαθμίσουμε την περιοχή.

Συμμετείχα μαζί με μία εθελοντική ομάδα τον Σιδερίτη, και με προσπάθεια πολλών ανθρώπων, γιατί ήταν μία ιδιωτική πρωτοβουλία, αποτράπηκε η κατασκευή τριών αιολικών πάρκων, στο μεγάλο βουνό που είναι δίπλα στο τσιμεντάδικο και κοντά στην Αρχαία Αυλίδα

Προσπαθήσαμε να φτιάξουμε μονοπάτια δίπλα σε διατειχίσματα, που υπήρχαν από την αρχαία εποχή, ενώ υπάρχει και κάστρο που δεν το ξέρει κανείς, τα αναγνώρισε  η αρχαιολογική υπηρεσία. Είχαμε μία πάρα πολύ καλή συνεργασία με την αρχαιολογική, όπως και με την περιφέρεια που μπήκε στη διαβούλευση, το δήμο χαλκιδέων και όλοι μαζί με συλλογική προσπάθεια αποτρέψαμε την κατασκευή των αιολικών πάρκων. Οι αιολικοί σταθμοί δεν μπορούν να γίνουν δίπλα από αρχαία ευρήματα.

Δεν είμαστε ενάντια στην αιολική ενέργεια, είμαστε ενάντια στην ασύδοτη αιολική ενέργεια, που θα καταστρέψει το περιβάλλον και τον γύρω χώρο.

Αντίστοιχα περιστατικά υπάρχουν και στην Κάρυστο και στο Αλιβέρι υπάρχουν αξιόλογες προσπάθειες ατόμων, συλλόγων που συμμετέχουν σε αυτό μαζί με τους φορείς. Πιστεύω ότι πρέπει να γίνουν ποιο δυναμικές κινητοποιήσεις και οι Δήμοι να βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια, ώστε να γίνουν αιολικά πάρκα, αλλά εκεί που πρέπει, όχι εκεί που δεν πρέπει .

Οι δήμοι έχουν όφελος από τα αιολικά πάρκα γιατί υπάρχουν οικονομικές χρηματοδοτήσεις. Όμως πρέπει να δούμε το κομμάτι του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής, τι θα προσφέρουμε στις επόμενες γενιές.

 

Σχετικά Άρθρα

Κυβερνητική αμηχανία από το λαϊκό ξεσηκωμό για τη Μακεδονία

Evripos 90FM

Ο Καμμένος ζητά εξεταστική και ο ΣΥΡΙΖΑ την καταθέτει

Evripos 90FM

Περιοδεία του υπ.βουλευτή ΠΑΣΟΚ ΕΥΒΟΙΑΣ Αλέξανδρου Θεοδώρου στα Ζάρκα

Evripos 90FM