Ειδήσεις

Συναγερμός για τα κρούσματα κορωνοϊού και γρίπης– “Δεν φτάσαμε στην κορύφωση των κρουσμάτων τονίζουν οι ειδικοί”

ον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί, καθώς ο κορονοϊός, η εποχική γρίπη και οι άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού, απειλούν τον γενικό πληθυσμό και κυρίως τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες.


Οι γιορτές των Χριστουγέννων και το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς προκάλεσαν έκρηξη των κρουσμάτων όλων των λοιμώξεων του αναπνευστικού, ενώ τα κρούσματα του κορονοϊού εκτοξέυθηκαν σε πολλές χιλιάδες σε όλη τη χώρα.
Συγκεκρικριμένα, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο καθηγητής αναλυτικής χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, παρατηρήθηκε αύξηση 87% του ιικού φορτίου στα στα λύματα της Αττικής την τελευταία εβδομάδα, με τη γρίπη τύπου Α να καταγράφει άνοδο σε ποσοστό 88% και στο 57% να είναι η αύξηση του συγκυτιακού ιού.
Αυξάνονται οι εισαγωγές
Λόγω του κορονοϊού, το τελευταίο 24ωρο στα νοσοκομεία της χώρας έχουν καταγραφεί 172 νέες εισαγωγές, 72 εκ των οποίων στην Αθήνα. Συνολικά οι νοσηλείες έχουν ελαφρώς υποχωρήσει στις 1.415, ενώ στην εντατική βρίσκονται 84 ασθενείς.
Την ίδια ώρα το ΝΙΜΤΣ παραχωρεί 50 κλίνες στο σύστημα υγείας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, ενώ οι ειδικοί καλούν σε χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και προτρέπουν να εμβολιαστούν όσοι είναι άνω των 60 και οι ευπαθείς ομάδες.
Θωμαΐδης: Δεν έχουμε φτάσει στην κορύφωση
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο Νίκος Θωμαΐδης, τόνισε χαρακτηριστικά πως “τα δεδομένα από τα λύματα έχουν δείξει μία συστηματική αύξηση και στις τρεις αναπνευστικές λοιμώξεις της τάξης του 90%”.
Όπως τόνισε ο ίδιος, “δεν έχουμε φτάσει ακόμη στην κορύφωση. Περαιτέρω αύξηση στα κρούσματα θα υπάρξει τις επόμενες δύο εβδομάδες. Τα δεδομένα είναι όμοια με αυτά που είχαμε την ίδια περίοδο πέρσι”.
Συνεχίζοντας είπε “πέρυσι το κύμα ήταν διαρκείας και κράτησε μέχρι τον Μάρτιο. Θα είναι μετατοπισμένο το κύμα αυτό και θα υπάρξει μία μικρή ύφεση στα τέλη Ιανουαρίου και μετά ξανά μια αύξηση από τον Μάρτιο”.
Όσον αφορά τα ευρήματα για ουσίες στα λύματα, είπε πως “τις εβδομάδες πριν τις γιορτές έχουμε μια κατανάλωση παράνομων ουσιών. Ωστόσο ενδέχεται μέσα στα Χριστούγεννα έχουμε αύξηση αυτών των ουσιών”.
Οι συστάσεις για μάσκα από τον ΕΟΔΥ
Και οι Λοιμωξιολόγοι ανακοίνωσαν συστάσεις -όπως άλλωστε τους ζητήθηκε- και τον ΕΟΔΥ να δηλώνει:
1. Είναι αναγκαίο να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν πιο άμεσα με το επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον Covid, καθώς και με το εμβόλιο της γρίπης, τα άτομα ηλικίας ανω των 60 ετών και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα – όπως συστήνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.
2. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να χρησιμοποιούμε μάσκα προστασίας σε όλους χώρους υγειονομικών μονάδων (π.χ. Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας), σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων καθώς και σε κλειστές Δομές που φιλοξενούν ευάλωτους πληθυσμούς.
3. Ειδικά για τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομαδες του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, άτομα με υποκείμενα νοσήματα), επί συμπτωμάτων, να αναζητούν έγκαιρα ιατρικές συμβουλές, με σκοπό να γίνεται έγκαιρη διάγνωση και άμεση χορήγηση θεραπείας.
4. Είναι απαραίτητο τα άτομα που διαβιούν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και λοιπές κλειστές δομές ευάλωτου πληθυσμού να τηρούν τα μέτρα πρόληψης και να εμβολιάζονται κατά της γρίπης και του Covid με το επικαιροποιημένο εμβόλιο.
5. Επιπλέον, συστήνεται ισχυρά να τηρούνται από τον γενικό πληθυσμό τα μέτρα πρόληψης των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού: υγιεινή των χεριών, συστηματικος αερισμός κλειστών χώρων, απομόνωση επί συμπτωμάτων, συνεχή χρήση μάσκας ειδικά σε χώρους με συνωστισμό, περιορισμός επαφών με ευάλωτα άτομα και πραγματοποίηση διαγνωστικών ελέγχων.

Σχετικά Άρθρα

Το ΣτΕ «κλείνει» τα σύνορα για τους πρόσφυγες -Tο Αιγαίο συνεχίζει να γεμίζει με πτώματα

Evripos 90FM

Ευ.Βενιζέλος: Η συνάντηση με τον Τσίπρα θα είναι ουσιαστική

Evripos 90FM

Ποια Παρασκευή του Νοεμβρίου είναι η Black Friday 2021

Evripos 90FM